256 pin Test

1enjoy

Üye
Aklımda bir proje var seri üretim cat6 yapmak fakat test edebilmek için bir cihazım yok neden kendim yapmayayım dedim fakat 256 pine yakın hiçbir Mikrodenetleyici bulamadım aklımdaki tek çözüm PCIEXpress yuvaları oldu bilgisayarlardaki hem yazılımı geliştirebilirdim. Fakat 250+ $ olduğu için aşırı pahalı geldi bir öneriniz var mı ? 256 pin ve arttırılabilir olması gerek 512 1024 civarı.

Ayni anda 256 pine erismene gerek yoktur.

Port extender ile 8 bitlik bir portu cogullayabilirsin.

Tam olarak amacin nedir? her bir pin giris mi cikis mi yoksa her ikisi de mi olacak?

Ayni anda 256 pine erismene gerek yoktur.

Port extender ile 8 bitlik bir portu cogullayabilirsin.

Tam olarak amacin nedir? her bir pin giris mi cikis mi yoksa her ikisi de mi olacak?
Hocam amacım şu yönde bütün pinler hem giriş hem çıkış olabilir. pinlere 5 volt vererek diğer pin de 5 volt var mı kontrol edicek. Mikrodenetleyici veya mikroişlemci kullanmak istememin sebebi GUI ekleyip biraz daha güzel birşey yapmak istemem.

USB, ethernet vb bir haberleşme arabirimi olan bir mcu kullanarak, 32 pin veya 64 pin li (veya seçilen mcu kaç tane io destekliyorsa) düşündüğünüz devreyi yapın. İhtiyaç duydukça aynı modülden bir tane daha bağlarsınız. PC yazılımıda birden fazla modül ile konuşacak şekilde tasarlanır.

Diğer bir öneri:
Test düzeneğiniz nasıl olacak bilmiyorum ama, patch kabloları test etmekte kullanılacaksa pass-fail testi yapacak bağımsız küçük tasarımlar (kırmızı yeşil ledli ve buzzer destekli) yapın. Ucuz olur, hızlı sonuç verir, kullanımı kolay olur.

birkaç şekilde yapılabilir.

- shift registerler ile input-output. rahatlıkla 64-128-256 kanala kadar yapılabilir.
- i2c-spi port expanderlar ile 64-128-256 kanal yapmak.
- ucuz bir cpld kullanarak port sayısını arttırmak. istersen 1000 kanal yaparsın.

NXP PCA9505-9506 var 40 bit io expander 6 tane kullanırsan 240 kanalı kontrol edebilirsin. 3 adres pini var aynı bus üzerinde 8 taneye kadar (320 kanal) kullanılabiliyor.

bir taraftan 5 volt verip diğer taraftan yüksek empedanslı ölçmek yanıltıcı olabilir. giriş portuna kontrol edilebilir pull up veya pull down eklemek gerekebilir.

Son düzenleme:
1734546763052.png

Ornek olarak sana 24 IO pini 8 Bit data Bus uzerinden yonetmeyi anlatiyorum. Asagiya dogru ilave cipler koyarak sayiyi istedigin kadar artirabilirsin.

Burda kullandigimiz cip Octal Bus Transceiver. (Ornegin 74LS245)

En ustteki cip icin konusalim.

Diyelim ki sol taraftaki 8 bit bustan B1....B8 pinlerine veri cikartacaksin.

1 nolu DIR pinini 1 yaptiginda A pinlerindeki bilgi B pinlerine tasinir. Ancak bu bilgilerin B portundan okunmasi icin 19 nolu OE pinin low yapilmasi gerekir.
1 nolu DIR pinini 0 yaptiginda bu kez B pinlerindeki veriler A pinlerine gecer. Fakat bu verilerin A tarafindan gorunur olmasi icin gene 19 nolu OE pinin low yapilmasi gerekir.

Bu durumda tum ciplerin Dir pinlerini bir birine baglayip bunu MCU nun herhangi bir I/O pini ile surersen bu su anlama gelir.
Hepiniz beni dinleyin. Eger bu pini 1 yaparsam 8 bit Porta yazacagim bilgi sizin B pinlerinizden cikacak fakat bir sartla.

Hanginizin OE pinini low yaptiysam o cipten cikacak. Digerleri malesef 8 bit data portuna yazdigimdan haberdar olamayacak.

