elektroboard
Üye
Merhabalar. 4-20ma'i 0-3.3 Volta lineer olarak dönüştürerek mikrodenetleyiici ile okumak istiyorum. Bu konuda nasıl bir devre kurmamı hangi opamp vb. elemanları kullanmamı tavsiye edersiniz?
Bence komparatör veya en azından schmitt trigger buffer konması lazım. çünkü çıkış sinyali 0 - 5 V değil, 1 - 5 V oluyor.
Haklısın başlığı yanlış attım. 4-20mA akım ile veri taşınmıyor. Sadece bir sensörün ölçtüğü değer mA cinsinde sinyale dönüştürülüyor. Bilindiği üzere 4-20mA endüstri de oldukça yaygın olarak kullanılan bir metod.Konu başlığında ki dijital kelimesi kafa karıştırıyor. 4-20 analog sinyaller için. 4-20 ile digital kodlama ben hiç görmedim.
Bazı cihazlarda 4-20 ve 0-20 input yazıyor. Bundan tahminim %20 kayıp bir çok durumda olabiliyor.
Sinyal mcu yerine başka bir devrede kullanılacak ise empedans uyumu için veya illa sıfır seviyesine indirilecek ise o zaman opamp eklenecek.
Haklısın başlığı yanlış attım
4ma de aldığım bit sayısı ile 20ma aldığım bit sayısı doğru orantılı yani lineer olmuyor. Bu her ölçüm için pek çok problemin kaynağı oluyor.
Haklısın başlığı yanlış attım. 4-20mA akım ile veri taşınmıyor. Sadece bir sensörün ölçtüğü değer mA cinsinde sinyale dönüştürülüyor. Bilindiği üzere 4-20mA endüstri de oldukça yaygın olarak kullanılan bir metod.
Aslında ikisi de kullanılıyor. Sensör okuyan endüstriyel cihazlarda hem 4-20mA hem de 0-10Volt okuyabilen girişlerin olduğunu görüyoruz. 4mA altındaki akımlarda hattaki gürültü seviyesi 0-4mA aralığında olduğu düşünülerek tasarımlar genelde 4-20mA arasında yapılıyor. Ve bu bir sektör standardı.4-20ma nin 0-10V a göre avantajı nedir? Gürültü konusunda daha mı başarılı? Ben 4-20 yi sadece genel bilgiye sahibim. Hiç kullanmadım. Karşıma hep 0-10 çıkıyor.
Evet sensörler gerçekten 4-20mA akımı veriyor. O taraf da bir sıkıntı yok. Eğer vaktiniz varsa benim söylediğim problemi analog girişe bir pot bağlayarak görebilirsiniz.Bu söylediğin ohm kanuna ile uyuşmuyor. Buradaki durumdan emin olmak lazım. Ampermetre ile gerçekten 4ma veya 20ma var mı bakmakta fayda var.
Başlığı sen atmadın, mesajını ayrı bir konuya taşırken ben attımAma şimdi düzeltebilirsin.
Kalibrasyon sorunu neden çıkacak anlamadım. Gelen akımın aralığı belli. Eğer örneğin %1 lik direnç kullanırsan akımı voltaja çevirmek için, hata oranın da %1 lerde olacak. Ama eğer sensör kalibrasyonundan bahsediyorsan, ve bu gerekli ise, onu her türlü devrede zaten yapman lazım.
ADC lineerlik hataları son derece küçüktür. Çok yüksek çözünürlük ve doğruluk gerektiren bir uygulamada bunlar önemli olur diye düşünüyorum.
Evet sensörler gerçekten 4-20mA akımı veriyor. O taraf da bir sıkıntı yok. Eğer vaktiniz varsa benim söylediğim problemi analog girişe bir pot bağlayarak görebilirsiniz.