2N3055 Kaliteli ve Patates Baskı Ayrımı

Bunlar da benim eski bir çekmeceden çıktı. Uzun zaman önce L200 ile hayvani bir güç kaynağı yapmam gerekmişti. 3055 ler muhtemelen ondan kalanların bir kısmı olabilir. Denemek için bir arabanın aküsünü çıkarıp yerine güç kaynağını bağlayıp marş bastırmıştık. :gulus2:

IMG_0166.jpg

Karaköyde Çığır elektronik var. Sahiplerinden daha yaşlı olanıyla görüşmüştüm.

Eskiden (30-40 yıl önce) kendilerinin Disan markası olarak yerli diyot ürettiklerini söylemişti.

Sonra mağlum siyasi kararlar ve çin mallarının ülkeye çökmesiyle batıp o işi bırakmışlar hala sadece satıcı olarak yola devam ediyorlar.
bende de istanbul üretimi vakum tüpü var markayı hatırlayamadım depodan bulursam atarım fotosunu

İstanbul'da benim Tektronix 2225 i ikinci el satın aldığım bir esnaf vardı. Dükkanın üst katında kocaman oda var, odaların duvarlarının tamamı da çekmece ve elektronik komponentler var. Bir sürü vakum tüp var. Adama yalvardım, bunları satılık olarak forumda listele diye, "yok ben bunları satmaya kıyamam" dedi ... Bir gün heyet olarak gidelim ona ve ikna etmeye çalışalım :D

Liseye yeni başladığım dönemdi. Bir sokaktan geçerken kapı önüne terkedilmiş gibi duran elektronik malzeme çekmeceleri gördüm. Eski tip metal tüp şeklinde ac187 gibi transistörler falan vardı. Kimse için değeri yoktu ama bana hazine gibi gelmişti. Vefat eden yaşlı birinin eşyaları olduğunu söylediklerini hatırlıyorum. Arada bir aklıma gelir, kötü hissettirir. Bir gün bizim malzemeler de çöp gibi kapı önüne çıkabilir.

Son düzenleme:
Forumdaki birçok kişi de elindeki malzemelere kıyamıyordur muhtemelen.

Ben de hep düşünüyorum iyice yaşlanınca o kadar malzeme/cihaz ne olacak diye. Aklımızdaki birçok proje bitiremeyeceğiz veya yapmaya gücümüz olmayacak.

Sanatçıların kavuk devrettiği gibi devretmek lazım galiba.

Bence eşyaya atfedilen duygusal bir bağ çok büyük bir hata. Çok sevdiğim bir laf vardır: 'Benimle mi yaşlanacak?' Kıyamadığım ya da bir şekilde kaybettiğim şeyler için hep aklıma gelir. :yerlereyat1:

Mesela benim derdim kıyamamak değil, genel olarak uğraştığım için, elimdeki bileşenlerin bir gün lazım geleceği düşüncesi. Bunun için de elektronikstok ile iyi bir organizasyonla işin altından kalkmayı deniyorum. Çok faydasını da görüyorum.

Forumdaki birçok kişi de elindeki malzemelere kıyamıyordur muhtemelen.

Ben de hep düşünüyorum iyice yaşlanınca o kadar malzeme/cihaz ne olacak diye. Aklımızdaki birçok proje bitiremeyeceğiz veya yapmaya gücümüz olmayacak.

Sanatçıların kavuk devrettiği gibi devretmek lazım galiba.
"burası dünya; burada işler hep yarım kalır"

Elektronikçiye gittim biraz önce. 2N3055 sordum. Benim yukarıdaki resimlerden patates dediğimi verdi. Bunlar iyi değil dedim.
"Piyasada zaten 2 çeşidi var. Bunlar iyi olanlar, ötekileri dükkana sokmuyorum." dedi. Yinede almadım. Aslında sözlerine güveniyorum ama ben yinede karaköy elektronikten alacağım. Orada 1.kalite, 2.kalite diye satıyorlar. İkisinden de alıp aralarındaki farka bakacağım.

2.kalite olan cacik hic bosuna para verme.
Daha önce karaköy elektronikten aldıysan ve resmi varsa ekler misin buraya?
Ben sadece 1 tane alıp neye benzediğine bakacağım. Eğer sende varsa almayayım.

Bunlar da benim eski bir çekmeceden çıktı. Uzun zaman önce L200 ile hayvani bir güç kaynağı yapmam gerekmişti. 3055 ler muhtemelen ondan kalanların bir kısmı olabilir. Denemek için bir arabanın aküsünü çıkarıp yerine güç kaynağını bağlayıp marş bastırmıştık. :gulus2:

37620 eklentisine bak
Ciddi bir test olmuş. Marşa ilk elektrik gittiği anda neredeyse kısa devre olmuş kadar akım çekmiştir. Yaptığınız güç kaynağının güç değerini merak ettim, hatta yapısı ile ilgili de bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.

Ali hocadan duyduğuma göre bir zamanlar Türkiye de direnç fabrikası varmış.

Bu arada bende de dükkan zamanlarından kalma birkaç 2SC940 transistör var. 2N3055'e muadil olarak kullanıyorduk.

37621 eklentisine bak
Direnç fabrikası halen war. Alp Elektronik. Tıpkı Kondaş gibi.
Ama kendini güncelleyip kaliteyi artırmadığından talep çin ürünlerine.

@Diyot

O dönem (1998 civarı) abartılı oto ses sistemleri için yarışmalar yapılırdı. Amfileri tezgahta çalıştırıp yüklenmek için güç kaynağı lazım olmuştu. İstanbul'da Tormak adında bir firma vardı. Sanırım hala var. Onlara 2kVA toroid transformatör yaptırmıştık. L200 regülatör ile koca bir soğutucu bloğa bağlı bolca 3055 transistörü sürüp çıkışına da 1 farad kapasitör koymuştum. Çok da bilinçli yapılmış bir iş değildi. Birisi araba marş basar mı diye ortaya fikir atmıştı. Araç bir BMW modeliydi. Bir sorun olursa aracın elektronik sistemler gümler diye ben çekinmiştim. Ama yine de denediler ve çalışmıştı.

@Gokhan senin elindeki patateslerin aynısını internetten nereden alabilirim? Patatesin ve iyi olanının grafiklerini çıkarıp karşılaştırmak istiyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back