Endorfin35+
Kayıtsız Üye
- Katılım
- 1 Mayıs 2020
- Mesajlar
- 4,442
Korad ile led ölüyor...
Korad ile led ölüyor...
Asıl gerilim düşümü transistör üzerinde olacağı için asıl ısı da transistör üzerinde oluşacak. acaba ben mi yanlış anladım?Birde bu devrede başka bir sıkıntı var sanki. Çıkış kısa devre olunca, kısa devre akımıda 5A olacak. 30V gerilim bu sefer çıkış transistörlerindeki balancer dirençlere binecek... Bu durumda dirençlerin 150W olması gibi saçma bir durum oluyor. Sanki bu sistem bir kısa devre korumaya ihtiyaç duyacak...
Isı yönünden çok daha başarılı olacak bir devre üstünde çalışıyorum.Asıl gerilim düşümü transistör üzerinde olacağı için asıl ısı da transistör üzerinde oluşacak. acaba ben mi yanlış anladım?
18450 eklentisine bak
ama işte onda da ripple yüksek oluyor. bence her elektronikçinin masasında güçlü bir smps ve en azından nisbeten daha güçsüz bir linear güç kaynağı olmalı.Isı yönünden çok daha başarılı olacak bir devre üstünde çalışıyorum.
Buck-Boost converterler üstüne deney yapıyorum makaleler okuyorum.
SMPS olarak çalışan geniş voltaj skalalı aynı yükte daha az ısınacak bir güç kaynağı yapma hedefindeyim.
Benim nezlimde lineer güç kaynaklarının en büyük sıkıntısı ısınma.
Tam emin değilim. Feedback voltajı sıfıra doğru ineceği için opamp transistörü tam iletime sokmaya çalışacaktır. Gerçi akım limitlemede bu duruma engel olmak isteyecek ama yinede darbeyi dirençler yiyecek gibime geliyor Bu durumda e-c arası direnç atıyorum şönt ile aynı olsa gücü eşit paylaşırlar. Ama zaten transistör üzerinde 0.7 düşeceğine göre tüm voltaj dirence gidecek sanki sistemin yükü artık direnç olacak... Simulasyonda transistörü tam sürerek denermisin.Asıl gerilim düşümü transistör üzerinde olacağı için asıl ısı da transistör üzerinde oluşacak. acaba ben mi yanlış anladım?
18450 eklentisine bak
Şuan deneylerini yaptığım entegre MC34063 çıkışı en kolay güçlendirilebilen buck-boost olarak çalışabilen entgeredir kendsisi.ama işte onda da ripple yüksek oluyor. bence her elektronikçinin masasında güçlü bir smps ve en azından nisbeten daha güçsüz bir linear güç kaynağı olmalı.
E tabi transistorün iç direnci şönt dirence yaklaşınca paylaşım da eşitlenemeye başlayacak ama bu durum çok daha yüksek akımlarda olur. Transistor 0.1 ohm iç dirence düşecek ki o zaman da 300 amper akım demek (30v için) . İşte o zaman yarı yarıya paylaşmış olurlar. Yine olmaz bu sefer de toplam direnç 0.2 ohm olacağı için 150 amper olur o da 75-75 bölünür.Ama zaten transistör üzerinde 0.7 düşeceğine göre tüm voltaj dirence gidecek sanki sistemin yükü artık direnç olacak... Simulasyonda transistörü tam sürerek denermisin.
Bu opampların hızıyla alakalı ve bence de teoride olası bir durum ama pratikte bu devre özelinde konuşacak olursak sizin korad'da yaptığınız testi bende bu devrede yapmıştım daha önce. Bu da ledi bozuyor ama çıkıştaki kondansatör yüzünden. Onu 100nf yaparak test ettim ve ledi bozmadı. Yani yeterince hızlı. Ledi bile bozmayan yavaşlık şönt direçlere hiç bir şey yapamaz diye düşünüyorum.Feedback voltajı sıfıra doğru ineceği için opamp transistörü tam iletime sokmaya çalışacaktır. Gerçi akım limitlemede bu duruma engel olmak isteyecek ama yinede darbeyi dirençler yiyecek gibime geliyor
Simulatör yanlış çalışıyor.
3055 in betası düşüktür. Pot o akıma dayanmaz. Demekki simulatör hatalı.Simulatör yanlış çalışıyor.
3055 in betası düşüktür. Pot o akıma dayanmaz. Demekki simulatör hatalı.
100kW potansiyometre.
Bu durumda R30 u da bananaya bağlamak daha iyi olur mu?R36 nın sağ tarafını mümkün olduğunca güç kaynağının çıkış banana jack'larına bağlayacaksın. Böylece en azından banana'larda mükemmel voltaj regülasyonunu garanti edersin.
@taydin , ilk mesajdaki şemana göre çıkış transistörünün emiter base uçlarındaki R39 direncinin ve D12 nin görevi nedir?
Akım regülasyonu düzgün çalışıyor gibi görünüyor ancak akım limitleme devreye girince çıkıştaki pp voltajı 1.5v gibi seviyelere yükseliyor. Bu normal midir? Yada normali nasıl olmalı?
Evet biraz daha iyileştirdim şu an akım limitlemede en fazla 100mv pp görüyorum. Bu kabul edilebilir değer mi?Çıkışın her zaman DC olması lazım, bir yanlışlık var orada.