0 - 30V, 0 - 3A, demonte laboratuvar güç kaynağı testleri ve iyileştirmeler (Demonte V2)

@posta demonte güç kaynağında ayarlı akım sınırlama özelliği var, o yüzden kısa devre durumunda arızalanmaz. Ama akım ayarı maksimumda iken çıkışı kısa devre edersen ve uzun süre kısa devrede kalırsa, pass transistör aşırı ısınabilir. Bu sorun elektor precision güç kaynağında da var. Çözümü, kademeli trafo kullanmak ve çıkış voltajına uygun kademeyi seçmek.

Bu sorun elektor precision güç kaynağında da var.
Yok.
Şemaya dikkatlice bir kez daha bakılsın.
Opamplar çıkışı kontrol ediyor.
Kısa devre halinde çıkış kapatılıyor.
elektor-jpg.14964

Küçük trafolu 723 lü devre, büyük trafolu güç devreyi kontrol ediyor.

Konu Başlıktaki devrede, kısa devre koruma yok.
Çıkış kısa devre olunca güç transistörleri yanar.

Elektor precission da, kısa devre koruma var. Çıkış kısa devre olunca, güç transistörü yanmaz.
Yıllardır da, kullanırım. Kısa devrede olmuştur.Transistör yakmadı.

Son düzenleme:
O devrenin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorum. Ama aşırı akımda çıkışı doğrudan kesiyorsa, bu kullanışlı bir özellik değil. Bütün modern lineer güç kaynakları akım sınırlama mantığı ile çalışıyor. Ayarlanan akım limitine kadar cihaz CV (constant voltage) modunda, akım eşiğine ulaşılınca da CC (constant current) modunda çalışıyor.

O devrenin tam olarak nasıl çalıştığını bilmiyorum. Ama aşırı akımda çıkışı doğrudan kesiyorsa, bu kullanışlı bir özellik değil. Bütün modern lineer güç kaynakları akım sınırlama mantığı ile çalışıyor. Ayarlanan akım limitine kadar cihaz CV (constant voltage) modunda, akım eşiğine ulaşılınca da CC (constant current) modunda çalışıyor.
Isınma Korad da var.
Fan deli gibi çalışıyor.
Kademe ayarı ne işe yaradı.
Deneyi koradda yapın.
Sonucunu paylaşırsınız

Kademesiz trafolu, Düşük voltaj ve yüksek akımda tüm regüle güç transistörleri aşırı zorlanır. Sonuç kaçınılmazdır.

Konuyu dağıtmayalım beyler. Demonte güç kaynağında ayarlı akım sınırlama özelliği var, o yüzden çıkış kısa devre edilirse arızalanmaz. Demonte ile Korad, mimari ve regülasyon tasarımı anlamında birçok açıdan birbirine benziyor.

Korad'ın farkı:
- voltaj ve akım dijital olarak ayarlanıyor.
- Termal tasarımı daha iyi (paralel pass transistörler var, soğutma fanı var, kademeli trafo var).
- Verebileceği akım ve gerilim limitleri daha yüksek.

Geride bekleyen enerji ısıya dönüşür.
Ama kademelide, örneğin trafo çıkışı 8 volt ise, Örneğin 5 volt ayarda Regüle transistor takımı üzerinde üç volt kalır. İstediğin kadar akım çek, Regüle takımını fazla ısıtmaz.
İşin sırrı otomatik vites devresi

Konuyu dağıtmadan her yerde 3700 - 3900 bandıyken ceptelefonparcasi.com üzerinde 1856TL gibi bir rakama geliyor. Daha önce de @Sercan sanırım bir site ile sorun yaşamıştı ama o konuyu bulamadım tekrar. Bu sayfayı bilen var mıdır fiyat neredeyse yarı yarıya olunca insan düşünüyor.

link

Güç transistörleri yeterince yüksek akıma dayanıklı ise neden hasar görsünler? Örneğin burada 3 adet 2N3055 kullanılmış, yanlış hatırlamıyorsam 10 Amperin üzerindeydi çalışma akımı. Bir kısa devre durumunda bir kaç saniye sonra güç kaynağının çıkış sigortası atmayacak mıdır? Fazla yük ve transistörün kollektör emiter voltaj farkının yüksek olması sebebiyle aşırı ısınma konusunda aynı görüşteyim sizlerle.

Elektor precission power supply, bu devrenin şemasını paylaşır mısın?

Buldum galiba:

Merhabalar.

Eğer sorusu olan olursa yardımcı olurum. Güzel bir devre. Sağlam çalışıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,979
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back