220V AC akim sinirlayici

akü şarj edeceksen çok karmaşık maceralara girme. ac akım sınırlayı deyinde işler karışır. direkt akü redresör devresi olarak bak 2A için DC taraftan voltaj regülasyonlu akım sınırlamalı çok basit devreler yapabilirsin. hatta 1A kadar tek lm317 ike yapılan bir devre var ama voltajı da akımı da senin senaryoyu kurtarmaz.

akü şarj edeceksen çok karmaşık maceralara girme. ac akım sınırlayı deyinde işler karışır. direkt akü redresör devresi olarak bak 2A için DC taraftan voltaj regülasyonlu akım sınırlamalı çok basit devreler yapabilirsin. hatta 1A kadar tek lm317 ike yapılan bir devre var ama voltajı da akımı da senin senaryoyu kurtarmaz.
Onunde gunes paneli olursa, kurtarir mi abi?

Onunde gunes paneli olursa, kurtarir mi abi?
o farklı bir konu. güneş paneli dediğinde bu defa mppt gibi kavramlar devreye giriyor. ben çok verimlilik derdinde değilim. akülerim yavaş da olsa şarj olsun ve aküleri fazla şarj edip bozmasın dersen yeterli voltajı ve gücü üreten bi güneş paneli ile tabi olur. ama 6 seri akü varsa 90-100 voltluk bir panele ihtiyacın olacak.

https://tr.aliexpress.com/item/1005001756171525.html buna 12 volt 2 amper adaptör bağla işini çöz bitir. İmza Horoz :)
Abi bir aku ye bunu baglarsin sorun yok gibi ancak bask nelerle karsilasabilirsin.

Normal 12v luk bir akuyu 14.4v a kadar sarj etmelisin tam doldurmak icin. ve bu aku akim somuran bir sey dir. 20A veriyim desen yok demez ama kendini bozar. Onun icin pratikte kapasitesi 70Ah olan bir akuyu en fazl 7A le sarj etmek gerekir.

Diyelim 12v luk smps i bagladin. AKu eger 11.9v ta ise sorun yok. Cok fazla akim cekmez 12v olunca da akim duser olay kapanabilir. Ancak Aku 10v ise iste o zaman o kesinlikle 2A in cok ustunde bir akim isteyecek, smps bunu karsilayamadigi icin ya reset atar ya da direk kapanabilir ya da hic kapanmaz bozulur. Bu durum 12v luk bir smps in TL431 i ile oynayip 14.4v yapsanda degismeyecek. Cekebilecegin akim daha da azalacak.

o farklı bir konu. güneş paneli dediğinde bu defa mppt gibi kavramlar devreye giriyor. ben çok verimlilik derdinde değilim. akülerim yavaş da olsa şarj olsun ve aküleri fazla şarj edip bozmasın dersen yeterli voltajı ve gücü üreten bi güneş paneli ile tabi olur. ama 6 seri akü varsa 90-100 voltluk bir panele ihtiyacın olacak.
Bu da cok enteresan bir konu, bi ara boyle seyler denemeliyim. Ama burada derdim yavas yavas doldurmak elbette. Hiz istemiyorum kesinlikle.

Bu da cok enteresan bir konu, bi ara boyle seyler denemeliyim. Ama burada derdim yavas yavas doldurmak elbette. Hiz istemiyorum kesinlikle.
yeterli voltajın varsa basit bir lm317 ile bunu yapabilirsin aslında. tek dikkat etmen gereken lm317 üzerine 36 volttan fazla voltaj düşmemesi. hatta lm317hv var galiba 60 volta kadar dayanıklı. bir tanesi akımı sınırlayacak bir tanesi de voltajı regüle edecek.

seni zora sokan 6 seri akü yüzünden 100volt gibi yüksek bir voltaj regüle etmek zorunda kalman.

1715941720047.png

Akım sınırlama dediğin zaman, bunun hemen anlamı voltaj regülasyonu olur. Yani aletin akımı istenen değerde tutmak için voltajı manipule etmesi lazım. Bu noktada basit çözümlerin hepsi eleniyor ve sana AC güç kaynağı lazım oluyor.