Bu durumda MCU'ya cip sayisi kadar OE pini gidecek. Sen 256 I/O istiyordun. 256/8=32 tane OE pini icin MCU da pin olmak zorunda.

Fakat burda da bir lojik kurabiliriz.

Asagidaki cip 74LS138

1734547686832.png

Sag taraftaki

Y0 pinini 1. 74LS245 cipinin OE pinine
Y1 pinini 2. 74LS245 cipinin OE pinine
Y2 pinini 3. 74LS245 cipinin OE pinine
...
...
Y7 pinini 8. 74LS245 cipinin OE pinine

Bagladiginda

1..8 nolu cipleri kullanacagim pinini de MCU dan Low yaptiginda

Diyelim ki 3 nolu 74LS245 ile konusacaksan

1...8 nolu cipleri kullanacagim girisini MCU ile low yapacagiz.

ABC pinlerinde A=0 B=1 C=0 yapman yeterli olacaktir.

Bu durumda MCU 3 numarali 74LS245 cipinin OE pinini Llow yapmis olur.
Dir pinini 1 yaptiginda 8 bit busa yukledigi veri 3 nolu 74LS245 in B pinlerinde belirir.

Burda latch durumu falan yok.3 nolu ciple ilgilendiginde diger ciplerin A ve B portlari Z modu dedigimiz high empedans modunda kalir.

Bu durumda ne yapmis olduk 8 tane I/O pinini data okuma yazma amacli kullandik.
1 tane pini DIR (Direction) yani MCU yazma yapacak, okuma yapacak anlaminda kullandik.

ABC seklinde 3 tane pini de 1...8 nolu cipleri secmek icin kullandik.
1 tane de 1...8 nolu cipleri kullanacagim pini olmak uzere

Yani toplamda 13 pin kullanarak 64 tane pini (8 cipi) yazip okuyabiliyoruz.

Eger 64 pin okumak isteseydik. Bu kez 2. bir 74LS138 daha kullanacak ve bunun ABC uclarini kardesi ile birlikte ortak kullanacaktik.
Fakat bu kez 2..16 nolu cipleri kullanacagim pinini MCU'ya goturecektik.

Bu durumda 256 IO okumak istersen 4 tane 74LS128 kullanacaksin ve bunlarin secim pinlerini de MCU'ya goturecektik.

1...8 nolu cipleri okuyacagim
9...16 nolu cipleri okuyacagim
17..24nolu cipleri okuyacagim
25..32 nolu cipleri okuyacagim

Mantik anlasilmis olmali.

Gecmiste MCU cipleri piyasada yokken CPU ciplerine ivir zivir baglamak icin bu tip Address Decoder devreleri tasarlamak zorunda kalirdik.

Yukaridaki teknikte ilgili cipin secimi icin bir iki satirlik yazilimsal zahmet var.

Son düzenleme:
39115 eklentisine bak

Ornek olarak sana 24 IO pini 8 Bit data Bus uzerinden yonetmeyi anlatiyorum. Asagiya dogru ilave cipler koyarak sayiyi istedigin kadar artirabilirsin.

Burda kullandigimiz cip Octal Bus Transceiver. (Ornegin 74LS245)

En ustteki cip icin konusalim.

Diyelim ki sol taraftaki 8 bit bustan B1....B8 pinlerine veri cikartacaksin.

1 nolu DIR pinini 1 yaptiginda A pinlerindeki bilgi B pinlerine tasinir. Ancak bu bilgilerin B portundan okunmasi icin 19 nolu OE pinin low yapilmasi gerekir.
1 nolu DIR pinini 0 yaptiginda bu kez B pinlerindeki veriler A pinlerine gecer. Fakat bu verilerin A tarafindan gorunur olmasi icin gene 19 nolu OE pinin low yapilmasi gerekir.

Bu durumda tum ciplerin Dir pinlerini bir birine baglayip bunu MCU nun herhangi bir I/O pini ile surersen bu su anlama gelir.
Hepiniz beni dinleyin. Eger bu pini 1 yaparsam 8 bit Porta yazacagim bilgi sizin B pinlerinizden cikacak fakat bir sartla.

Hanginizin OE pinini low yaptiysam o cipten cikacak. Digerleri malesef 8 bit data portuna yazdigimdan haberdar olamayacak.

