PWM ile Ses Yükseltme

atasngz

Üye
Merhabalar;

Arduino uno üzerinden pwm ile şahin sesi elde ettim.
Bilgisayar için olan usb + 3.5mm hoparlör buldum ve 3.5mm den d9 a ve gnd ye kablo lehimledim ses çok yüksek çıktı.

Piezo buzzer ım var kapalı bir kutunun tabanı gibi planladım (biraz eksik ve saçma bir anlatım oldu akşam fotoğraflari paylaşacağım.) Onu direk dirençsiz + sı d9 ve gnd sini bağladım. O da ses verdi ama hoparlorden daha düşük.

Amacım piezodan çok yüksek ses almak.
Mosfetle deniyorum(IRFZ46N) minicik bir seviyeye düşüyor ses. Transistörle(BC517/2N2222) ayrı ayrı denedim) yine aynı şekilde minicik.

Bu sesi nasıl yükseltebilirim. Fikirlere açığım.

Ekler

• indir.jpeg
    indir.jpeg
    3.5 KB · Görüntüleme: 6
Merhabalar;

Arduino uno üzerinden pwm ile şahin sesi elde ettim.
Bilgisayar için olan usb + 3.5mm hoparlör buldum ve 3.5mm den d9 a ve gnd ye kablo lehimledim ses çok yüksek çıktı.

Piezo buzzer ım var kapalı bir kutunun tabanı gibi planladım (biraz eksik ve saçma bir anlatım oldu akşam fotoğraflari paylaşacağım.) Onu direk dirençsiz + sı d9 ve gnd sini bağladım. O da ses verdi ama hoparlorden daha düşük.

Amacım piezodan çok yüksek ses almak.
Mosfetle deniyorum(IRFZ46N) minicik bir seviyeye düşüyor ses. Transistörle(BC517/2N2222) ayrı ayrı denedim) yine aynı şekilde minicik.

Bu sesi nasıl yükseltebilirim. Fikirlere açığım.
Daha yüksek ses için piezoyu yüksek voltaj ile sürmen lazım. Ama maksimum voltaj sınırını bilmiyorum. Birde peizolar bobin gibi ters emk oluşturuyorlar

Ben sanırım sürmeyi bilmiyorum 18v ile anahtarlıyorum ses aşırı düşük neyi yanlış yapıyorum bacakları şaşırsam yinede ses çıkar mı acaba

Piezonun dış çerçevesini yapıştırmayı veya iyi bir şekilde sıkıştırmayı unutmayın.

Sesi hala yükseltemedim. Opamp la veya tda2822m buldum atölyede onunla bir şeyler yapılabilir mi daha önce deneyimleyen abilerim, arkadaşlarım oldu mu?

Piezoya daha yüksek voltaj verilir. Fakat galiba süresi kısa olmalı. Kol saatinde bile piezo sürmek için trafo kullanılır. Tahminen en az 40Volt gerekiyor.

Bazıları piezo buzzer sürmek için, trafo yerine tek bobin kullanır

Bkz:
piezo buzzer driver circuit

şahin sesi ve çok yüksek ses dediğine göre tahminim avcı beeperı yapmaya çalışıyorsun.
piezodan çok yüksek ses almak için voltajı yükseltmek dışında bir yöntem yok. bunu ya trafolu ya da kapasitif voltaj katlayıcı ile yapabilirsin.
kullandığın oyuncak ince piezolar ile yüksek ses alamazsın muratanın kalın yüksek güçlü piezo driverları var.
son olarak piezolar boşta ses üretemez. kullandığın sesin profiline uygun bir rezonans kavitesi tasarlamak gerekiyor.

şahin sesi ve çok yüksek ses dediğine göre tahminim avcı beeperı yapmaya çalışıyorsun.
piezodan çok yüksek ses almak için voltajı yükseltmek dışında bir yöntem yok. bunu ya trafolu ya da kapasitif voltaj katlayıcı ile yapabilirsin.
kullandığın oyuncak ince piezolar ile yüksek ses alamazsın muratanın kalın yüksek güçlü piezo driverları var.
son olarak piezolar boşta ses üretemez. kullandığın sesin profiline uygun bir rezonans kavitesi tasarlamak gerekiyor.
Evet abi beeper yapmaya uğraşıyorum. İnternette en çok satıla markadan vardı bende, bozulunca içini açtım. Üstünü neyle kapladılar artık bilemiyorum ama devre yolların göremedim bile. Zar zor kazıyarak açtım. Ancak çok komplike stm32 var onda. Ben daha basit bir şey düşündüm ilk etapta.

Piezoyu unut. Hoparlör çalıştır. Zaten yüksek ses elde etmişsin.
Hoparlorün seside avcı beeperı için yeterli değil. Ayrıca hoparloru kutuya sığdıramam o da ayrı bir konu. Beeperların hepsi piezo ile çalışıyor bildiğim kadarıyla. Bende çıkamadım işin içinden.

Piezoya daha yüksek voltaj verilir. Fakat galiba süresi kısa olmalı. Kol saatinde bile piezo sürmek için trafo kullanılır. Tahminen en az 40Volt gerekiyor.

Bazıları piezo buzzer sürmek için, trafo yerine tek bobin kullanır

Bkz:
piezo buzzer driver circuit
40 volt denemedim ama deneyeceğim elimde aynj piezodan 3-4 tane daha var

ticari üretim beeperlarda muratanın epey pahalı bir piezo buzzerı var. ayrıca sürdükleri voltaj 130-140V. yani aynı sesi basit parçalarla alamazsın.
alacağı en yüksek ses seviyesi manyetik kapı alarmları var onlar kadar olabilir.

ticari üretim beeperlarda muratanın epey pahalı bir piezo buzzerı var. ayrıca sürdükleri voltaj 130-140V. yani aynı sesi basit parçalarla alamazsın.
alacağı en yüksek ses seviyesi manyetik kapı alarmları var onlar kadar olabilir.
Bilgi için teşekkür ederim abi.O zaman en önce piezoyu değiştirmem lazım. Muratanın ürününe bakıyorum.

Abi murata piezo buzzer linki atma şansın var mı. Özdisanda baktım ama pek bulamadım çoğu devreli gibi

Son düzenleme:
Böyle bir şey yapmıştım piezoya. Biraz çirkin oldu ama piezoyla ilk defa uğraşıyorum mazur görün. Artı kablosu az önce koptu bu arada.

Ekler

• FHD0012.JPG
    FHD0012.JPG
    555.8 KB · Görüntüleme: 9
  • FHD0013.JPG
    FHD0013.JPG
    531.4 KB · Görüntüleme: 9
  • FHD0014.JPG
    FHD0014.JPG
    557.7 KB · Görüntüleme: 9

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,188
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back