bu konuya espressif biraz farklı yaklaşıyor. öncelikle orjinal olarak chip ya da modul alabilirsiniz. esp32 mcu ile soc arası bir ürün. tam bir mcu değil çünkü içinde gömülü 500kb kadar bir rom bellek var. birçok temel fonksiyon için buradan kod çağrılıyor. bunun üstüne ise idf framework var ama idf tek değil ADF var mesela (audio development framework) başka frameworkler de var.
chip geliştirme ortamında gene python üzerinden çalışan bir menuconfig sistemi var buradan sismten daha boot etmeden önce temel donanımları rtos ayarlarını vs. tercih edebiliyorsunuz. arduinocular bu arayüzü hiç görmüyor mesela.
esp32 chipin kendi dosya sistemi var. flash chip içinde 4-5 adet farklı alan. farklı amaçlar için kullanılıyor. bootloader, nvs, code partition 1 - 2 vs. gibi yani chipin yanında bir de flash sistemi konfigüre etmek gerekiyor.
sadece wifi gibi algılanıyor ama aslında daha geniş kullanım alanı da var. mesela biz tek bir kablo üzerinden enerji aktarmak ve aynı zamanda
bu kablonun iki ucunda espnow ile 1mbit veri transfer etmek için kullanıyoruz.
güzel yanı çok ucuz ve çok kolay bulunuyor. stm32'de çok daha pahalı olacak dual 240 mhz cpu sahip. hatta bir tane de 40 mhz low power 32 bit bağımsız mcu var içinde. yani toplam 3 işlemci çalışıyor.
bu arada dökümantasyon olarak da çok başarılı buluyorum. çinli gibi değil wiki sayfasında her versiyon her framework için gerekli örnekler açıklamalar vs. hepsi verilmiş.
bir eksiği var düzgün debug yapılamıyor. teoride jtag ve usb üzerinden sanal jtag ile debug yapılabilmeli ama ben düzgün çalıştıramadım. çalıştıranı da göremedim. bir iki breakpoint sonrası kilitleniyor. live watch çalışmıyor. stm32 bu konularda çok önde.
son çıkan esp32-p4 içinde wireless donanım yok. tamamen multimedia odaklı bir chip. 1024x600 ekranı 30 fps sürebiliyor. içinde mpeg ve jpeg donanımsal decoderleri var. kamera interface var. dual 400mhz risc-v işlemciye sahip.
product selector ve frameworklerin linkini ekliyorum:
products.espressif.com