Bu durumda MCU'ya cip sayisi kadar OE pini gidecek. Sen 256 I/O istiyordun. 256/8=32 tane OE pini icin MCU da pin olmak zorunda.

Fakat burda da bir lojik kurabiliriz.

Asagidaki cip 74LS138

39120 eklentisine bak

Sag taraftaki

Y0 pinini 1. 74LS245 cipinin OE pinine
Y1 pinini 2. 74LS245 cipinin OE pinine
Y2 pinini 3. 74LS245 cipinin OE pinine
...
...
Y7 pinini 8. 74LS245 cipinin OE pinine

Bagladiginda

1..8 nolu cipleri kullanacagim pinini de MCU dan Low yaptiginda

Diyelim ki 3 nolu 74LS245 ile konusacaksan

1...8 nolu cipleri kullanacagim girisini MCU ile low yapacagiz.

ABC pinlerinde A=0 B=1 C=0 yapman yeterli olacaktir.

Bu durumda MCU 3 numarali 74LS245 cipinin OE pinini Llow yapmis olur.
Dir pinini 1 yaptiginda 8 bit busa yukledigi veri 3 nolu 74LS245 in B pinlerinde belirir.

Burda latch durumu falan yok.3 nolu ciple ilgilendiginde diger ciplerin A ve B portlari Z modu dedigimiz high empedans modunda kalir.

Bu durumda ne yapmis olduk 8 tane I/O pinini data okuma yazma amacli kullandik.
1 tane pini DIR (Direction) yani MCU yazma yapacak, okuma yapacak anlaminda kullandik.

ABC seklinde 3 tane pini de 1...8 nolu cipleri secmek icin kullandik.
1 tane de 1...8 nolu cipleri kullanacagim pini olmak uzere

Yani toplamda 13 pin kullanarak 64 tane pini (8 cipi) yazip okuyabiliyoruz.

Eger 64 pin okumak isteseydik. Bu kez 2. bir 74LS138 daha kullanacak ve bunun ABC uclarini kardesi ile birlikte ortak kullanacaktik.
Fakat bu kez 2..16 nolu cipleri kullanacagim pinini MCU'ya goturecektik.

Bu durumda 256 IO okumak istersen 4 tane 74LS128 kullanacaksin ve bunlarin secim pinlerini de MCU'ya goturecektik.

1...8 nolu cipleri okuyacagim
9...16 nolu cipleri okuyacagim
17..24nolu cipleri okuyacagim
25..32 nolu cipleri okuyacagim

Mantik anlasilmis olmali.

Gecmiste MCU cipleri piyasada yokken CPU ciplerine ivir zivir baglamak icin bu tip Address Decoder devreleri tasarlamak zorunda kalirdik.

Yukaridaki teknikte ilgili cipin secimi icin bir iki satirlik yazilimsal zahmet var.
hocam tekrardan selamlar
1738582512744.png

4 adet hc138 atadım bunlar 32 tanesini yöneticek seviyede diğer OE pinlerini yönetmesi için de 4 tane ayrı HC138 atadım aklımda kalan soru şu
1738582561116.png

Diyelim ki ben u17 OE pinini low yaptım ve B0 dan çıktı voltaj sonra bağlantıda u24 ün b0 ından geri girmiş kabloyu diyelim. ben OE pinine high verdim U17 hariç ben bu veriyi okuyabilir miyim? orda voltaj olup olmadığını kafam burda çok karıştı

Sorunu anlamadım. İlave olarak seni yanlış yönlendirmeyeyeim. Bu yapı ile istediğin kadar inputu okuyabiliyorsun ya da istediğin kadar çıkışa veri çıkabiliyorsun.
Fakat çıktığın veri okuma esnasında yok olur. Çünkü Data Bus yapısı olusturdukç

Bu kısa hatırlatmadan sonra soruyu biraz daha acmanı bekliyorum.

Sorunu anlamadım. İlave olarak seni yanlış yönlendirmeyeyeim. Bu yapı ile istediğin kadar inputu okuyabiliyorsun ya da istediğin kadar çıkışa veri çıkabiliyorsun.
Fakat çıktığın veri okuma esnasında yok olur. Çünkü Data Bus yapısı olusturdukç

Bu kısa hatırlatmadan sonra soruyu biraz daha acmanı bekliyorum.
Hocam sorum şu 1. 8li den bir 1. Pinden 5 volt çıkardım diyelim ve 1. 8 liden 10. Pinden geri alcam o voltajı fakat aynı oe ile nasıl alıcam hem hiriş hem öl çıkış nasıl olucak

Tamam iste bu istedigini mevcut semada yapamazsin.

