3d yazıcı Z ekseni bilyalı somun ve mil dönüşümü

Ama gene de hem gövdeden hem de bilyalı somunun bir kenarından biraz traşlama yapmam gerekecek, çünkü mevcut durumda delik merkez ekseni ile step motorun merkez ekseni örtüşmüyor. 0.5 mm falan traşlasam yeterli.

0.5 mm lik bir kayma için traşlama gerekir mi yoksa bunu tolere eder mi mil?

Hee sen şu metal kulakçığın ortasındaki delikten bahsediyorsun herhalde.. Bence orayı komple kes. Hiç gerek yok. Kes güzelce dümdüz yüzey elde et. Ve sonra slotlu şekilde 4 tane deliklerini aç.

5233 eklentisine bak

Kulağı keseceğim zaten. Ama somun gövdesinin tablaya bağlanan tarafından ve somunun da bir tarafından 0.65 mm traşlayacağım. Böylece somunun merkez ekseni ile Z step motorun merkez ekseni tam örtüşecek.

Bu şekilde çok güzel oldu hakkaten. somun gövdesinin civatalarına rahatlıkla erişim var tablanın önünden.

Tablayı en alta indireceğim. Bu pozisyonda iken somun gövdesinin 4 civatasını sıktığım anda artık somun X yönünden tam merkezlenmiş olacak.

Ölçüm için kenarları freze ile düzeltilmiş camı arabalara dayadım ve kenar ile step motor milinin mesafesini ölçtüm. Mil çapı 5 mm olduğu için sonuca 2.5 mm ilave ettim. Ölçümü defalarca tekrarladım, lineer ray arabaların yüzeyi ile Z step motor milinin merkezi mesafesi 14.35 mm.

IMG_20200906_181735.jpg

Kaplin olarak kauçuklu değil de masif kaplin kullanacağım. Daha önce bunda takılı olan yaylı kaplin çok belirgin Z sıfırlama hatalarına sebep oluyordu. Kaplinin üst deliği şu anda 8 mm. Onu tornada rayba ile 12 mm ye çıkaracağım, başka bir işlem de gerekmeyecek. Somun gövdesinin delik merkez ekseni ise alt kenarden 15 mm mesafede. Yani 0.65 mm fazlalık var.

IMG_20200906_182106.jpg

Tablanın dilini kestim ve somun gövdesinin bağlanacağı slotları açtım. Genişlikler 4 mm gibi ve tam olarak yandaki arabalara bağlanan deliklerin ortası.

IMG_20200906_215656.jpg

Somun gövdesini ve somunu da traşladım. Somunun kendisi sertleştirilmiş olduğu için çok düşük ilerleme ve kesme derinliği ile gittiysem de gene de freze ucunu köreltmiş olabilirim. Neyse iş bitene kadar kesmeye devam etti. Bir de tam o yüzeye yağlama deliği koymuşlar. Orayı tıkadım kağıt havlu ile.

IMG_20200906_215730.jpg

Masif kaplin kullanıyorsunda şimdi şöyle bir durum var. Normalde o vidalı direk kaplin motor biline bağlanmamalı. Bir çektirmeli rulmana bağlanmalı. Ama fazla yük yok diye maliyetten kısım böyle yapıyorlar.

Neyse bakalım montajı yapınca neler olacak göreceğiz. Zaten orijinal tasarımda Z ekseninin somunu lakır lakır boşta idi. Muhtemelen eksenleri tam hizalayamadıkları için sıkışma ve step atlama oluyordu. Ama bunu çözmek için bir yerlerde vidaları gevşetmek yerine daha yüksek torklu motor kullanıp o sıkışma durumunu engellemeyi deneyebilirim. Şu anda eksen step motor akımları 800 mA değerine ayarlı. Ama sürücü 2 A'e kadar (1.5 A e kadar rahat olarak) destekliyor. Torka abanıp sıkışmasını bu şekilde belki engelleyebilirim. Ama belki de hizalama iyi olacak ve sıkışmadan mevcut motor ile çalışacak. Görelim, tecrübe edelim :)

Bu arada kaplini atölyeye götürmeye unutmuşum, o yüzden montajı şu anda yapamıyorum. Bir ara gidip kaplinin bir tarafını 12 mm yaptıktan sonra montajını yapacağım.

Bugün atölyede kaplini yaptım.

IMG_20201011_160443.jpg

IMG_20201011_161144.jpg

IMG_20201011_162422.jpg

IMG_20201011_162505.jpg

IMG_20201011_162843.jpg

IMG_20201011_163114.jpg

IMG_20201011_163254.jpg

Kaplinin bir ucu bilyalı mile göre, diğer ucu da step motora göre. Delikleri deldikten sonra son işlemi rayba ile yaptım. İki taraf da minimum boşlukla yerine giriyor.

IMG_20201011_173139.jpg

Sonra daire testere ile kapline boydan boya yarık açtım.

IMG_20201011_181826.jpg

En son olarak da M4 imbus civatalara göre delikleri deldim ve diş açtım

IMG_20210119_145647.jpg

IMG_20210119_150146.jpg

Ama işte aksilik çıkacak ya, gelirken sadece kaplini getirmişim. Civatalar, step motor, mil ve bilyalı somunu atölyede unutmuşum. İş gene yarına kaldı :mad:

Atölye uzak olunca. Gerçi benim evin altı ama oraya bile zor gidiyorum.

Bir şey soracağım. Kaplinin 2 parça olması gerekmez mi? Vidalı mil çektirmesiz bağlanırsa salgı belirgin olur. Haliyle moturun içindeki yatağı zorlar. Dümdüz mil ile aynı hizada takarım ben dersen motorun vida yerlerinin slotlu olması gerekir.

Diyecektim ki vidaki milin rulman filan olmadan direk bağlı olduğunu gördüm. Gerçi 3d printer hafif ama en azından kaplinin şu lastikli olanlarından olması lazım ki salgıyı alsın

Daha önce Z mili kaplini yaylı idi. Ama tabla ağır olduğu için Z pozisyonunda bariz belirsizlik oluyordu. O yüzden rijit kaplin kullanmaya karar verdim. Bir de daha önceki pirinç trapez somun da yerine tam sıkılı değildi, o da bir belirsizlik yaratıyordu. Bilyalı milin de o sorunu çözmüş olduğunu umuyorum. Şimdi bu yeni sistem ile Z nin artık çok hassas ve tekrarlanabilir olmasını bekliyorum.

Aşağıdaki gibiydi daha önceki kaplin. Ama senin eklediğin kaplin ile bunun arasında çok fark yok. Ağir bir tablada ikisi de belirsizlik yaratır esneklikten dolayı.

Screenshot_2021-01-19 yaylı kaplin - Google Search.png

Yaylılar sıkıntı. Neyse artık deneyip görüşür duruma göre. Bu arada şöyle bir tasarım yaptım. Sen de böyle bir bölüm yok gerçi ama Z ekseni, SFUR holderr'ının bağlanacağı yerlerdeki slotlar böyle olursa tam bir ayar imkanı sağlıyor. (sağa sola değil tabi diklik için sadece. 7447 eklentisine bak

O şekilde slot yok, sadece vida deliklerinin sağladığı boşluk var. Ama taşıyıcı tablada yatay slot açtım. Oradan X ayarlama imkanı var. Y ayarlamayı da gerekirse araya ince saç koyarak yapabilirim.

bilyalı mil ve step motoru kaplin ile denedim, iyi duruyor. Ama mil uzun geldi. 7 cm kesmem gerekiyor.

IMG_20210121_192419.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back