JBC, Hakko ve Quick için Xiaomi Mi Air Purifier 2H ile otomatik duman emici yapımı

2021 yılında, duman emici olarak kullanmak üzere Xiaomi Mi Air Purifier 2H aldım.

Çok iyi iş çıkardığını söylemeliyim. Ancak birkaç pürüz vardı.

1. Sürekli üfleme sorunu​

Cihazı Auto modunda açık bırakırsam, sürekli ince bir hava akışı sağlıyor ve konumu gereği bu hava doğrudan sırtıma üflüyor.
Farkında olmadan bu rüzgara uzun süre maruz kaldığım için bel ağrısıyla doktora bile gittim.
Sonradan fark ettim ki, bu hava temizleyicinin fanı sürekli çalıştığında beni hasta ediyor. Kapalı tuttuğumda ağrılar kayboldu.

2. Sürekli Aç-Kapat Gereksinimi​

Cihazı tamamen kapatırsam, bu sefer de her lehim yapacağım zaman tekrar açmam gerekiyor. Zaten lehim işinde:
  • Duman emmesi için Xiaomi'yi çalıştır,
  • Havyayı çalıştır,
  • Bazen cımbızı ayrıca çalıştır,
  • Bazen sıcak havayı çalıştır,
  • Bazen de lehim emmek için Hakkoyu devreye al...
Derken, lehim işlemi için bir sürü cihazı gereksiz aç-kapat yapmak zorunda kalıyorum. :kizgin2::kizgin3:

Basit Çözüm: Mikrodenetleyici​

Aslında bütün bunlara basit bir çözüm var: mikrodenetleyici.

Hava temizleyici zaten bir uygulama üzerinden tetiklenebiliyor. JBC de aynı şekilde kendi duman emicisini tetikleyebiliyor.

Eğer mikrodenetleyici, JBC havyayı kaidesinden kaldırdığımı algılarsa, Xiaomi’yi tam güçte çalıştırabilir. Havyayı kaideye geri koyduktan 20–30 saniye sonra ise tamamen kapatabilir.

Böylece her şey otomatik hale gelmiş olur.

Denemelerim​

Kağıt üzerinde her şey gayet iyi görünüyordu. Yol yordam belli.

Ben de işe koyuldum ve Xiaomi’yi ESP32 ile kontrol edecek altyapıyı oluşturdum. Bu aşamaya gelince içimi bir umut kapladı.

Yani, duman emici olarak kullanmak istediğim Xiaomi hava temizleyiciyi istediğim gibi kumanda edebiliyordum.

Fakat JBC havyanın haberleşmesini bir türlü çözemedim.

JBC CD-2BQF (245 saplı) ve JBC CP-2QF (cımbız havyalı) modellerin duman emicisiyle haberleşmesini çözmek için epey uğraştım ama sonuca varamadım.

Sonuçta, cihazın kendini duyurduğunu ancak cevap alamadığı için protokolü başlatmadığını fark ettim. Elimde JBC’nin kendi fume extractor’ü olmadığından, haberleşmeyi koklayarak (sniffing) da inceleyemedim.

Tıkandığım noktayı şurada paylaşmıştım.

Proje öylece kaldı ve aradan iki yıl geçti.

Bugün Geldiğim Nokta​

Geçen gün JBC uç siparişim için TDS Mühendislik’ten Aşkın Bey (@T&M) ile görüştüm. Laf lafı açtı derken bu konuyu anlattım.

İşinin ehli biriyle çalışmanın faydası olarak, bana seri port üzerinden nasıl haberleşmem gerektiğini anlattı. :saril:

Hemen tarif ettiği şekilde denedim ve gerçekten de bahsettiği verileri osiloskopta gördüm.

O an fark ettim ki aslında çözüm yöntemine ben de oldukça yaklaşmışım. Bütün tahminlerim de doğruymuş. Ancak tahminle ulaşılamayacak bazı bilgiler eksik olduğu için sonuca ulaşamamışım.

Bu kadar yaklaşıp iki yıl boyunca çözememek biraz sinir bozucu olsada şimdi keyfim yerinde.

Doğru Ayarlar​

O dönemde bağlantı ayarlarını yanlış yapmışım. Benim kullandığım:

Kod:
256228 bit/s (bütün olası senaryolar sanunda osiloskop sinayalinin zamanlaması ile erişitiğim hız)
8 veri uzunluğu
1 stop bit
Parity: None
Doğrusu ise şöyle olmalıymış:
Kod:
250000 bit/s
8 veri uzunluğu
1 stop bit
Parity: Even

Yanlış ayarlarla şuna ulaşmıştım:
1761046677046.png

Doğru ayarları yaptığımda, boşluklar da doldu ve hemen aşağıdaki ekran görüntüsüne ulaştım.

ScreenImg.png

Bu, benim için beklediğim değerdi. Protokolü tam çözemesem de buna vermem gereken cevabı da biliyorum. Artık bundan sonra ne yapmam gerektiği açık.

Protokole göre kabaca okuduğum veri (0x10, 0x02, 0x10, 0x10, 0x11, 0xFD, 0x00, 0x01, 0x11, 0xED, 0x10, 0x03) üzerinden tüm çerçeve şu şekilde:

0x10 0x02 [DATA …] 0x10 0x03
Yani:
  • 0x10 0x02 → DLE STX (başlangıç)
  • 0x10 0x03 → DLE ETX (bitiş)
Bu ikisinin arasındaki kısım gerçek veridir. Veride 0x10 geçiyorsa iki kez (0x10 0x10) yazılır (escape karakteri).