Ayni anda bir pini input bir diger pini output istiyorsun. Bu istedigini bu semayla yapamazsin.

Tam olarak sistemden beklentilerini yaz semada gerekli degisiklikleri yapalim.

1738606613736.png

CD4094 Shift register ciplerini diledigin gibi pes pese baglayabilirsin. Her birisi sana 8 bitlik cikis verir.

Nasil calisir.

Strobe pinini low yapacaksin.
Clock pinini low yapacaksin.
Output Enable pinini High yapacaksin.

Her bir cikisa yuklemek istedigin verilerin bitlerini bir MCU pininden tek tek cikman gerekecek.
Ilk cikacak bir en son cipin 8. biti olacak.
En son cikacak bit de ilk cipin 1. biti olacak.

Ilk biti cikacak ardindan Clock sinyalini H ardindan Low yapacaksin.
Sonra ikinci biti cikacak Clock sinyalini H ardindan Low yapacaksin.
Bu sekilde tum birttleri Clock esliginde gondereceksin.

Tum bitler gittikten sonra Strobe pinini H yapip indireceksin. Bu asamada gonderdigin tum bitler cikista belirecek.

Yaptigimiz is, serial in paralel out shift register ile seri gonderdigimiz bitleri paketlemek oldu.

Daha onceki devre ile istedigin biti okuyabiliyordun. Bununla da istedigin pine 1/0 yukleyebiliyorsun.

Okuma islemini de shift registerle yapabilirsin.

Paralel in, serial out tipinde 8 bit shift registerler var. CD4014 ile de okuma isini benzer mantikla yapabilirsin.

Ekler

• 1738606915035.png
    1738606915035.png
    52.4 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleme:
Tamam iste bu istedigini mevcut semada yapamazsin.

Ayni anda bir pini input bir diger pini output istiyorsun. Bu istedigini bu semayla yapamazsin.

Tam olarak sistemden beklentilerini yaz semada gerekli degisiklikleri yapalim.
Amaç şu yönde hocam. 256 pin üzerinddn örnek vereyim. 1. Pinden başlayarak örneğin:
1. Pinden çıkış aldım sonra 254. Pinde input aldım veya 3. Pin output 2. Pin input olursa kafam çok karıştı

40072 eklentisine bak

CD4094 Shift register ciplerini diledigin gibi pes pese baglayabilirsin. Her birisi sana 8 bitlik cikis verir.

Nasil calisir.

Strobe pinini low yapacaksin.
Clock pinini low yapacaksin.
Output Enable pinini High yapacaksin.

Her bir cikisa yuklemek istedigin verilerin bitlerini bir MCU pininden tek tek cikman gerekecek.
Ilk cikacak bir en son cipin 8. biti olacak.
En son cikacak bit de ilk cipin 1. biti olacak.

Ilk biti cikacak ardindan Clock sinyalini H ardindan Low yapacaksin.
Sonra ikinci biti cikacak Clock sinyalini H ardindan Low yapacaksin.
Bu sekilde tum birttleri Clock esliginde gondereceksin.

Tum bitler gittikten sonra Strobe pinini H yapip indireceksin. Bu asamada gonderdigin tum bitler cikista belirecek.

Yaptigimiz is, serial in paralel out shift register ile seri gonderdigimiz bitleri paketlemek oldu.

Daha onceki devre ile istedigin biti okuyabiliyordun. Bununla da istedigin pine 1/0 yukleyebiliyorsun.

Okuma islemini de shift registerle yapabilirsin.

Paralel in, serial out tipinde 8 bit shift registerler var. CD4014 ile de okuma isini benzer mantikla yapabilirsin.

