10-Bit Çift-Kanal Digital Pot - MCP42U83

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Features:
• Dual-Channel Digital Potentiometers
• 10-Bit Resolution: 1,023 Resistors (1,024 Steps) Zero to Full Scale
• Resistance Options:
- MCP42U83-502: 5 kΩ
- MCP42U83-103: 10 kΩ
- MCP42U83-203: 20 kΩ
- MCP42U83-503: 50 kΩ
- MCP42U83-104: 100 kΩ
• Flexible Power Supply Options:
- Single Voltage Rail: 2.7V to 5.5V (VDD – VSS where DGND = VSS = 0V)
- Dual Voltage Rail: ±2.25V to ±2.75V (VDD – VSS where DGND = 0V)
• Multiple-Time Programmable (MTP) Nonvolatile (NV) Memory with 1,000 Write Cycles
• User-Selectable Serial Interface Using a Dedicated

Hardware Pin:
- SPI: 20 MHz Read/Write Operation
- I²C: 100 kHz, 400 kHz, 1.7 MHz and 3.4 MHz Communication Speeds
• Resistor Network Terminal Disconnect
• Can Be Configured as Potentiometer or Rheostat
• Cyclic Redundancy Check (CRC) for Robust Communication; Software CRC Enable/Disable
• SPI Daisy-Chain Support for up to 128 devices
• Dedicated Commands for Software Reset
• Device Status Indication Using Internal Register
• Configuration Lock Bits Can Be Modified Using Software Commands
• Dedicated Register Bits to Select How to Update

Wipers: Independently or Synchronously
• Dedicated Bit to Latch Wiper Values and Trigger Output Update
• 3 General Purpose MTP Memory Locations for Storing Custom Data
• Counter Registers to Track Number of MTP Writes to Wiper and GP Data Registers
• Extended Temperature Range: -40°C to +125°C
• AEC-Q100 Qualified (Automotive Applications)
• Package Types:
- 14-Lead TSSOP (4.4 mm Body)
- 16-Lead VQFN (4x4x1 mm Body)

MCP42U83 DataSheet

Ekler

• 1756448054351.png
    1756448054351.png
    63.2 KB · Görüntüleme: 31
Bununla güzel dijital volüm kontrol de yapılır. Biz bazı sistemlerde çok daha üst seviye olan Japon MUSES 72320 kullandık. Odyofil seviyede volüm kontrol :D

Pot bacakları tamamen bağımsız ve besleme voltajı sınırlarında olmak şartıyla tüm potansiyel seviyelere getirilebiliyor anladığım kadarıyla. Ama mesela bir opamp'in feedback hattına bağlanıp ayarlı kazanç elde edilebilir mi?

Bu dijital potlarda toleransın bu kadar yüksek olması neden acaba? Bu entegrede de +-10% tolerans var.

Opera Anlık Görüntü_2025-08-31_111000_ww1.microchip.com.png

Direnç önlerindeki anahtarlarda ne kullanılıyor?
Düşük potansiyel fark ile nasıl anahtarlama yaptıklarını merak ediyorum.

Bu dijital potlarda toleransın bu kadar yüksek olması neden acaba? Bu entegrede de +-10% tolerans var.

Datasheet'te bir direnç tolerans verisi göremedim ben. Tüm ladder için ±10 LSB hata vermiş, bu da oldukça iyi bir direnç toleransına işaret ediyor.

Ama böyle bir uygulamada zaten kalibrasyon ile verilen değer / gerçek değer mapping yapılır, o yüzden o düşük toleransın bile olumsuzluğu ortadan kaldırılabilir.

Datasheet'te bir direnç tolerans verisi göremedim ben. Tüm ladder için ±10 LSB hata vermiş, bu da oldukça iyi bir direnç toleransına işaret ediyor.

Ama böyle bir uygulamada zaten kalibrasyon ile verilen değer / gerçek değer mapping yapılır, o yüzden o düşük toleransın bile olumsuzluğu ortadan kaldırılabilir.
1756673120623.png

Bu kısma istinaden öyle yazdım. Buraya göre maksimum direnç nominal değere göre +- %10 değşiyor.

MCP4132 ile çalışmıştık. Onda da tolerans %20 olarak geçiyor teknik dökümanında

1756673323896.png

Pot bacakları tamamen bağımsız ve besleme voltajı sınırlarında olmak şartıyla tüm potansiyel seviyelere getirilebiliyor anladığım kadarıyla. Ama mesela bir opamp'in feedback hattına bağlanıp ayarlı kazanç elde edilebilir mi?
çalışıyor. bir projede çok kanallı op-amplı bas tiz volume kontrol içeren bir sistemde op-ampların potansiyometre uçlarına bu dijital potlardan bağlamıştık ve sorunsuz iş gördü. tek bir sıkıntısı var yüksek volumlerde ses ve ton kontrolü yaparken dijital potun her bir geçisinde ses üzerinde ufak bir çıt sesi duyuluyor. yanlış hatırlamıyorsam maxim'in bu işler için clickless digital pot dediği ürünleri vardı.

@ozkarah belirtilen LSB hatasını sağlayabilmesi için dirençlerin tamamının neredeyse aynı değere sahip olması lazım. Ama değerin kendisinde verilen nominal değere göre %20 sapma olabilir. Sanırım üretim süreci bunu garantiliyor. Yani bütün dirençlerin değerleri birbirine çok yakın, ama örneğin her birisi 5 kOhm olacağına 4 - 6 kOhm oluyor. Sonuçta değerler biribirine yeterince yakın olduğu için, her basamaktaki gerilimlerin besleme gerilimine oranı neredeyse sabit oluyor.

@czorgormez feedback hattının şaseye bağlanan direncini mi yapılandırdın dijital pot ile? Yoksa çıkıştan girişe gelen hattı mı?

Sanırım şaseye giden tarafa bir MOSFET konup lineer bölgede çalıştırılırsa, bu da gain control için kullanılabilir. Ama çıkıştan girişe olan hatta sorun çıkabilir diye düşünüyorum.

@czorgormez feedback hattının şaseye bağlanan direncini mi yapılandırdın dijital pot ile? Yoksa çıkıştan girişe gelen hattı mı?

Sanırım şaseye giden tarafa bir MOSFET konup lineer bölgede çalıştırılırsa, bu da gain control için kullanılabilir. Ama çıkıştan girişe olan hatta sorun çıkabilir diye düşünüyorum.
buna benzer bir yapı vardı hatırladığım kadarıyla. yani direkt şaseye çeken bir devre değil. fakat simetrik besleme miydi onu hatırlamıyorum.
şu an yapacak olsam dac ile DC kontrollü bir ton entegresi kullanırdım.

1756720935250.png

Özel entegre (dijital pot) gerektirmeyen pratik volüm kontrolü.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,212
Üyeler
3,263
Son üye
Yunis Yıldız

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back