3D yazıcımdaki bu problem neden olur?

Mucit23

Yeni Üye
Selamlar, Creality Sermoon D1 yazıcımımla ilgili problem yaşıyorum

Yazıcımın Z ekseninde bir problem var. Z ekseninde katman atlama yapıyor. Birkaç resim ekleyeceğim. Test amaçlı Dışı 20mm içi 16mm olan ve boyları 30 ve 50mm olan iki adet obje çizip bastım.

İlk olarak 30mm yüksekliğe ait parça bastım. Parçanın neredeyse %66'sını düzgün basmış sonrasında katman atlamaya başlamış. Katman atlanılan yerlerde katmanlar dışa taşıyor.

WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 11.29.08_ed197750.jpg

30mm yüksekliğe sahip olan parçayı yaklaşık 28mm olarak basmış.

Bu parça bitince makine soğumadan hemen ardından 50mm olan parçayı başlattım. Onda da baskı aşağı resmdeki gibi oldu

WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 12.30.50_38be324a.jpg

Bunda ise parçanın ilk 2-3mm sinden sonra problem olmaya başlamış.
Birkaç farklı slicer yazılımında denedim sebebi çözemiyorum. Yazdırma hızını yavaşlatmayı denedim olmadı. filamentle mi alakalı diye sıfır filament açtım onda da aynı.

bu sorun belirgin bir şekilde oluştuğu zaman Z ekseninden tık tık ses geliyor. Z eksen vidalı millerine dokunduğumda vidalı milde hareket olmasa bile şu tık tık seslerin yaratmış olduğu titreşimleri hissedebiliyorum.

Z ekseni çift step motora sahip. Acaba Z eksen sürücüsü mü bozuldu? Bunu nasıl anlarız?

İlk bakılması gereken z motoru kaplini ve z eksenine hareketi aktaran kayış, vida yataklar olmalı. Ya gevşemiş bir yer var veya @clc nin dediği gibi mekanik zorlama problemi olabilir..

Z vidası ve somunu arasında bir eksenel kaçıklık olabilir. Veya mil hafif yamuktur. Bu durumda çoğunlukla peryodik olan artifaktlar görülür.

Hocam bunun Z ekseni sıkışması ile alakası pek yok gibi. Defalarca kontrol ettim. Z eksenini hareket ettiren vidalı milleri sıvı gres ile yağladım kalibrasyonlarını yaptım. Milleri elle çevirdiğimde gayet kolay hareket ediyor. Makineyi 5 senedir kullanıyorum bu sorun yeni olmaya başladı.

Gözlemlediğim şöyle bir durum var. Makine soğuk iken çalıştırdığımda ilk başlarda Z ekseninde problem yapmıyor. Taaki ilk 5-10 dakikadan sonra bu durum gözlemleniyor.

Sanki bir süre sonra sürücü veya motorlar ısınıyor ve ve böyle bir sorun olmaya başlıyor.

Mesela baskı biter bitmez başka bir baskı başlattığımda yeni baskıda bu sorun hemen gözlemleniyor. O yüzden sürücüden şüphelendim.

Doğrulamanın en garanti yolu şaseye bir komparatör bağlayıp sorun ortaya çıktığında tablayı manuel olarak adımlamak. istikrarsız bir ilerleme görülüyor ise gerçekten step kaçırma sorunu olabilir. Veya yan kapakları çıkarıp bir vantilatör ile soğuturken çalıştırılabilir. Eğer bu şekilde sorun olmuyorsa sorunun kaynağının aşırı ısınma olduğu doğrulanmış olur.

Bu makinanın menülerinde eksen step motor akımları ayarlanabiliyor mu?

Baktım, bu yazıcıda çift z motoru var ve kabloları birleşip tek sürücüye giriyor. Eski Creality boardu var, sürücü akımları trimpot ile ayarlanıyor.

Aklıma gelen ihtimaller:
- Sürücü üstündeki heat sink düşmüştür
- Mainboard fanı bozulmuştur
- Kabloda bir gevşeklik vardır
- Potans ayarı yanlıştır (olmaması lazım)
- Motorlardan biri bozuktur (bu da zor ihtimal)

Bende öyle düşünüyorum. Sürücü arızalı değil ise sıcaklık arızası büyük bir ihtimal. Kartı söküp bakacağım

Bugün yazıcı çalışırken karta bakmak için makinenin alt kapağını çıkardım.
WhatsApp Görsel 2025-09-08 saat 10.38.08_e885dd15.jpg

Step sürücülerin üzerinde minik soğutucular var. İlk etapda yandaki potansiyometre ile akımı azcık arttırmayı denedim. Sürücüden daha çok ses geliyor. biraz bu şekilde çalıştırdım daha çok adım atlama yapıyor. Ve soğutucuya parmağımı ıslatıp değdirdiğimde cıss ses çıkaracak kadar sıcak olduğunu farkettim hemen akımı kıstım. Akımı kısmamla birlikte devam eden parçadaki adım atlama olayı çözüldü. Sürücü yine parmağı yakacak kadar sıcak olsa da biraz soğudu.