Hocam soruyu tam açıklıyorum:

şimdi 1-256 adet pin var bu pinlerin hepsi hem giriş hem çıkış olabilir: 1. pinden çıkış alıp 8. pinden giriş alabilirim. sorunum şurda patlıyor bölümlere ayrıldığı zaman ben bir taneisni aktif ettiğim zaman diğer pinlerden gelen veriyi alamıyorum bu pinden veri geldi olmuyor. Benim aynı anda erişmem gerekiyor aklımda Texas Instruments TMS320F28379D gibi BİRŞEY Kullanmak geçiyor fakat yardımcı olabilirseniz sevinirim.

texas işlemci tamamen yanlış bir seçim. sadece pin sayısı fazla diye bu kadar kompleks bir mcu seçmek işleri iyice içinden çıkılmaz hale getirir.

toplam 256 pin var ve herhangi biri logic in veya out olabilecek. bunun çözümü basitçe io expander kullanmak. bu expander chipini de i2c ile erişip kontrol edeceksin her chipte 40 io kanalı var. chipin 3 adres biti mevcut yani toplamda her i2c kanalı için 8 chiplik bir cluster oluşturabilirsin. bu da sana 320 bağımsız kanal eder. basit bir stm32 mcuda bile en az 2 tane i2c vardır. istersen toplam 640 bağımsız kanal elde edebilirsin.

tabi şunu da gözden kaçırma bir girişi input yaptın diğer uçtan logic low ve high gönderdin ama kablo kopuk bu durumda girişinde bir pullup veya pull down yoksa gene false positive okuma yapabilirsin. yani her girişe bir pull-up eklemek gerekebilir.

PCA9505 içinde pull up da varmış : PCA9505 includes 100 kΩ internal pull-up resistors on all the I/Os

hızlı deneme yapman için arduino kütüphanesi bile hazır:

Son düzenleme:
Gelen cevaplar içerisindeki sorular havada kaldığı için çözüm / öneri süreci biraz yavaş ilerliyor.

1- Bu işin içerisinde bir bilgisayar ve bilgisayar yazılımı olacak mı? Yani yapılacak test paternini seçip, test sonuçlarını ve hataları anlaşılır şekilde göstermek için. Oluşan hataların kaydedilmesi gibi işlemler olacakmı? Kaydetmenin şöyle bir avantajı olur. Geriye doğru hata yüzdeleri, hata paternleri analiz edilebilir. Sürekli aynı türden hatalar çıkıyorsa, üretim hattında buna yönelik nereye müdahale edilmesi yönünde bir veriye ulaşmış olursunuz.

2- Bu aslında ilk sorunun devamı gibi. Test sonuçlarını operatöre nasıl göstereceksiniz? 256 pinlik bir kablo dizilimini test ettiniz. Üretim değişti kablo dizilimi 160 a indi veya 420 ye çıktı. Bunu düşündüğünüz test ortamında nasıl ayarlayacaksınız? Mcuya yeniden yazılım yükleyerek mi yapacaksınız?

Yukarıdaki mesajdaki önerimi biraz daha açayım. Bir test düzeneği olacağı için maliyet kısmını (ciddi maliyet artışları değil) göz ardı edebiliriz.

a- 48 veya 64 IO su olan mcular ile ölçüm modülleri tasarlayın. Her bir ölçüm IO su mcunun bir pinine bağlı. Hangi mcu ailesini kullanmak istiyorsanız (stm, microchip, ti,...)
b- Bir haberleşme alt yapısı belirleyin. (CAN, SPI, I2C, Ethernet, belki UART 485 veya 422 tek master multi sleave yapısı üzerine kurulu )
c- Bir haberleşme protokülü belirleyin. (Cihazlar kendi aralarında nasıl bir veri iletişimde bulunucakar)
d- Master noktadan (PC varsa pc yazılımı, yoksa test işlemlerini başlatan, sonuçları gösteren ana bir kart) testi başlatırsınız. Ayrık test modüllerindeki her bir çıkış, ilgili mcunun IO suna doğrudan bağlı olduğu için, giriş veya çıkış yapmak, diğer IO lardan bağımsız olarak sizin elinizde olur.
e- 256 IO yetmezmi oldu, yanına / hatta 1 adet 64 IO luk daha eklersiniz hemn 320 ye çıakrsınız.

Sadece ölçeme kısmına yoğunlaştınız veya sadece o kısımları bizimle paylaşıyorsunuz, sistemin geri kalanı hakkında (kullancı arabirim tarafı vb.) bilgiler verirseniz çokda daha güzel bir birinden farklı çözüm önerileri gelebilir.

