2N3055 Kaliteli ve Patates Baskı Ayrımı

@Gokhan senin elindeki patateslerin aynısını internetten nereden alabilirim? Patatesin ve iyi olanının grafiklerini çıkarıp karşılaştırmak istiyorum.
Abi ben elimdekileri buradaki elektronikçilerden almıştım. ST yazar nette bolca var sanırım. Ama STM yazanı bulamayabilirsin. Buradaki elektronikçileri dolaşırım ben. Aynısından bulursam alır gönderirim sana.

Birde karaköy elektronik sitesinde 2 farklı kalitede satıyorlar. Onlardan alıp deneyebilirsin.

Son düzenleme:
konudan bağımsız olarak elinizdeki eski komponentlerin üstünü tırnak cilası veya vernik ile korumaya almanızı tavsiye ederim. Parmaklardaki vücut yağı veya başka kaynaklardan yağ buharı ile parçalar siliniyor zamanla. ne idüğü belirsiz bir sürü malzeme oluyor sonra :(

demonte olan cakma, baskisindan da belli, cok kotu degil is goruyor ama ters bir durumda hemen su koyveriyor.
benim guc kaynaginin guc transistorleriydi, sonra hepsini mosfete cevirdim, yanlis anlama biraz tarihi eser gibi kaldi bu malzemeler.

Ekler

• 20241101_182902.jpg
    20241101_182902.jpg
    461.1 KB · Görüntüleme: 25
Özdisan stoğu muhtemelen eski stok bana bitince devamı olmaz gibi geliyor.
Test için gerekli prosedür nedir?
Burda bir esnafta daha önce ST electronic bandı ile sarılı köpük içinde görmüştüm.
Orjinal olma ihtimali var gibi bir alır dener size de bilgi veririm.

yanlis anlama biraz tarihi eser gibi kaldi bu malzemeler.
Biliyorsun ben elektronikçi değilim. Bir şeyler yapmaya çalışarak aynı zamanda öğrenmeye çalışıyorum. 2N3055 önerildiği için bunlara yöneldim. Bilgim dahilinde aldığım şeyler değiller. Bir ara bundan daha iyi akım taşıyacak transistör aradım ama bulamadım. Her birinin bir şeyi eksik. Herşeyi tam olanda çok pahalı.
2N3055 ler biraz fiyat performans ürünü gibi. Sen hangi mosfetleri kullanıyorsun? Birde onlara bakalım. İşimize gelirse kullanırız.

Bizim güç kaynağı uygulamasında MOSFET işi zorlaştırır. Eşik voltajı daha yüksek o yüzden opamp daha da yüksek voltajda çalıştırılması gerekir. Şu anda bile MC34071 ile sınırdayız. MOSFET ile 5V daha yüksek voltajla çalışması lazım opamp'lerin. TI'ın pahalı yüksek voltlu opamp'i gerekli olur, daha maliyetli olur ve performans anlamında bir getirisi de olmaz.

ben hep TO247 kılıflı TIP3055 kullanıyorum. hem daha ucuz hem de sahte olma ihtimali daha düşük. ayrıca soğutucu montajı da çok kolay.
sadece kılıftan dolayı power dissipation daha düşük. 2n3055 115w, TIP3055 90W.

@Diyot

O dönem (1998 civarı) abartılı oto ses sistemleri için yarışmalar yapılırdı. Amfileri tezgahta çalıştırıp yüklenmek için güç kaynağı lazım olmuştu. İstanbul'da Tormak adında bir firma vardı. Sanırım hala var. Onlara 2kVA toroid transformatör yaptırmıştık. L200 regülatör ile koca bir soğutucu bloğa bağlı bolca 3055 transistörü sürüp çıkışına da 1 farad kapasitör koymuştum. Çok da bilinçli yapılmış bir iş değildi. Birisi araba marş basar mı diye ortaya fikir atmıştı. Araç bir BMW modeliydi. Bir sorun olursa aracın elektronik sistemler gümler diye ben çekinmiştim. Ama yine de denediler ve çalışmıştı.
Otomobil dergilerinde de böyle ses sistemli modifiyeli araç sayfaları olurdu hatta sadece ses sistemleri ile ilgili dergi bile vardı ben de siz söyleyince hatırladım (2000 ler sonrası).

Ciddi bir deney olmuş, ben de olsam denemeye çekinirdim.

Bunlarda bende olanlar. Toshibalar hakkında bilgisi olan var mı? Orjinal midir? Tepeleri hafif bombeli ve metali kalın. Kaliteli gibi duruyor...

1730483978380.png

Bunlarda bende olanlar. Toshibalar hakkında bilgisi olan var mı? Orjinal midir? Tepeleri hafif bombeli ve metali kalın. Kaliteli gibi duruyor...

37629 eklentisine bak

bendeki de bombeli. çocukluğumdan beri, yaklaşık 20 senedir bende. belki de ilk 3055 'imdir.
muhtemelen orjinaldir çüknü o zamanlar patates tarlaları bu günkü kadar mahsül vermiyordu:gulus1:
20241101_211310.jpg

Bu arada bende 20 sene önce almıştım. Birkaç projede kullandım. Projeler çöp oldu. Toshibalar hayatta...

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back