4 Yaş İçin Konuşan Oyun Telefonu

TA3UIS

Doğan
Elimdeki Ttec TK3800 Masaüstü Telefonu değerlendirmek için 4 yaşındaki kızıma kendi çapımda bir proje yapacağım.
ISD1820 Ses Kayıt ve Çalma Modülü ile telefon üstündeki tuşlara bastıkça çeşitli sesli etkileşimler yapmayı planlıyorum, basılan tuşuda ekranda yazdırmaya çalışacağım.
Telefonun arkasındaki yerleşik takılabilen 3x1.5V AA pil ISD1820 yi besleyeceğim.
Telefon üstündeki tuşları örnek: 1 tuşunu ISD1820 üstündeki pin1 e bağlayacağım.

Bakalım ortaya nasıl bir şey çıkacak.

1767438410298.png

WhatsApp Image 2026-01-03 at 13.09.07 (2).jpeg
WhatsApp Image 2026-01-03 at 13.09.07.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-03 at 13.09.07 (1).jpeg

normalde bu tip sistemlerde tuşlar matris yapıdadır ve bir işlemci ile sürekli taranarak hangi tuşa basıldığı tespit edilir. ayrıca tuşlar pcb tarafında karbon baskı ile üretildiği için basılı durumda iç direnci - 100 ohm ile 5K arasında bir yerde olabilir. yani klasik bir buton gibi çok düşük iç direnç göstermez.

1767439235704.png

Matris olarak kullanmayacağım,normal buton gibi kullanacağım.
Örnek olarak Tuş 1 in 2 ucundan birini GND ye, diğer ucunu ISD1820 üstündeki Pin1 e bağlayacağım gibi düşündüm.

2 adet ISD1820 modülü sipariş verdim, gelince denemelere başlarım.

tekil buton gibi kullanılabilir ama bu durumda bir satır ve sütündan tek buton seçilmesi gerekir. ya da bir satır komple kullanılabilir.
devredeki x1 hatta gnd bağlanıp y1-y2-y3-y4 uçları bağımsız buton gibi çalışabilir.

ama demek istediğim bunu yapabilmek için tuş takımını devreden ayırmak gerek bu durumda ekranda sayılar gelmez. tuş takımı devreye bağlı olursa matris yapıdan dolayı hangi tuşa basıldığını tespit için ayrı bir mcu ile taramaları takip etmek gerekir. aksi halde cihazın işlemcisinin oluşturacağı tarama pulselarını bozarız ya da bizim tuş okuma devremiz bu pulselardan dolayı saçma davranır.

..tuş takımı devreden ayrıldıktan sonra tuşları yine bir denetleyiciye bağlamak gerekir.normal kontaklı bir yapı yok orada.

Forum istatistikleri

Konular
8,761
Üyeler
3,509
Son üye
kraken

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back