Arduino LCD'ye Türkçe karakter kütüphanesi

semih_s

Hobici
Katılım
16 Aralık 2020
Mesajlar
2,089

Ekler

Son düzenleme:
@semih_s foruma hoş geldin. Kolaylık olmuş, eline sağlık.
 
Bana da lazımdı böyle bir kütüphane. i2C kütüphanesi de dahil mi buna?
 
I2C dahil değil. I2C LCD kullanmadım daha. Zaman ayırabilirsem bir sonraki projede kullanacağım, o zaman düzenleyip yayınlayabilirim.
 
Muhteşem! ;)
 
Yalnız ben bu I2C'yi beğenmedim, yavaş çalışıyor, ya da ben yanlış kullanıyorum. Aynı döngüde tuş kontrolünü yapıyorum, 10 ms debounce süresi ile ekranı 4 bit sürerken sorunsuz çalışan tuşlar, şimdi ardışık bastığım tuşlarda tekliyor. Ekaran yenileme de daha çok göze batıyor.
 
I2C komut sürelerini ölçtüm.
clear(): 3ms.
20 karakter metin: 19ms.
setCursor() komutu: 1ms.

Yani 20x4 lcd ekranı yazdırmak yaklaşık 100ms kadar sürüyor, ekranı 4 bit sürerken aynı süreler:

clear(): 3ms.
20 karakter metin: 6ms.
setCursor() komutu: 0ms.
 
Gözle ayırt edilebilir mi ki bu kadar küçük süreler?
 
Bu değerler 100 kbps için mi yoksa 400 kbps için mi?
 
20x4 karakter LCD yerine şu ince graphical oled'ler daha ucuza geliyor. Ve daha şık daha pratik.



diyeyim dedim sonra TR'de yeni geçirdikleri fiyatları gördüm.
7104 eklentisine bak
1610143024813.png

Sonuncusunu almış olabilirim. :)
 
twi frekansı 400.000 için
clear(): 3 ms.
20 karakter metin: 12 ms.
setCursor() komutu: 0 ms.

twi frekansı 800.000 için
clear(): 3 ms.
20 karakter metin: 8 ms.
setCursor() komutu: 1 ms.

900.000'de lcd ekran cevap vermiyor, muhtemelen modül cevap vermiyor. Şu halde makul
Gözle ayırt edilebilir mi ki bu kadar küçük süreler?
Ekran yenileme yapılınca göz kırpıyor, "+" ve " -" tuşlarıyla veri girişi sırasında sorun oluyor, onun dışında ekran değişmediği sürece yenileme yapmayınca sorun değil.
 
Merhaba, projem I2C kütüphanesi ile çalışıyor fakat türkçe karakterlerde problem oluyordu. Kütüphaneyi indirdim ve projeme ekledim projeyi çalıştıramıyorum. Benim 16x02 lcd 0x3F ile tanımlanıyor. Kütüphane örneklerinde 0x27 sorun bu olabilir mi nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ekler

  • i2c.PNG
    i2c.PNG
    9.1 KB · Görüntüleme: 260
Merhaba, projem I2C kütüphanesi ile çalışıyor fakat türkçe karakterlerde problem oluyordu. Kütüphaneyi indirdim ve projeme ekledim projeyi çalıştıramıyorum. Benim 16x02 lcd 0x3F ile tanımlanıyor. Kütüphane örneklerinde 0x27 sorun bu olabilir mi nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 16, 2);
Buradaki tanımlamada "LiquidCrystal_I2C" kısmının da turuncu renkte olması gerekiyor. Yazım hatası olmamasına rağmen tanımamış.
Birde şunu deneyebilir misin? LiquidCrystalTr_I2C lcd(0x3F, 16, 2);
 
LiquidCrystal_I2C lcd(0x3F, 16, 2);
Buradaki tanımlamada "LiquidCrystal_I2C" kısmının da turuncu renkte olması gerekiyor. Yazım hatası olmamasına rağmen tanımamış.
Birde şunu deneyebilir misin? LiquidCrystalTr_I2C lcd(0x3F, 16, 2);
Siz söyleyince aklıma geldi, kütüphane içerisinde bulunan örnek çalışma dosyasını derleyip çalıştırdım 0x3F olarak sorun olmadı. Dediğiniz gibi orada bulunan lcd tanımı tam olarak yazdığınız gibi yardımınız için çok teşekkür ediyorum. Kendi projemde de umarım çalışır deneyeceğim. Tekrardan size ve kütüphaneyi geliştiren arkadaşa teşekkür ederim.
 
Aynı şekilde tanımladım fakat bununla alakalı değil sanırım. Tanımlamalardan sonra bir derleme hatası olmuyor. Bir metodum var içerisinde lcd komutları var o metodu ekleyince resimde görülen hatalar çıkıyor. Örnek çalışma kodu ile kendi kodumu ekledim. Kendi kodumu derlediğimde hata alıyorum.
 

Ekler

  • hata1.PNG
    hata1.PNG
    804.7 KB · Görüntüleme: 229
  • hata2.PNG
    hata2.PNG
    369.1 KB · Görüntüleme: 246
  • hata3.PNG
    hata3.PNG
    665.7 KB · Görüntüleme: 246
  • code.PNG
    code.PNG
    301.9 KB · Görüntüleme: 235

Forum istatistikleri

Konular
8,536
Mesajlar
139,865
Üyeler
3,393
Son üye
helloworld

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back
Top