Taşınabilir El Kompresörü

Öyle anlaşılıyorsa düzelteyim, şehsen seni ikna etme gayretinde değilim. Bu konuyu okuyabilecek insanlara fikir vermesi açısından yazmaya çalışıyorum.

Olsa olsa, gizlice piyasa oluşturmaya çalışan Kompresör Odası başkanı olabilirim. Öyleyim de haberim mi yok acaba? :yerlereyat1:
O değil de senden iyi satıcı olur. Elinde olmayan malın yerine alternatifi mutlaka satarsın. Boş göndermezsin müşteriyi. Ben onu keşfettim şuan. :katil2:

Bu arada senin almak istediğin fanın kendin yap versiyonları mevcut. Mesela:

Video Link:

BLDC Motor + ESC: https://s.click.aliexpress.com/e/_oFnHcKS
Mini Rocker Switch: https://s.click.aliexpress.com/e/_olWT15O
LiPo 2S Battery(2200mAh): https://s.click.aliexpress.com/e/_oDzx2vu
XT60 Connector: https://s.click.aliexpress.com/e/_oFzJB02
Battery Level Indicator (2S): https://s.click.aliexpress.com/e/_oDBxYXM
M3 Bolts & Nuts: https://s.click.aliexpress.com/e/_DEVqVDn

O değil de senden iyi satıcı olur. Elinde olmayan malın yerine alternatifi mutlaka satarsın. Boş göndermezsin müşteriyi. Ben onu keşfettim şuan. :katil2:
Haklısın sen bir ürün isterken sana 6 ürün satmaya çalışıyor. :)

Bu gerçekten 160 bin devirle mi dönüyor yoksa bu rakamlar Çin RPM'i midir?

Motor kargo dahil 600tl, 600 de vergi koy, 1200. Lipo pil de aşağı yukarı okadar desen, eğer özel bir amaç yoksa mantıklı değil. Tabi bu ilk bakışta gördüğüm bir durum. Detaylı incelenerek belki maliyet düşürülür.

Farklı bir öneri, bir lastik tamircisinde görmüştüm. Kamyonların hava tankına bir tane lastik sibopu uydurmuş. Seyyar kompresör olarak kullanıyordu. Yol yardımına giderken tankı yüksek basınçlı hava ile doldurup yanında götürüyordu. Böyle birşey yapıp harici yerlerde doldurup (çakmaklıkla çalışan araç kompresörü, atölyedeki kompresör yada benzinliklerdeki lastik şişirme biriminde) kullanabilirsin.

Ben büyük almıştım.
Hava tabancasına hava yetiştiremiyor.
Hava tabancasını açınca 6 bardan 3 bara düşüyor. :)

Ürünün 130000 RPM olanını aldım. Bu gün ulaştı elime.
Fişe takılan kadar iyi üflemiyor. Onun performansını vermesi için 300000 RPM olması lazım sanırım. Ama performansıda kötü diyemem.
Bilgisayarı yüzeysel olarak rahat temizler. Ancak yapışkan tozu söküp atacak kabiliyette değil.
Aldığıma pişman olmadım açıkçası.

20251119_111640.jpg
20251119_111555.jpg
20251119_111522.jpg
20251119_111416.jpg
20251119_111343.jpg
20251119_111317.jpg
20251119_111255.jpg
20251119_111202.jpg
20251119_111109.jpg

Temizlik yapıyorsa sorun yok. Ama 130 binde döneceğine pek ihtimal vermiyorum. Aslında fotodiyot varsa, arkadan ışık verip osiloskop ile gerçek devrini ölçebilirsin.

Bu arada aynı su pervanelerinde olduğu gibi, hava pervanelerinde de bir devir sınırı var, o sınıra ulaşınca artık pervane hava debisi yaratamıyor. Ama küçük pervane için devrin 400 binin üzerine çıkması gerekiyor. Böyle tüketici ürününde de devir o değere yaklaşmadan çok önce mekanizma parçalanır :)

Temizlik yapıyorsa sorun yok. Ama 130 binde döneceğine pek ihtimal vermiyorum. Aslında fotodiyot varsa, arkadan ışık verip osiloskop ile gerçek devrini ölçebilirsin.
Başımıza icat çıkartma şimdi. :katil2:

Ben bir videoda görmüştüm. Adam böyle bir fan ile yerdeki tozları süpürüyordu. Acayip güçlü bir şeydi. Ondan meraklanıp aldım bunu ama ondakinin yanına yaklaşamaz bu.

Hmm ben hesabı yanlış yapmışım. Ses hızını 1200 m/s aldım. Doğrusu ≈ 340 m/s olacak. Eğer bir pervanenin uç doğrusal hızı mach 0.85 seviyesine gelirse, hava debisi ani olarak çöküyor. Bu da 5 cm çapındaki bir fan için kabaca 110 bin devir/dakikaya denk geliyor ...

Hmm ben hesabı yanlış yapmışım. Ses hızını 1200 m/s aldım. Doğrusu ≈ 340 m/s olacak. Eğer bir pervanenin uç doğrusal hızı mach 0.85 seviyesine gelirse, hava debisi ani olarak çöküyor. Bu da 5 cm çapındaki bir fan için kabaca 110 bin devir/dakikaya denk geliyor ...
Bun fanı görebildiğim kadarıyla 3cm

Merak ettim ya. Bu fotodiyot olayında bir şema var mı? Müsait bir zamanda test edeyim.

Ürünün 130000 RPM olanını aldım. Bu gün ulaştı elime.
Fişe takılan kadar iyi üflemiyor. Onun performansını vermesi için 300000 RPM olması lazım sanırım. Ama performansıda kötü diyemem.
Bilgisayarı yüzeysel olarak rahat temizler. Ancak yapışkan tozu söküp atacak kabiliyette değil.
Aldığıma pişman olmadım açıkçası.

45208 eklentisine bak45209 eklentisine bak45210 eklentisine bak45211 eklentisine bak45212 eklentisine bak45213 eklentisine bak45214 eklentisine bak45215 eklentisine bak45216 eklentisine bak
Hassas terazi varsa terazi tablasına doğru tut havayı. 1cm yukarıda olsun.
Okuduğun değeri delik alanına bölünce basıncı bulursun. :)
P=1/2⋅ρ⋅v^2
V=√(2.P/ρ)
Bakalım hız aynı çıkacak mı?

98066.5 pascal=1kg/cm^2

Son düzenleme:
En temel şema şöyle olur. IR LED pervanenin arka tarafında olacak, foto diyot önünde. Çalışma noktasını da R2 ve RV1 ile ayarlaman gerekecek.

1763579468293.png

Yukarıdaki devre komparatör gibi çalışır ve çıkışında kare dalga üretir. Onun yerine bir opamp buffer kullanarak doğrudan fotodiyot voltajını da alabilirsin. Çok zayıf bir sinyal görürsün ama osiloskop gene de çözümleyebilir.

En temel şema şöyle olur. IR LED pervanenin arka tarafında olacak, foto diyot önünde. Çalışma noktasını da R2 ve RV1 ile ayarlaman gerekecek.

45217 eklentisine bak
Karşılıklı diyot işe yaramaz diye düşünüyorum. Fanın yapısı gereği karşıya ışık geçemez. Sanırım uçak motoru gibi bir kaç katman pervane var içinde.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,568
Üyeler
3,399
Son üye
Cosef

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back