2N3055 Kaliteli ve Patates Baskı Ayrımı

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
2N3055 Piyasada bir kaç çeşit var.
En çok Bulunanı ONSEMI Ve STMicroelektronics.

Onsemi marka olan piyasada 250-300₺ gibi rakamlara satılıyor. O yüzden pek yanaşamıyoruz.

STMicroelektronics ise piyasada kaliteli ve patates baskı olarak iki farklı çeşitte 20-60₺ atasında satılıyor.

Benim yapmış olduğum testler neticesinde aşağıdaki resme göre patates olan sağda, kaliteli olan solda.
Bu transistörleri yorumlayacak olursak;
STMicroelectronics'in hiç bir yerde "STM" yazan bir logosunu görmedim. Orjinal Logosu "ST" dir.
Bu açıdan bakarsak kafadan STM yazan patates diyebiliriz.
İçlerine bakacak olursak, şimdiye kadarki deneyimlerimize göre "Orjinal" diyebileceğimiz bir 2N3055 Transistör de olması gereken özellikler:
1- Çipi 3mm olacak
2- Çipin yapıştırıldığı Heatsink yuvarlak çizgi içini neredeyse doldurmuş olacak.
3- Aşağıdaki şemaya göre ölçüm yapıldığında verdiği değer 0.2V - 0.4V dan daha yüksek olmayacak.
Bu koşulları sağlayan bir 2N3055 Transistöre orjinal diyebiliriz.

2N3055 Tester.png

Bizim resmimizde soldaki Transistör de 3mm çip var ancak heatsinki yeterince büyük değil. Buna orjinal diyemesekte kaliteli bir kopya diyebiliriz.
Sağdaki Transistörde ise 2mm çip var ve altına koydukları heatsink demekten imtina ettiğim bir yapı var. Bu kesinlikle sahte ötesi bir Transistör.

20241101_141236.jpg

20241101_132504.jpg

20241101_132445.jpg

Dün elektronikçiden aldığım 4 çipten yanan 3 tanesi.
Anlaşılan toptancı da bizim elektronikçiyi kazıklıyor. Çünkü dün bana dedi ki "Toptancıda iyisi var, kötüsü var. Biz kötüsünü almıyoruz."
Görünüşe göre toptancıda gönderirken araya biraz kötüsünden karıştırıyor.

Bu transistörleri yorumlayacak olursak;
Çipleri 2mm. Normalde olması gereken 3mm.
Birinde heatsink var, diğerlerinde yok. Dolayısıyla heatsink olan, diğerine göre bir tık kaliteli diyebiliriz.

Transiatöre orjinal diyebilmek için ise çipinin 3mm olması, heatsinkinin ise yuvarlak içindeki kısmı neredeyse dolduruyor olması gerek.

Bu kadar incelemeden benim çıkarttığım sonuç bu.

@Mikro Step abi senin verdiğin şemadaki testi bu 3 tr ye de yapmıştım. Görünen o ki senin test, çipin kondisyonu hakkında fikir verse de orjinalliği hakkında hiç bir etkisi yok. Çünkü çipin ölçüsünü ve heatsinki olup olmadığını asla bilemez.
Görünen o ki Çip 2mm de olsa, heatsinki olmasa da 0.2 - 0.4 aralığında ölçüm yapılabiliyor. Bu ölçüm sadece çipin kondisyonu hakkında bilgi veriyor.

20241103_161910.jpg

Son düzenleme:
Internette patates olanin ve gercek olanin kafasi kesilip cip boyutlarinin ve baglantilarinin fotolari yayinlanmisti.

Aralarinda cok bariz fark var.

1730458757688.png

Video buldum.

Soldakini Çinli tenekeci çekiçle döve döve yapmış herhalde ...

Ben şimdi elimdeki 38 yaşında olan 2N3055 ile deneme yaptım. Baz voltajı 0.63V iken kollektörden 1A akım geçti. Kollektör emitter voltajı 0.22V :tamam2:

1730460386054.jpeg

1730460393921.jpeg

Bu cipleri nasil bir teknikle bakir govdeye bagliyorlar. Lehim mi acaba? Govde kollektor cunku.

1730462109270.png

Ustteki 2N3055 olmasa da bu eevblog dan bir foto. Kiymigin buyuklugu dikkat cekici.

Son düzenleme:
2N20355 gibi popüler transistörünün orjinalini piyasada bulmak çok zordur diye düşünüyorum.

counterfeit_2n3055_transistors.jpg

Orijinalde bile emitter wire bond çok ince görünüyor bana. Acaba gümüşten falan mı yapıyorlar da o kadar akımı taşıyabiliyor?

Benim gelecek projelerimden birisi olan AC güç kaynağı ve AC elektronik yük için almış olduğum özel transistörleri göstereyim de biraz gudurun :katil2:

Ulan elin Meksikalı gringosu bile transistör yapmış biz daha direnç bile yapamadık ...

1730463313009.jpeg

Wire bonding icin aluminyum tel cok yaygin. Bakir ve altin da olabiliyor.

Benim gelecek projelerimden birisi olan AC güç kaynağı ve AC elektronik yük için almış olduğum özel transistörleri göstereyim de biraz gudurun :katil2:

Ulan elin Meksikalı gringosu bile transistör yapmış biz daha direnç bile yapamadık ...

Karaköyde Çığır elektronik var. Sahiplerinden daha yaşlı olanıyla görüşmüştüm.

Eskiden (30-40 yıl önce) kendilerinin Disan markası olarak yerli diyot ürettiklerini söylemişti.

Sonra mağlum siyasi kararlar ve çin mallarının ülkeye çökmesiyle batıp o işi bırakmışlar hala sadece satıcı olarak yola devam ediyorlar.

Testaş ve Bir Emek tv fabrikası varmış bir zamanlar, hikayeleri mutlu sonla bitmiyor maalesef.

Asıl önemli olan onları gerektiğinde, fiyat olayına bakmadan, üretebilecek bilgi ve tecrübenin elimizde olması. Yoksa mutlaka üretip pazarlamamız şart değil, çünkü pazarlamada rekabet işin içine girer.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back