3D yazıcı ve elektronik çalışmalar için dijital kumpas önerileri

Sercan

--
Normalde bit pazarından kutulu vaziyette aldığım, muhtemelen de piyasadaki en ucuz dijital kumpası kullanıyordum. Bir sorunum da yoktu. Fakat Ender 3 Pro’yu ikinci bir laboratuvara götürünce, oradaki işleri hallederken de kumpas gerekeceğinden beraberinde götürmek durumunda kaldım.

Evde ise daha hassas bir 3D yazıcım var ve muhtemelen ileride daha da hassaslaşacak.

Lafın özü, yeni bir dijital kumpasa ihtiyacım var.

Hazır alıyorken, daha uzun soluklu idare edecek bir kumpas alayım istiyorum. Aklımda Asimeto ve Insize gibi orta kalite diye bildiğim markalar var. Daha yaygın diye Insize’a yöneldim ve sitesine baktığımda kafa karıştıran bir sürü model gördüm.

Mitutoyo gibi üst düzey markalara da bakabilirim ama şu aşamada üst sınıf markaların bana sağlayacağı bir fayda olduğunu düşünmüyorum. Bir de o hassasiyet için saklaması falan benim için sorun olur. Fakat ekonomik bir modeli varsa o da olabilir.

Orta kalite bir dijital kumpas alayım istiyorum.

Almışken mikrometreli bir set de alabilirim.

Bu tarz ekipmanlarla ilgili tecrübem pek yok. Bütçe dostu önerebileceğiniz marka ve modeller nelerdir?

Bir de, 150 mm uzunluk bugüne kadar sadece birkaç kez yetersiz geldi. Uzunluk önerilerinizi de merak ediyorum.

Kumpas için önerim yok ama almışken mikromtre de alsan iyi olur. Özellikle 0-2mm arasında mikrometre daha çok iş görür.
1756066032423.png

Selamlar;

İnsize dijital kumpas tarafında iyi bir marka staj yaptığım fabrikada vardı ilk defa orada kullandım 200mm olanı. Evde kullandığım dijital kumpasa göre biraz daha ağır geldi bana. Bende insize mekanik kumpas var 200mm. Birde markasını bilmediğim dijital kumpas var oda 200mm. Markayı öneririm hobi tarzı işlerde çok uzun süre sıkıntı yaratmayacağını düşünüyorum.

Japonyaya giden tanıdığınız olursa orada ikinci el mitutoyolar çok uygun fiyata bulunabiliyor.

Bu arada alakasız olacak ama Insize 9215 ismi ile Uni-T UT61E+ modeli de satılıyormuş. Şu an bakındım fiyat göremedim ama bazen daha ucuza gelebiliyor.

Şu ürünler arasında kaç tane dijital kumpas var. Fakat bir karşılaştırma tablosu yok. Ne kadar dandik bir site.

Görebildiğim kadarıyla aşağıdaki modellerden birini seçmem lazım. Fakat hangisini seçeceğimi bilmiyorum. Bu bilgilere güvenilmez.

Insize 1112 Dijital Kumpas Ekonomik Model
Insize 1103 Dijital Kumpas
Insize 1113 Dijital Kumpas

1756070018529.png

Global site de distributor deniz metal siteside aynı ve ikiside çok işlevsiz haklısınız. İnsan böyle durumlarla karşılaşınca marka kalitesinden bile şüphe ediyor.

150 mm lik 2 kumpasım var.
Biri 30 yaşından fazladır , diğeri en fazla 10 yıllık.
Eski olanın ekranı rakamları küçük yenisi neredeyse 2 katı.
Eski olana pili ne zamana taktığımı unuturum otomatik açılma yok yenisi çeneleri ayırınca ekran açılır çok kısa sürede pil uyarısı verir.
Eskisinde electronic digital caliper yazıyor yenisinde stanless hardened.
Eskisini senelerdir metallerde çizik için kullanıyorum hiç sorun yok yenisi bir çizikde bile köreliyor yani çizme diyor.
Ölçü olarak dış çap çeneleri sorun değil düzeltilebilir ama iç çap çeneleri önemlidir kaynak dolgu gibi bir şeyden başka bir şey yapılamaz giderek daha kötü olur.
Dış çap ve iç çap aynı değeri göstermeli .
Ölçüm değerleri olarak ucuz pahalı fark yok.
Sürgüdeki yazılı plastiğin altı bakır şekillerden ibaret üzerinde gezen kısımda ise bir sürü delik ve bakır şekiller var resimleri internette görülebilir kapasitif etki ile çalışıyor ve bu kısımlar pcb programları ve makinalarında yapıldığı için çok yüksek doğruluklar istenmedikçe sorunsuz çalışır.
Kayar parçadaki vidaları zaman zaman kontrol edilip boşlukları alınmalı.
Özet olarak piyasadaki en ucuz kumpas bile , 3d yazıcı işlerine fazla sayılır.
Hemen hemen hepsinde arabirim üzerinden pc ye ve ya lcd ekrana bağlanabilecek port ları var.

Mitutoyo mekanik kumpas kullanıyorum. Tavsiye ederim. Sürekli ölçüm yapmayacaksınız (torna vb) biraz yavaş okumak sorun değil, ki zaten bir süre sonra pratiklik kazanılıyor. Insize da duyulan bir marka.

Aldığınız modeli buradan paylaşırsanız sevinirim.

Özet olarak piyasadaki en ucuz kumpas bile , 3d yazıcı işlerine fazla sayılır.
Kesinlikle, en başta da belirttiğim gibi en ucuz kumpaslardan biri ile hiç sorun yaşamadan 5 seneden fazla parça ürettim. Zaten onu kullanmaya da devam edeceğim fakat evden 600 km ötede.

Eve de yeni bir tane alma fırsatı çıkmışken e biraz daha kapsamı geniş olması faydalı olur diye orta halli birşey alacağım.

Aldığınız modeli buradan paylaşırsanız sevinirim.
Özel bir durum olmazsa Insize 3203-25A 0-25 dış çap mikrometresi ve 1108-150mm kumpasını alacağım. Fiyat araştırması yapıyorum. İki kata kadar farklar olabiliyor. Alınca detayları da buradan paylaşırım.

Forum istatistikleri

Konular
8,176
Üyeler
3,257
Son üye
VOLKAN55

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back