Ekleme: İşin özü CD4094, 74HC245 gibi entegreler yerine programlanabilir bir mcu / işlemci koyacaksınız.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım yöntemi izah etmek için iki adet çizim ekliyorum.

Klasik Yöntem:
yEd_4CrvfTZHo1.png

Tam Ethernetli yöntem

yEd_daiiTAuBmh.png

Son düzenleme:
Gelen cevaplar içerisindeki sorular havada kaldığı için çözüm / öneri süreci biraz yavaş ilerliyor.

1- Bu işin içerisinde bir bilgisayar ve bilgisayar yazılımı olacak mı? Yani yapılacak test paternini seçip, test sonuçlarını ve hataları anlaşılır şekilde göstermek için. Oluşan hataların kaydedilmesi gibi işlemler olacakmı? Kaydetmenin şöyle bir avantajı olur. Geriye doğru hata yüzdeleri, hata paternleri analiz edilebilir. Sürekli aynı türden hatalar çıkıyorsa, üretim hattında buna yönelik nereye müdahale edilmesi yönünde bir veriye ulaşmış olursunuz.

2- Bu aslında ilk sorunun devamı gibi. Test sonuçlarını operatöre nasıl göstereceksiniz? 256 pinlik bir kablo dizilimini test ettiniz. Üretim değişti kablo dizilimi 160 a indi veya 420 ye çıktı. Bunu düşündüğünüz test ortamında nasıl ayarlayacaksınız? Mcuya yeniden yazılım yükleyerek mi yapacaksınız?

Yukarıdaki mesajdaki önerimi biraz daha açayım. Bir test düzeneği olacağı için maliyet kısmını (ciddi maliyet artışları değil) göz ardı edebiliriz.

a- 48 veya 64 IO su olan mcular ile ölçüm modülleri tasarlayın. Her bir ölçüm IO su mcunun bir pinine bağlı. Hangi mcu ailesini kullanmak istiyorsanız (stm, microchip, ti,...)
b- Bir haberleşme alt yapısı belirleyin. (CAN, SPI, I2C, Ethernet, belki UART 485 veya 422 tek master multi sleave yapısı üzerine kurulu )
c- Bir haberleşme protokülü belirleyin. (Cihazlar kendi aralarında nasıl bir veri iletişimde bulunucakar)
d- Master noktadan (PC varsa pc yazılımı, yoksa test işlemlerini başlatan, sonuçları gösteren ana bir kart) testi başlatırsınız. Ayrık test modüllerindeki her bir çıkış, ilgili mcunun IO suna doğrudan bağlı olduğu için, giriş veya çıkış yapmak, diğer IO lardan bağımsız olarak sizin elinizde olur.
e- 256 IO yetmezmi oldu, yanına / hatta 1 adet 64 IO luk daha eklersiniz hemn 320 ye çıakrsınız.

Sadece ölçeme kısmına yoğunlaştınız veya sadece o kısımları bizimle paylaşıyorsunuz, sistemin geri kalanı hakkında (kullancı arabirim tarafı vb.) bilgiler verirseniz çokda daha güzel bir birinden farklı çözüm önerileri gelebilir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım yöntemi izah etmek için iki adet çizim ekliyorum.

Klasik Yöntem:
40076 eklentisine bak

Tam Ethernetli yöntem

40077 eklentisine bak
Hocam çok teşekkürler. Normalde elektronikle ilgilenmem amatör seviyede. asıl mesleğim Backend developer olduğu için bunun backend tarafı zaten olabildiği kadar güçlü sadece benim bu elektronik kısmını çözmem gerekiyor. WİFİ üzerinden işlem yaptırmayı düşündüm esp32 yi kullanarak fakat modüler yapıdan bahsettiniz mantıklı şöyle birşey yapabilirim diye düşünüyorum. kat kat sistem yaparak: 1. kat sabit 128 tanesini sabitlerim ESP32-WROOM-32D kullanıp herşeyi wifi üzerinden basic şekilde yönetebiliirim. i2c hattına eklemek istediğimde 1 i2c hattına 8 tane PCA9505 bağlayabildiğime göre her kata modül modül çıkarım bir kablo ile katlar arası iletişimi sağlayıp wifi üzerinden takibini kolayca yapabilirim. backend tarafı gerçekten çok mükemmel çalışıyor. herşeyi istediği gibi yönetebiliyor fakat elektronik kısmında sorun yaşıyorum.

