75 kW yük elde etmek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Böbrek dalak satmadan, belli adımlarla arttırılabilen 0 - 75 kW lık yük nasıl elde edilebilir?

75 kW elektrik motoru baktım. Boşta iken az güç çeker, mekanik yük bindirdikçe de çektiği güç artar. Ama bunlar çok pahalı.

Acaba 40 tane, her birisi 2000 W rezistans alsam, sonra da 40 tane anahtar ile kademeli devreye soksam nasıl olur?

Tabi kaynak üç fazlı olursa 120 tane rezistans lazım olacak ... Bu durumda her bir rezistans kaça alınabiliyor fizibiliteyi bu belirleyecek.

Birkaç saniye diyelim. Yapılan test, kaynağın ayarlanan güç eşiği aşıldığında bir mesaj göndermesini sağlamak.

Kaynağa, motor gibi inrush akımı çeken yük bağlanabilir ve kaynak da bunu bir süre aşırı yük olarak kabul etmeyebilir. O yüzden kaynağı yeterince uzun süre yüklememiz lazım ve kaynağın da aşırı yük çekiliyor kararını vermesi lazım. Bu yük değişik kaynak güçlerinde kullanılacak. 3 kVA, 10 kVA, 20 kVA, 30 kVA, 60 kVA vs. 400 kVA ya kadar çıkıyor ama ben şu anda 60 kVA ya kadar çözüm arıyorum.

1500W direncin ücreti genellikle 800-1000TL civarı.
50 tane lazım olacak. 50 bin TL yapar.
Kutusu soğutması vs.

75kW 3 faz ise direnç sayısı yine aynı olur. Yıldız bağlarsanız sorun olmaz.

Gerilim AC ise çok kolay sigortalarla iş görür.
DC ise anahtar sıkıntı oluyor dikkat etmek lazım.

75kW 3 faz ise direnç sayısı yine aynı olur. Yıldız bağlarsanız sorun olmaz.

Hmm evet üç fazda güçler fazlar tarafından paylaşılacak. 60 rezistans olsa 20 şer paylaştırılabilir. Yıldızda mı üçgende mi 60 kVA veriyor bilmiyorum, ama önemli de değil. Önemli olan aşırı yük senaryosunu yaratmak, bunu da yıldız için veya üçgen için yapabilirim.

süre 10 saniye gibi kısa ise soğutma için yağ kullanılabilir. bu durumda kısa süreli olarak resistanslar çok daha yüksek güçlerde çalışabilir.
örneğin 2kw için sarılmış teller soğutma yağı içinde 30 saniye 6-8 kw gibi güçlere dayanabilir.

Daha güçlü rezistanslar var 10 kW gibi.

Süre kısa ise 500 lt yada 1000 lt gibi bir tanka bağlanıp rezistanslar devreye alınarak yükte güç harcanabilir.

Ayarlanabilir güç isteniyorsa o zaman daha düşük güçlü rezistanslarla kombinasyon yapılmalı. Bu çok fazla kontaktör seçici v.s. gerektirir.

Harcanacak güçle ilgili daha fazla detay varmı neyi yükleyeceğiz? Kıyıcı ile yükü sürmek nasıl olur sinüs formu bozulması sorun teşkil eder mi?

Kaynak bir online UPS. Kıyıcı ile çok daha fazla ayar noktası elde edilebilir ama buna gerek olmayacak.

Peki şöyle birşey yapılsa nasıl olur? 75 kW rezistif güç çekmek için 2.13 Ohm direnç gerekiyor faz başına. Bu değeri empedans olarak elde etmek için 6.78 mH bobin lazım. Kaynak makinası şase kablosundan yeterince sipiri metal bir çubuğa sararsam ve her turdan dışarı uç çıkarsam bunu rahatlıkla elde edebilirim gibime geliyor. 75 kW çekeceğim 75 kVAR çekmiş olacağım. Ama neticede VA değeri 75 civarında olacak. Üç tane bobin sarmam da yeterli olur. Çekirdek ideal olmadığı için kayıplar olacaktır, ama bizim kayıpla işimiz yok. 75 kVA güç çeksin de, onu artık eddy current'a mı dönüştürecek, ısıya mı dönüştürecek, ne yaparsa yapsın.

Kaynak bir online UPS. Kıyıcı ile çok daha fazla ayar noktası elde edilebilir ama buna gerek olmayacak.

Peki şöyle birşey yapılsa nasıl olur? 75 kW rezistif güç çekmek için 2.13 Ohm direnç gerekiyor faz başına. Bu değeri empedans olarak elde etmek için 6.78 mH bobin lazım. Kaynak makinası şase kablosundan yeterince sipiri metal bir çubuğa sararsam ve her turdan dışarı uç çıkarsam bunu rahatlıkla elde edebilirim gibime geliyor. 75 kW çekeceğim 75 kVAR çekmiş olacağım. Ama neticede VA değeri 75 civarında olacak. Üç tane bobin sarmam da yeterli olur. Çekirdek ideal olmadığı için kayıplar olacaktır, ama bizim kayıpla işimiz yok. 75 kVA güç çeksin de, onu artık eddy current'a mı dönüştürecek, ısıya mı dönüştürecek, ne yaparsa yapsın.

Bu durumda güç ısıya dönüşecek. Sarım yapılan nüve ısınacak.

Bence en mantıklı çözüm 10kW lık rezistanslar var su ısıtıcısı. Bunlar kullanılabilir.

İşin içinde su olmasın derseniz bütçe ne kadar bilmiyorum ama sanayi tipi fanlı geniş alan ısıtıcıları var 20 - 30 kW gücünde. Bunlardan iki tane kullanılabilir. Kendini hava ile soğutur.

tam hesaplamadım ama o kadar kalın bir telden çok büyük bir bobin sarmak gerekir gibi geliyor.
ekteki hesap air coil için 5mm çapta telden 270 metre gider diyor. demir nüvelide bu epey azalacaktır.
gene de epey büyük bir bobin oluşacak ve multilayer olduğu için gene yağ vs ile içerideki sargıları soğutmak gerekecektir.

1757882655624.png

türkiyede var mı bilmiyorum ama load bank kiralanabilir, veya frenleme yükü gibi

Şimdi biraz daha baktım da, metal çubuk nüve kullanılınca satürasyon riski fazla. UPS çıkışını aşırı yükleyeceğiz derken kısa devre ettirebiliriz. Lamine çekirdek ve air gap falan gerekebilir. Bu da hem maliyeti çok arttırıyor, hem de hesaplanması zor.

Sanırım en mantıklı çözümler ya paralel su ısıtıcısı kullanmak, yada tuzlu su kullanmak. Bunun tek dezavantajı belli deneme sayısından sonra suyun soğumasını beklemek gerekecek.

Forum istatistikleri

Konular
8,272
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back