DIY Differential Probe

Yasin.

Aktif Üye
Meraklısının malumu diferansiyel probların fiyatları gerçekten cep yakar seviyelerde. Aşağıda 2015 senesinde Elektor dergisinde yayınlanmış bir çalışmanın linkini paylaşıyorum.
Ayrıca ana bileşen olan ADA4927 bulunabiliyor ve fiyatı erişilebilir seviyede.

Not: ilgili sayfa numarası 104.

Meraklısının malumu diferansiyel probların fiyatları gerçekten cep yakar seviyelerde. Aşağıda 2015 senesinde Elektor dergisinde yayınlanmış bir çalışmanın linkini paylaşıyorum.
Ayrıca ana bileşen olan ADA4927 bulunabiliyor ve fiyatı erişilebilir seviyede.

Not: ilgili sayfa numarası 104.

Bundan 2 tane yapar mısın. 1'i benim olsun.

benim diferansiyal probdan beklentim izole olması, yüksek giriş empedanslı olması, görece yüksek voltajlarla (300-400V) çalışabiliyor olması.

bu devre sanki daha farklı bir amaç için yapılmış. izole değil, giriş empedansı 2.5Kohm. bununla ancak 100 ohm gibi düşük empedanslı (ethernet, usb vs) yüksek hızlı diferensiyal sinyallere bakarsınız.

10kOhm civarı direnç var.
Normali mega ohm seviyelerinde olmalı.

Micsig konusunda çok başarılı. Danışmanlık yaptığım her firmaya bundan aldırıyorum. 1 tektronix fiyatına 4-5 tane alınabiliyor.
300-400 dolar mertebelerinde uğraşmaya değmez...

dijital skoplar zaten 2 kanal arası differensyal sinyalleri ölçüyor. bu probun ayrıcalığı ve kullanım alanı nelerdir?

Buradaki diferansiyel prob, yüksek voltajlar için tasarlanmamış. Bundaki özellik, yüksek bant genişliği ve düşük gürültü. Bununla mesela USB 2.0 sinyal hatlarındaki RF diferansiyel sinyali ölçer ve çözümlemesini yapabilirsiniz (tabi osiloskobun bant genişliği buna müsait ise ve USB çözümleme desteği de varsa). Veya bununla bir güç kaynağının çıkışındaki gürültü seviyesini ölçebilirsin. Veya bir mikrofonun çıkışındaki çok düşük seviyeli audio sinyalini ölçebilirsin.

Çok yüksek voltaj gerekli değilse MicSig DP10007 (v2) (modelin yeni adı MDP700) fiyat/performans açısından oldukça iyi.
Yurtdışından getirebilecek tanıdıklarınız varsa 200-250 EUR civarında temin etmek mümkün.
Eski üretimler 20X/200X, yeni üretimler 10X/100X olarak geliyor. Bende 20X/200X olan modelden var.
Daha yüksek voltaj gereksinimi olanlar DP10013 modeline (ya da MDP1500) bakabilir.

Not: DP10007 modelinin eskiden üretilen beyaz renklileri de var. v2 olanlar, sanırım, daha sonra MDP700 olarak yeniden etiketlenmiş.

Bununla mesela USB 2.0 sinyal hatlarındaki RF diferansiyel sinyali ölçer ve çözümlemesini yapabilirsiniz (tabi osiloskobun bant genişliği buna müsait ise ve USB çözümleme desteği de varsa). Veya bununla bir güç kaynağının çıkışındaki gürültü seviyesini ölçebilirsin. Veya bir mikrofonun çıkışındaki çok düşük seviyeli audio sinyalini ölçebilirsin.
osiloskobun bant genişliği uygunsa 2 kanal ile ölçer bu sinyalleri. tek avantajı - kanal sayısının 2 den 1'e düşürülmesi.
mikrofon için differensiyel oamp'a ihtiyac yok.

Cok kaliteli ses sistemlerinde mikrofon sinyali diferansiyel hatla amplifkatore iletilir. Mikrofon tarafinda ve amplifikator girisinde diferansiyel hat trafosu ya da devreleri bulunur.

Son düzenleme:
aslında tüm analog anons sistemleri diferansiyel kullanır. marka vermeyeyim, türkiyede binlercesi kullanılan bir anons sistemi var projesini ben yapmıştım. hastane, avm, tesisler vs. mikrofondan alınan sinyal kuvvetlendiriliyor ve bazı proseslerden geçtikten sonra kaliteli bir op-amp ve hassas dirençlerle seviyesi 8-10 volta yakın olacak şekilde balanslanıyor. sonra bildiğiniz ethernet kablosuna giriyor. bu kabloda bazı modellerde canbus bazılarında rs485 ve besleme var. yaklaşık 500 metreye kadar sorunsuz kullanıyoruz, ses tertemiz. tabiki band genişliği düşük. üst kesim frekansı 5-6 khz civarında. insan sesi için gayet yeterli geliyor. aynı kabloda 500 metre canbus veya rs485 aralıksız haberleşiyor ve herhangi bir ses duymuyoruz. unbalanced sistemde bu sesi 20 metre bile taşıyamayız.

Telefon hattı gibi aynı yöntemle sesi burulu kablodan dengeli olarak ileten bilgisayarlı ses kayıt projesi yapmış, sektördeki müşterisi olduğumuz bir firmada bahsetmiştim. Bir süre sonra gördüm ki benzerini yapmışlar, ihalelere girmişler. Köşeyi dönmüşler. Benim icadım değil tabi. Telefon hattında 1km rahat gidebilir ses.

@czorgormez, o firma ismi T ilemi başlıyor acaba? Dürüst çalışan, efendi abiler var. Yanlış yaptıklarını görmedim. Kendilerine saygı duyarım.

Merak ettim, differensyal çıkışlı studyo mikrofonların çıkış gerilimleri hangi düzeyde?
Mikrofon sinyalleri skopta görülemeyecek seviyede preamp edilmeden mi metrelerce mesafeye gönderiliyor?
Dersiniz ki, hassas studyo ölçümleri yapılacak - bu prob böyle ölçümlere uygunmudur acaba?

Merak ettim, differensyal çıkışlı studyo mikrofonların çıkış gerilimleri hangi düzeyde?
Mikrofon sinyalleri skopta görülemeyecek seviyede preamp edilmeden mi metrelerce mesafeye gönderiliyor?
Dersiniz ki, hassas studyo ölçümleri yapılacak - bu prob böyle ölçümlere uygunmudur acaba?
bu mikrofon tipine göre değişir. bazı mikrofonlarda 48 volt phantom besleme verilir. yanlış hatırlamıyorsam 300mv ile 700 mv arası değişiyor seviyeler.

Forum istatistikleri

Konular
7,643
Üyeler
3,090
Son üye
TA3RKY

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back