DSC00519.JPG

yeterli voltajın varsa basit bir lm317 ile bunu yapabilirsin aslında. tek dikkat etmen gereken lm317 üzerine 36 volttan fazla voltaj düşmemesi. hatta lm317hv var galiba 60 volta kadar dayanıklı. bir tanesi akımı sınırlayacak bir tanesi de voltajı regüle edecek.

seni zora sokan 6 seri akü yüzünden 100volt gibi yüksek bir voltaj regüle etmek zorunda kalman.

33726 eklentisine bak
Abi seri bagli halde iken, tek tek ayni anda sarj etmek hayal mi olur?

Akım sınırlama dediğin zaman, bunun hemen anlamı voltaj regülasyonu olur. Yani aletin akımı istenen değerde tutmak için voltajı manipule etmesi lazım. Bu noktada basit çözümlerin hepsi eleniyor ve sana AC güç kaynağı lazım oluyor.

33725 eklentisine bak

konu aslında 6 tane seri bağlı aküyü 2A ile şarj etmek. ama ihtiyacı yanlış ifade edince çok karışık yerlere gitti.

Abi seri bagli halde iken, tek tek ayni anda sarj etmek hayal mi olur?
teoride röleli ve aküleri tek tek anahtarlayan bir sistem ile tabi yaparsın ama buna ne gerek var. 100 volta kadar gerilimi regüle edebilen ve 2A ya da ayarlı şekilde akımı sınırşayabileceğin basit bir regülatöre ihtiyacun var sadece.

teoride röleli ve aküleri tek tek anahtarlayan bir sistem ile tabi yaparsın ama buna ne gerek var. 100 volta kadar gerilimi regüle edebilen ve 2A ya da ayarlı şekilde akımı sınırşayabileceğin basit bir regülatöre ihtiyacun var sadece.
seri halde yapacaksam 6*14.4= 86.4V son limit olmali. Ama bu durumda bile akulerden biri digerinden daha yuksek voltaj ise 86.4v hangisine ne kadar gittiyle ilgilenmeyecek. Iclerinden bir tanesi zamanla voltaji dustukce dusebilecek. SAdece birisi dusse bile digerlerine dusen voltaj daha yuksek olacak. Onlarda bozulmak zorunda kalacaklar.

Aslinda BMS istiyorum ben. :gulus2:

Abi sen zaten mirasci olarak tam da taydin abiye benzemissin :gulus2: Gerci taydin abi senin mesaji gorunce bu benide sollamis derse sasmam :katil1:
Siglent üst seviye skoptan sonra @taydin'a ne duygusal ne de hayal gücü olarak yetişebilirim.

@taydin abi İsrail gibi. Gerekmedikçe "cicileri" pek ortaya sermiyor.

seri halde yapacaksam 6*14.4= 86.4V son limit olmali. Ama bu durumda bile akulerden biri digerinden daha yuksek voltaj ise 86.4v hangisine ne kadar gittiyle ilgilenmeyecek. Iclerinden bir tanesi zamanla voltaji dustukce dusebilecek. SAdece birisi dusse bile digerlerine dusen voltaj daha yuksek olacak. Onlarda bozulmak zorunda kalacaklar.

Aslinda BMS istiyorum ben. :gulus2:
bundan korunabilmenin tek yolu en başta tüm akülerin aynı marka model seri ve aynı kondüsyonda hatta aynı şarj seviyesinde olması. zaten genelde asit akülerin en büyük problemi içerideki bir hücrenin sistemin denge noktasından uzaklaşarak arızalanması. sonuçta 12 volt akünün içinde de 6 tane bağımsız hücre var. o hücrelerin içinde ne olup bitiyor asla bilemiyorsun.

li-ionlarda bms başarılı oluyor çünkü her bms bağımsız bir hücreyi kontrol ediyor.

bundan korunabilmenin tek yolu en başta tüm akülerin aynı marka model seri ve aynı kondüsyonda hatta aynı şarj seviyesinde olması. zaten genelde asit akülerin en büyük problemi içerideki bir hücrenin sistemin denge noktasından uzaklaşarak arızalanması. sonuçta 12 volt akünün içinde de 6 tane bağımsız hücre var.

li-ionlarda bms başarılı oluyor çünkü her bms bağımsız bir hücreyi kontrol ediyor.
Kesinlikle haklisiniz bende bunun ustesinden ucuz yoldan gelmek istiyorum .

Bu dediginiz icin bir sema var mi deneyebilirim

Burada biraz anlatmis, NTC yi yanlis anlamis olabilir misiniz?
Yani denemedin.

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back