Arduino Qualcomm Tarafından Satın Alındı

frmman

Aktif Üye
Qualcomm Arduninoyu satın aldı.

Detaylar için:

Arduino nasıl olur satılır? Ücretsiz açık kaynak vs. bir şey değil miydi? Linux benzeri?

Arduino donanım ve platform üreticisi.
Orjinal olarak etiketlenen ürünler Arduino tarafından üretiliyor. Klon olarak üretilenler ise orjinal donanımın fason üretimi.

Arduino diğer taraftan Arduino IDE'yi geliştiriyor. UNO, Nano, Mega gibi eskiden beri varolan seriler pek önemli değil ama Portenta H ve X serisi gibi endüstriyel çözümleri ile son zamanlarda endüstriyel alana da el attı.

Belki de benzer bir sistemi Qualcomm geliştirecek, o yüzden Arduino'yu alıp ölüme terkediyor da olabilirler. Bu teknoloji sektöründe sıkça yaşanan bir durum.

Arduino uno Q adında bir karttan bahsediliyor.Demek aynı isimde geliştirme yapacak..

Kuzu postuna bürünmüş buldozer gibi olmuş bu kart.
2ghz CPU, 2gb DDR4 RAM, 16gb emmc ve wi-fi
UNo ile tek ortak yönü form faktörü. Onun dışında UNO ile alakası yok.
Alttaki çift sıralı 2 header ile 100 civarında gpio desteği de verir sanırım.
Aslında fiyatları çok yüksek olmasa Portenta H7 ve X8 de çok güzel kartlar ama dalak böbrek sattıracak cinsten fiyatları var.

Gerçekten bu fiyat seviyelerine çıkınca artık Raspberry PI lar çok daha cazip duruyor. Tek dezavantajı bare metal firmware yazmak çok zor olacağı için her şeyi linux altında halletmen gerekiyor.

bu tip dinazor devlerin maker dünyasında hiç şansı yok. daha doğrusu arduino'nun artık şansı yok. arduino kesinlikle esp32-stm32-avr desteğini kaybederek qualcomm chipler odaklı raspbery pi benzeri bir yapıya dönüşecek ve zamanla ölecek. UNO Q kartında da bu belli fiyatı 40 usd ve daha önemlisi herhangi bir çinli-avrupalı bu kartı yan sanayi olarak üretemez çünkü üzerindeki quacomm chiplere erişimi yok.

bunu zamanında intel de. intel edison ve intel galileo ile denedi. tabiki olmadı. olmayacağı bir sürü sebepten en baştan belliydi. ben o yıllarda (2015-2016) intel türkiye ile bir projede beraber çalışıyordum. adamlara oturup ciddi ciddi bu iş neden tutmayacak, neden maker friendly değil anlatmıştım. aldığım tek tepki kurumsal marketingci kafası ile yanıtlar ve koca intel bunu bilmeyecek mi, yanlış düşünüyorsun gibi tepkilerdi. tabiki bu iki projede tutmadı ve 2017 de sonlandırıldı ve unutuldu gitti.

Arduino amatörler için iyi idi.
Benim gibi programlama dilini öğrenmekte zorlananlar için kötü oldu.
Stm32 bile öğrenemiyorum çok karışık arayüzü var.

Esp32yi tanıdıktan sonra ne PIC ne Arduinoya ihtiyacım kaldı.

Arduino yazılım olarak açık kaynak sanırım. Bu Q serisi için de bir şematik paylaşmışlar. Bundan sonra gelen IDE versiyonları nasıl olacak? Qualcomm çiplerinin donanımlarına veya yazılımlarına erişim neredeyse imkansız. Fiyat olarak bence ucuz alıp bir denenebilir ama bunun Arduino dünyasına nasıl bir etkisi olur tartışılır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,363
Üyeler
3,316
Son üye
Ahmet can

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back