Yani bu soğutucular yüksek akımlar için çok yetersiz. Boylu boyuna büyük bir soğutucu oraya monte edebilsem daha iyi olur. Anakartın resmi budur.

resim_2025-09-08_104641408.png

.

Birde şöyle bir hata keşfettim. Şimdi bu anakarta hava üfleyen ufak bir fan var. Yazıcıda Slicer ayarlarında soğuma kısmında Fanın yüzdesini ayarlayabiliyoruz. Ben PETG malzeme ile çalışırken Fan gücünü %20 olarak ayarlamıştım. Normalde bu Extruder fanını kontrol eder ama anladım ki anakartı soğutan fan ile Extruder fanını aynı yere bağlamışlar. Dolayısıyla Extruder fanını kısınca bu fan da kısılıyor yeteri kadar hava üfleyemiyor. Ben bu fanı doğrudan 24V SMPS çıkışına bağlayacağım.

Aslında Anakartı soğutmak için uygun bir soğutucu imal etmek lazım. Sadece fan ile efektif bir soğutma pek mümkün değil.. Komponentlere temas etmeden sadece Step sürücülerin üstüne temas edecek bir soğutucu imal etmek lazım.

Benim DIY yazıcıda kullandığım kontrol kartı için bir tutucu basmıştım. O tutucuya da hazır satılan ve üzerinde iki fan olan bir soğutucu takmıştım

1757323982325.jpeg

step sürücü o kadar ısınıyorsa, o entegre arızalı olabilir. boşta beklerken o kadar ısınmaması lazım. bütün motorların hareketsiz haldeyken tutma akımları birbirine yakın. ısıları da yakın olmalı.

step sürücü o kadar ısınıyorsa, o entegre arızalı olabilir. boşta beklerken o kadar ısınmaması lazım. bütün motorların hareketsiz haldeyken tutma akımları birbirine yakın. ısıları da yakın olmalı.
Motorlar hareketsiz haldeyken tutma akımları çalışma akımlarıyla aynı olduğu için motorlar enable edildikten sonra motor hareket etmese bile sıcaklık yükselir mantıken

Motorlar uzun sureli dondurulmeyecekse fakat shut down da yapilmak istenmiyorsa suruculerin sukunet akimlarini dusurulur. Fakat yazilimin ve surucunun buna uygun olmasi lazim.

yükselir tabi ama bir tanesi el yakacak kadar ısınıyorsa o sürücü bozuktur.
Isı ben akımı arttırdıktan sonra el yakacak suyu buharlaştıracak kadar arttı. Sürücünün tepkisini görmek için yaptım. Akımı kısınca bu ısı diğerleriyle hemen hemen aynı seviyeye geldi. Şuan fanı doğrudan 24v smps çıkışına bağladım. Bugün 3-4 saatlik parçalarla deneme yaptım sorun olmadı.

Selamlar, Creality Sermoon D1 yazıcımımla ilgili problem yaşıyorum

Yazıcımın Z ekseninde bir problem var. Z ekseninde katman atlama yapıyor. Birkaç resim ekleyeceğim. Test amaçlı Dışı 20mm içi 16mm olan ve boyları 30 ve 50mm olan iki adet obje çizip bastım.

İlk olarak 30mm yüksekliğe ait parça bastım. Parçanın neredeyse %66'sını düzgün basmış sonrasında katman atlamaya başlamış. Katman atlanılan yerlerde katmanlar dışa taşıyor.

43657 eklentisine bak
30mm yüksekliğe sahip olan parçayı yaklaşık 28mm olarak basmış.

Bu parça bitince makine soğumadan hemen ardından 50mm olan parçayı başlattım. Onda da baskı aşağı resmdeki gibi oldu

43658 eklentisine bak

Bunda ise parçanın ilk 2-3mm sinden sonra problem olmaya başlamış.
Birkaç farklı slicer yazılımında denedim sebebi çözemiyorum. Yazdırma hızını yavaşlatmayı denedim olmadı. filamentle mi alakalı diye sıfır filament açtım onda da aynı.

bu sorun belirgin bir şekilde oluştuğu zaman Z ekseninden tık tık ses geliyor. Z eksen vidalı millerine dokunduğumda vidalı milde hareket olmasa bile şu tık tık seslerin yaratmış olduğu titreşimleri hissedebiliyorum.

Z ekseni çift step motora sahip. Acaba Z eksen sürücüsü mü bozuldu? Bunu nasıl anlarız?
Z adım ayarı hatalı seçilmiş olabilir.
Yazıcı kafası tabla ile paralelliği komparatör ile kontrol edilmeli.
Kızaklarda boşluk alma ayarları var. Aşırı boşluk olursa liflerde kayma atlama olur.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,253
Üyeler
3,280
Son üye
murattatoglu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back