Batarya yüzdesi ölçmek

TunahanC

SbX
Yapay zekaya da sorsam internetten de baksam stm32 ile batarya ölçmek istiyorum dediğim zaman ilk önce voltaj bölücü öneriyor. Sonrasında ise BMS tarzı entegreler öneriyor. Entegrelere baktığım zaman her bir pilden veri almam gerektiğini görüyorum. Bazı pil ile çalışan makinalara baktığım zaman böyle bir düzenek yok doğrudan seri pillerden ölçüm yapıyorlar.

Aranızda daha önce profesyonel olarak gömülü sistemlerin pil ölçümünü yapan varsa bunu açıklayabilir mi bana?

bu iş pilin kimyasına ve pilin marka modeline göre değişiyor. bazı pillerde bunu yapmak çok zor çünkü pil çok uzun süre flat bir voltaj veriyor ve son anda voltaj düşüyor mesela Li-SOCl₂ Piller. bu cihazlarda ise toplam akımı ölçerek coulomb counter metodu ile kapasite hesaplanıyor.

bütün modern telefonlar, tabletler vs. içlerinde genelde texas marka bq serisi bir chip var. şarj olurken giren akımı ve ısıyı ölçer, chip içinde bir pil profili vardır ve deşarj olurken çıkan akımı ölçer buna göre kalan kapasiteyi hesaplar. aynı zamanda düzenli aralıklarla başlangıç kapasitesi ile güncel kapasiteyi kıyaslayarak pil sağlığı verisi üretir.

sadece voltaj ölçerek belli oranda bir doluluk takibi tabi yapılabilir. ama bu iş için önce pili profillemek ya da çok kabaca li-ion için 4.2 tam dolu 3.5 tam boş gibi yaklaşık değerler verecek formuller kullanmak gerekir. ya da asitli batarya için 13.8 volt tam şarjlı 10.5 volt tamamen boş.

pilin deşarj anında çektiğin akıma göre voltaj düşüşünü profillersen bunu bir formule uydurarak takip yapabilirsin.

şarjlı pil ise hem larj hem de deşarj akımını ölçmek ve bunu toplamak gerekecek. pil kapasitesinin çok hassas olduğu bir sistem ya da pilin çok flat deşarj olduğu bir pil türü değilse voltaj da okuyabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
7,854
Üyeler
3,158
Son üye
SenCan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back