20 hz. altı frekansları bloke etmek

Hira

Üye
Katılım
14 Nisan 2022
Mesajlar
82
Merhaba kapalı bir ortam/oda içerisine 20 hz. ve altı rf dalgaların girmesini engellemek mümkünmüdür? Bu dalgalar bedenimize ulaşamadan bir şekilde hızlıca sönümlenmesi gerekiyor. Böyle bir şey mümkünse nasıl bir donanıma ihtiyaç olur basit bir şekilde anlatabilecek kimse varmı?
 
Havada giden bir RF dalgayı seçerek sönümletecek bir teknik olduğunu sanmıyorum. Ayrıca yüksek frekans engellere karşı daha güçsüzdür. Düşük frekansı engelle zayıflatmak daha zordur. Örneğin sub woofer sesleri düşük frekanslıdır (<150 Hz). Çok uzaktan bile sub wooferlı bir araba bas sesleri yakın duyarsınız.

Ancak odayı tamamen metal bir kaplamayla kaplayarak hepsini blokeleyebilirsiniz. Bunun için bazı boyalar da var.

Neden 20 Hz?
 
Bir deney üzerinde çalışıyorum 20 hz. ve altı infrases denilen frekanslar odak noktası. Bahsettiğim sönümlemeyi manuel olarak bir nevi kalkan ile engellemek yerine yine bir çeşit frekans ile yapamazmıyız gelen frekansın zıt yönünde bir rezonans frekansı üretilse nasıl bir sonuç alınır mesela?
 
20 hz bir elektromanyetik dalga midir? Bu daha çok ses frekans bandı gibi.

Mesela sebeke sistemi 50 hz ama bu ne kadar yayılıyor? 50 hz lik sebeke frekansı ne kadar yayılıyor?

20 hz lik olan dalga nasıl bir dalga?
 
RF dalgası ve ses dalgası birbiri ile tamamen alakasız iki şey.
 
Evet sanırım öyle bir karışıklık yapmışım bahsettiğim radio frekans değil ses frekansıdır
 
Ortamdaki sesi yok etmek yerine bu dalgadan etkilenen nesneyi koruma altına almak işe yarar. Bu da sarıp sarmalamakla olur. Ses yalıtımı için kullanılan yüksek yoğunluklu sünger benzeri madde var. Bununla yarım metre kalınlığında duvar oluşturulursa bence içerisine 20 Hz ve altı ses giremez.

1672652576934.png
 
Deney nedir. İnfrases dalgalarının nasıl bir etkisi oluyor? Bu etkiyi nasıl ölçüyorsunuz?
 
infrases değilde ona infrason deniliyor. Düşük frekanslı ses dalgalarıdır. Rf değildir. Rf adı üzerinde radyo dalgalari oluyor.

Ses kesmekte şu an 2 yöntem uygulanmakta. Mekanik ses izolasyonu. Taş yünü kopuk yada bu türev izolasyon kullanılabilir.

Diğeri elektronik ses sönümleyen sistemler var. Gelen sinyalini tersini üretip sinyali sonumler.

Tercih kullanım yerine göre maliyete göre değişir.
 
Düşük frekanslı ses dalgasını engellemek çok zordur diye düşünüyorum. Özel ses yalıtım odaları var https://en.wikipedia.org/wiki/Anechoic_chamber ama bunlar bile 20 Hz gibi düşük frekanslı sesleri iyi bloke edemez.
 
Sağır oda olayı, çok anormal uçuk bir maliyettir. Odanız Özel ses yalıtımı dışında ses dizayn mühendisliği tasarımı ister.Hele ki düşük frekans sözkonusu ise, yeraltından gelen sesleri bile sönümlemek gerekir. Rölantideki Kamyon gürültüsü, deprem titreşimleri gibi.
Tavsiyem, Proje esaslı ise, şehir dışında müstakil bir binada başlayın.

 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,900
Mesajlar
100,713
Üyeler
2,498
Son üye
TaKo

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top