Arduino Qualcomm Tarafından Satın Alındı

Temel mikrodenetleyiciler için Arduino desteğine devam eder mi bilmiyorum fakat ESP32 ölmez arkadaşlar. Daha en az 10 yıl yaşar.

ESP32 piyasa standardı olmaya başladı bile ama keşke şu 2 uart, 2 spi olayını 5 uart, 5 Spi yapsalar. GPS + Lora + rs485 içeren bir projede uart sayısı yüzünden 40 takla atmak durumunda kaldım.

ESP32 piyasa standardı olmaya başladı bile ama keşke şu 2 uart, 2 spi olayını 5 uart, 5 Spi yapsalar. GPS + Lora + rs485 içeren bir projede uart sayısı yüzünden 40 takla atmak durumunda kaldım.

ESP32 ile hiç çalışmadım şimdiye kadar. Kısıtlama çipin kendinde mi yoksa ESP32 modüllerinin kaynak kullanımında mı?

SPI ve UART için gerekirse birden fazla ESP32 kullanıp aralarında I2C haberleşme kurarsın. Ya da diğerlerinde ATMEGA328P kullanırsın. 5 UART 5SPI döşeseler çok fazla pinli olur. Boyut ve fiyat misliyle artar ve yine birkaç temel ESP32 modülü ya da kartı kullanmak daha hesaplı olur.

ESP32 için birden fazla seçenek var @taydin hocam. Bende ara ara kullanıyorum benden daha fazla detaya sahip arkadaşlar olabilir.
- Arduino Framework (Normal arduino ide, platform-io bunlarda bu framework üzerinde çalışıyor)
- ESP-IDF Framework
- Micro Pyhton (Bundan çok emin değilim) @fide hocam sanırım bu konuda daha tecrübeli

IDF espirif in kendi çıkardığı native framework. (Gerçi arduino için olanıda yine kendileri çıkartıyorlar). Ben IDF i kullanmayı tercih ediyorum. Kendi SDK ları var bunları kurup vscode içerisinden geliştirme yapabiliyorsunuz. Arduino kadar kullanıcısı olmadığı için, örnek ve hazır proje sayıları daha az. Ama çok daha fazla donanıma yakın olacak şekilde kod geliştirebiliyorsunuz.

Örneğin Freertos da çalışan taskların istatistiklerini ve kaynak tüketimlerini freertos konfigrasyonunda ilgili yerleri açarak görebiliyorsunuz/ print edebiliyorsunuz. Arduino frameworkde bu kısımlar desteklenmiyor. Genel ve hızlı kullanım için detayları kullanıcıdan gizlemek mantıklı bir yaklaşım ama ileri seviye müdahale etmek istiyorsanız üreticilerin native geliştirme kitlerini kullanmak daha doğru bir tercih olur.

bu konuya espressif biraz farklı yaklaşıyor. öncelikle orjinal olarak chip ya da modul alabilirsiniz. esp32 mcu ile soc arası bir ürün. tam bir mcu değil çünkü içinde gömülü 500kb kadar bir rom bellek var. birçok temel fonksiyon için buradan kod çağrılıyor. bunun üstüne ise idf framework var ama idf tek değil ADF var mesela (audio development framework) başka frameworkler de var.

chip geliştirme ortamında gene python üzerinden çalışan bir menuconfig sistemi var buradan sismten daha boot etmeden önce temel donanımları rtos ayarlarını vs. tercih edebiliyorsunuz. arduinocular bu arayüzü hiç görmüyor mesela.

esp32 chipin kendi dosya sistemi var. flash chip içinde 4-5 adet farklı alan. farklı amaçlar için kullanılıyor. bootloader, nvs, code partition 1 - 2 vs. gibi yani chipin yanında bir de flash sistemi konfigüre etmek gerekiyor.

sadece wifi gibi algılanıyor ama aslında daha geniş kullanım alanı da var. mesela biz tek bir kablo üzerinden enerji aktarmak ve aynı zamanda
bu kablonun iki ucunda espnow ile 1mbit veri transfer etmek için kullanıyoruz.

güzel yanı çok ucuz ve çok kolay bulunuyor. stm32'de çok daha pahalı olacak dual 240 mhz cpu sahip. hatta bir tane de 40 mhz low power 32 bit bağımsız mcu var içinde. yani toplam 3 işlemci çalışıyor.

bu arada dökümantasyon olarak da çok başarılı buluyorum. çinli gibi değil wiki sayfasında her versiyon her framework için gerekli örnekler açıklamalar vs. hepsi verilmiş.

bir eksiği var düzgün debug yapılamıyor. teoride jtag ve usb üzerinden sanal jtag ile debug yapılabilmeli ama ben düzgün çalıştıramadım. çalıştıranı da göremedim. bir iki breakpoint sonrası kilitleniyor. live watch çalışmıyor. stm32 bu konularda çok önde.

son çıkan esp32-p4 içinde wireless donanım yok. tamamen multimedia odaklı bir chip. 1024x600 ekranı 30 fps sürebiliyor. içinde mpeg ve jpeg donanımsal decoderleri var. kamera interface var. dual 400mhz risc-v işlemciye sahip.

product selector ve frameworklerin linkini ekliyorum:

Son düzenleme:
Yüksek hıza ihtiyacınız yoksa ve kod yazarken konfor istiyorsanız; µPython mükemmel.
µPython'u; STM32F4, ESP32/8266, RPi Pico gibi geliştirme elemanlarıyla kullanmak mümkün.
STM32F411CE(WeAct Black Pill) modülünde harici E²prom yeri bile yapılmış.

Ayrıca; Esp için Lua dilini de kullanmak mümkün.

ESP32/8266'nın kötü özelliği ADC kısmı. Çok hassas değil. 1.1V referanstan türetilmiş garip bir yapısı var.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,368
Üyeler
3,318
Son üye
seren

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back