"Sadece ölçeme kısmına yoğunlaştınız veya sadece o kısımları bizimle paylaşıyorsunuz, sistemin geri kalanı hakkında (kullancı arabirim tarafı vb.) bilgiler verirseniz çokda daha güzel bir birinden farklı çözüm önerileri gelebilir. "

Hocam kullanıcının zaten birşey yapmaya ne yetkisi var ne de erişimi var herşey wifi ve sunucu arasında ve backend yazılımında çevriliyor bir UI bile yapmadım herşey json bazlı düşüyor ve sheel ile erişiliyor en azından şu anlık.

Ben olayı üretim hattına eklenecek bir test noktası olarak düşündüm. Test için kablolar bir otomasyon ve robot sistemi yerine insan tarafıdan bağlanacaksa, bu testi yapan operatöre pass/fail tarzında anlaşılır bir geri bildirim yapmak gerekir.

Sizin kurgunuzda / ihtiyaçlarınızda buna gerek yoksa, bu tarz bir geri bildirimin olmaması doğru tercih olabilir.

Not: Yukarıdaki ethernetli öneri ilk başta kablolu olarak anlaşılabilir ama esp / wifi li çözümde bu öneri kapsamına girer. Taslak çizim her ne kadar bunu ifade etmiyor olsa bile :)

Ben olayı üretim hattına eklenecek bir test noktası olarak düşündüm. Test için kablolar bir otomasyon ve robot sistemi yerine insan tarafıdan bağlanacaksa, bu testi yapan operatöre pass/fail tarzında anlaşılır bir geri bildirim yapmak gerekir.

Sizin kurgunuzda / ihtiyaçlarınızda buna gerek yoksa, bu tarz bir geri bildirimin olmaması doğru tercih olabilir.

Not: Yukarıdaki ethernetli öneri ilk başta kablolu olarak anlaşılabilir ama esp / wifi li çözümde bu öneri kapsamına girer. Taslak çizim her ne kadar bunu ifade etmiyor olsa bile :)
Hocam normal factoryio da tasarladığım birşeyin üstüne ekliyorum fantazi biraz pass/fail yapılabilir. lcd veya 2 tane led atılabilir

sorum benim şu yönde
Ekleme: İşin özü CD4094, 74HC245 gibi entegreler yerine programlanabilir bir mcu / işlemci koyacaksınız.

demişsiniz fakat entegreleri kaldırdığımda nasıl olucak kafam iyice gitti. ve şöyle birşeyde sormak istiyorum ben bazı ürünlerde analog veri almak istersem bunun için CD4094 veya MCP23017 gibi entegrelerin analoglarına baktım çok fazla kullanmam gerekiyor öneriniz var mı ?

Önerdiğim mcu lu ölçüm noktaları ile isterseniz analog veride okuyabilirsiniz.

+ 4094 vb IO genişleticiler yerine MCU kullandığınız için, mcunun io larını istediğiniz gibi kontrol edebilirsiniz (giriş, çıkış destekiyorsa analog giriş veya çıkış)
+ Ölçüm noktasındaki mcu ile ana sistem arasıda bir iletişim protokolü tasarlayacaksınız.

İsyasyona pinlerin konfigrasyonu (giriş veya çıkış), çıkış ise pinlerin durumları ile ilgili bir paket göndereceksiniz. Gelen paket istasyon tarafıdan işlendikten sonra girişleri içeren bir cevap paketi tekrar sunucu tarafına gönrerilecek. Alternarif olarak, giriş değerlerini okuma işlemi yine master tarafıdan ayrı bir istek ile de yapılabilir.

Esplerde doğrudan mcu dan çıkan ıo sayısı ~20 civarında. Bazıları analog olabiliyor, bazıları sadece input, bazı pinler ise boot / açılış sırasında farklı davranışlar sergiliyor.

Yönetilebilir sistem için espnin 16 adet IO sunu kullanmak yazılım tarafındaki bit manüplasyonlarını kolaylaştırır. (8 bit ve katları).

Dez avantajı (dezavantaj derseniz) 256 adet IO için 16 adet esp li istasyon kullanmanız gerekir.

Forum istatistikleri

Konular
7,627
Üyeler
3,084
Son üye
gsenergin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back