Bundan sonra cihazları toklaştırıp (hanshake), artık gelen değerleri okuyacağım...

Fakat ESP32 ile denemelere geçmek için RS323 - TTL dönüştürücüyü sipariş ettim. Kargoyu beklemek zorundayım. Yazıya bundan sonra devam edeceğim. Beklemek biraz heyecan katacak diye düşünelim. Motivasyon olur. :gulus1::bok1:

--------------------------------- 2025-10-22 ---------------------------------

Bugün beklediğim Max3232 çipli dönüştürücü modül geldi. ESP32 ile bağlantısını yaptım, ama ayarları yaparken epey saçma bir hatadan dolayı biraz uğraştım.

1761160177146.png

İçinden 4 kablo geçen RJ12 soketine uygun hazır kablolardan kullanayım istedim. Kablonun bir tarafı diğer tarafıyla ters bağlıymış. Renklere göre ilerlediğim için en başından beri ters bağlantı ile iletişim kurmaya çalışıyormuşum. :kizgin2:

Sorunu bulana kadar kısım kısım ilerledim. Başka adımlar da oldu tabii, ama en sonunda RS232 tarafını TX-RX kısa devre yaptım. Oraya kadar her şeyin çalıştığını doğruladıktan sonra bu hatayı keşfettim. :cheeky5:

Neyse, bir tane de LED bağladım ki durumdan beni haberdar etsin diye.

Protokolü çözüp, biraz kod yazdıktan sonra sonuç muhteşem! :dans1:

ESP32 JBC’ye bağlandığında LED göz kırpıyor, tutamaç üniteden ayrıldığında LED sürekli yanıyor.

Tırmanma işi bitti, bundan sonrası yokuş aşağı...

--------------------------------- 2025-10-23 ---------------------------------

Yazılım işini bitirdim sayılır. Artık kararlı çalışan bir prototipim var.

Yazılım, otomatik ve web arayüzünden manuel kontrole imkan sağlıyor. Aynı zamanda web arayüzünde anlık bilgileri ve her işlemin bildirimleri de görüyorum.

Aslında BLE ile haberleşen bir mobil uygulama da yapacaktım fakat ESP32 web arayüzünü responsive yaptığımdan gerekli görmedim.

Hava temizleyicisi, kendi geliştirdiğim web arayüzünden de yine bekleme, otomatik, sessiz ve favori seçenekleri arasında manuel olarak da çalıştırılabiliyor.

ESP32 bağlı olan cihazları otomatik olarak algılıyor. Ben iki UART kullandığım için iki farklı JBC havyayı da otomatik tanıyor ve bağlanıyor.

Havyayı JBC standından aldığım anda Xiaomi Mi Air Purifier 2H favori modunda çalıştırmaya başlıyor ki ben bunu en yüksek emiş gücü olacak şekilde ayarladım. İstersem otomatik, sessiz olarak da ayarlayabilirim ama onlar duman emişinde yavşa kalır.

Havya standa geri bırakıldığı andan itibaren 20 sn daha hava emici çalışmaya devam ediyor. 20 saniye tahmini bir değer. Gerekli olursa ileride bu süreyi değiştirebilirim.

Şimdiden sonra Quick sıcak havayı ve Hakko lehim emmenin çalışmasını algılamam gerekiyor. Fakat onları manuel de yapabilirim. Kutu üzerine bir buton koyup, bu butona basıldığında 60 sn kadar hava temizleyiciyi çalıştırdıktan sonra kapatacak.

Bir de JBC istasyonun altına oturacak bir kutu tasarlayacağım. RJ12 soketleri havya söküp takmayı kolaylaştıracak, kutuya doğrudan 230V AC girecek. Böylece hem modüler hem de söküp takması kolay bir tasarım olur diye düşünüyorum.

Zaten kabloyu ısıtıyormuşum gibi de çıkmış, videonun açısından pek belli olmuyor ama dumanı mükemmel çekiyor.

Screenshot_20251023_201923.png

--------------------------------- 2025-10-24 ---------------------------------

Bugün prototipi delikli pertinaks üzerine aktardım. M3 vida yuvalarını açtım ve çalıştığını tekrar doğruladım.

Böylece karmaşa ortadan kalktı ve prototip bir kutuya yerleştirmeye hazır hale geldi.

Ayrıca, duman emişini daha iyi bir açıdan göstermek için tekrar video çektim.

Yaklaşık 40 cm mesafeden, duman oluştuğu yükseklikte hava temizleyicinin içine çekiliyor. Çok rahat ediyorum.

20251024_151712.jpg

Ekler

• ScreenImg.png
    ScreenImg.png
    63.9 KB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Yeni doğmuş bebeklere, "Bebek Soyisim" şeklinde bileklik takarlar. Projede şu anda o aşamadayız.

Artık kulağına ezan okuma vakti geldi ama hala bir ismi yok.

Şimdi ona güzel bir isim vermek gerekiyor.

İsim tavsiyesi olan var mı?

Dumansız Havya (Sahası) DuHaS
Yeni doğmuş bebeklere, "Bebek Soyisim" şeklinde bileklik takarlar. Projede şu anda o aşamadayız.

Artık kulağına ezan okuma vakti geldi ama hala bir ismi yok.

Şimdi ona güzel bir isim vermek gerekiyor.

İsim tavsiyesi olan var mı?

Forum istatistikleri

Konular
8,433
Üyeler
3,340
Son üye
hcetky

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back