10 X 10 cm ebatlarindaki kartlarin smd malzemerini lehimlemek icin mini isitici aparat ariyorum

Mikro Step

Kıdemli Üye
10x10 cm ebatlarindaki kartlarin smd malzemelerini lehimlemek icin cok basit alttan isitmali ucuz bir aparat almak istiyorum.

Hic bir sey bulamazsam arizalandigi icin cop durumundaki kettle isiticisini kullanmayi bile dusunuyorum. Temostadini devre disi birakirsam 1 kac dakikaligina calisatirilabilecegini dusunuyorum. (Daha once bu vaziyette uzun sure calistiirdigim kahve makinasi rezistansinin disindaki zamak oldugunu dusundugum metal aksam eriyip su gibi akip gitmis ve yangin tehlikesi olmustu)

Basit ucuz bir cihaz oneriniz var mi?

Soyle bir sey buldum.

1739888955932.png

Seramik rezistans tavsiye ederim hocam.
60mm x 60mm
100mm x 100mm
60mm x 120mm düz ve konkav modelleri var.

1739894866808.jpeg

Bağlantı ayaklarını ayrıyeten sipariş edebilirsiniz. Düz model olduğu gibi termokupl içeren model de mevcut.
Alalı yaklaşık 8 yıl oldu. Seyrek kullansam da hâlâ kullanıyorum.

Linkte seramik rezistans ile yaptığım fırın var.

Son düzenleme:
Ampül gibi duya takılan modeller de mevcut ama daire şeklinde. Kare değil. Bağlantı açısından kolaylık sağlar.

1739894986128.jpeg

Ben işimi her zaman en ucuzuyla yapma taraftarı olduğumdan piyasadaki modelleri bilmiyorum. Daha ziyade DIY taraftarıyım. PCB lehimleme aparatı yapmak için atölyede iki adet eski ütü bekliyor. Youtube videolarında işlemci kontrollü yapılmış bir modelini izlemiştim bir ara.
Şimdilik hanım uyurken mutfaktaki fırını kullanıyorum. Elim de alıştığından galiba iyi sonuç alıyorum.

Ben işimi her zaman en ucuzuyla yapma taraftarı olduğumdan piyasadaki modelleri bilmiyorum. Daha ziyade DIY taraftarıyım. PCB lehimleme aparatı yapmak için atölyede iki adet eski ütü bekliyor. Youtube videolarında işlemci kontrollü yapılmış bir modelini izlemiştim bir ara.
Şimdilik hanım uyurken mutfaktaki fırını kullanıyorum. Elim de alıştığından galiba iyi sonuç alıyorum.
Saygı duyarım. Ben de tam tersi şekilde düşünüyorum. İşi eldeki malzeme (gerekirse temin ederek) profesyonele en yakın nasıl çözerim onu düşünürüm. Fırını 3 defa yaptım. İlki UFO rezistanslı diğer ikisi seramik rezistanslıydı. Şu anda elimde 2 tane seramik rezistanslı var. Lazer termometre ve termal kamera da kullanarak dizgi hattı kalitesinde dizgi yaptığımı söyleyebilirim.

Son düzenleme:
Profesyonel veya amaca uygun ürünleri kullanmayı gönül ister ama, çok sık lazım olmasada bende eski bir ütüyü bu amaçla kullanıyorum. Avantajı, üzerinden var olan mekanik ayarlı termostat ile sıcaklık kontrolünün yapılabiliyor olması.

Utunun termostadiyla mi oynadiniz? Normalde 300 derecelere cikmamasi lazim.

Sakıncalı değil mi?
Isı ile ortaya çıkan zehirli gazların bulaştığı ortamda gıda maddelerinin pişmesi...

İkinci elden mini bir fırın edinmeye bakın ...
Daha uygun olur.

Saygı duyarım. Ben de tam tersi şekilde düşünüyorum. İşi eldeki malzeme (gerekirse temin ederek) profesyonele en yakın nasıl çözerim onu düşünürüm. Fırını 3 defa yaptım. İlki UFO rezistanslı diğer ikisi seramik rezistanslıydı. Şu anda elimde 2 tane seramik rezistanslı var. Lazer termometre ve termal kamera da kullanarak dizgi hattı kalitesinde dizgi yaptığımı söyleyebilirim.
Düzeneğin Resmini ekleyebilir misiniz?

Aşağıdaki gibi bir ocak alıp doğrudan mcu ile kontrol edilirse olabilir. Kendime yapmayı düşünüyorum. Üç vakte kadar yaparım herhalde. Bunun ısıtıcı kısmının çapı 17cm. yaklaşık 12cm x 12cm pcb lehimlenebilir.

hotplate elektrikli ocak

kumtel-elektrikli-hotplate-siyah-ocak--8982-6.jpg

Hocam ben de profesyonel işi tercih ederim ama yıllık max 4 ya da 5 pcb için yatırım yapmak hoşuma gitmiyor. Sizin trafik daha yoğun.

Sakıncalı değil mi?
Isı ile ortaya çıkan zehirli gazların bulaştığı ortamda gıda maddelerinin pişmesi...

İkinci elden mini bir fırın edinmeye bakın ...
Daha uygun olur.
Uzun süre havalandırıyorum. Ama dediğiniz gibi ikinci el bir fırın daha mantıklı. Ya da ütüleri hayata geçirmem lazım.

Ben yemek firininda lehim yaparsam dumanmis falan takmiyorum. Dumanin kose bucak saklanacagini dusunmuyorum.

Zehirin dozu onemli.

@Mikro Step ütü termostatı ile ilgili ilave bilgi vereyim. Ütü lazım olduğunda sapını bir mengeneye sıkıştırıp ters şekilde (doğal olarak) kullanıyorum. Isı ayarını pamuklu keten civarında bir yere sabitledim. Bu ayar noktasını harici bir termocouple ile ölçerek belirledim. Ulaştığı sıcaklık değerini hatırlamıyorum, uzun zaman önce ayarladım, başka amaç için kullanmadığım içinde ayar yeri değişmiyor.

Tahminimce ütünün yüksek sıcaklıklara çıkabilmesi, ters durması ile alakalı, termostat mekanizması ısınan yüzeyin alt tarafında kaldığı için, devreden çıkma set noktası yukarıya doğru kayıyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,354
Üyeler
2,980
Son üye
osungu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back