9v booster voltaj dalgalanması..

unsle

Üye
Merhaba oğlumun legosu 6*aaa pil ile çalışıyor fakat yarım saat anca gidiyor.. Bende 3.7v 18650 pil ile bir devre kurdum önce tp4056 işe şarj edip çıkışını 9v yükselticiye bağladım herşey muntazam çalışıypr fakat tren boşta çalışırken voltmetre 9.2v gösterirken rayda vagonlarıda ekleyince (yani yükte) voltaj 7.5lere kadar düşüyor bunu en azından 8.5 lerde tutabilecek bir formül varmıdır...(ilk lez böyle bir devre kuruyorum)

Ekler

• IMG_20250710_230504.jpg
    IMG_20250710_230504.jpg
    1.2 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20250710_220445.jpg
    IMG_20250710_220445.jpg
    969.3 KB · Görüntüleme: 23
Pilden yükseltici devrelere giden kabloların en az 0.75 mm2 olması koşuluyla (piyasada kolayca bulunabilen bakır "kordon" kablo - devre giriş direnci yüzünden osilasyona girmesin diye) 2 tane devreyi paralel çalıştırmayı deneyin.

Fikir yürütmemiz için aşağıdakı bilgilere ihtiyaç var:
- yükseltici devresine ait detaylar
- tren boşta ve yük altındayken pilin gerilimi ile trene giden akım değerleri

XL6009 booster devreyi deneyin. Kullandığınız devrenin akımı yetmeyebilir. .
1752201397906.jpeg

öncelikle herkese cevap için teşekkürler işe kabloları 0.75 ile değiştirmekle başlayacağım...jumper kablolar banada ince gelmişti açıkçası...
@elektorronikci devreyi paralel bağlayından kastınız sanırım 2 adet boosterı paralel bağlamak dimi elimde aynısından bir tane daha var bunu da deneyebilirim...
@birisim elimdeki yükseltici minidc 12v yükseltici m0dül SX1308(1.2mhz 2a sanırım ama 9v ta sanırım 0.45a verebiliyor max)...üzerinde jumperlar var kısa devre yaptırmana göre 5-9-12 v verebiliyor. akım değerlerini sanırım multimetreyi pozitif kutba seri bağlayarak ölçebilirim dimi?
@fide son olarak bu sayılanlar başarısız olursa bu ürünü alıp deneyeceğim çünkü şimdiden 1000 lira harcadım :)

6 tane AA pil tam dolu halde 11V kadar çıkabilir. LEGO'nun da giriş voltajı kunusunda çok çok seçici olduğunu sanmıyorum. 3 adet 18650 pili seri olarak bağlayıp sistemi besleyebilirsiniz yada 2 adet seri bağlayıp + XL6009 ile tam 9V olacak şekilde çıkışı ayarlayabilirsiniz. 3.8V -> 9V çıkarmak yerine 8V-> 9V çıkarmak daha kolay olur. Hem de piller daha uzun süre gider.

maalsef lego trenin içinde 2 adet 18650 pil sığacak bir yer yok 1 taneyi zor sığdırdım ama aklıma şu geldi acaba 8 adet şarjlı aaa pil işimi görürmü...1.2v olan piller tam dolu olduklarında ne kadar voltaj verir

1.45V kadar çıkabilir AAA şarjlı piller.

@birisim elimdeki yükseltici minidc 12v yükseltici m0dül SX1308(1.2mhz 2a sanırım ama 9v ta sanırım 0.45a verebiliyor max)...üzerinde jumperlar var kısa devre yaptırmana göre 5-9-12 v verebiliyor. akım değerlerini sanırım multimetreyi pozitif kutba seri bağlayarak ölçebilirim dimi?
Resimdeki pilin +çıkışı yerine yükselticinin +çıkışını multimetrenin 10A girişine, multimetrede COM çıkışını ise trenin pozitif beslenmesine bağlayın.

Eğer modülün güçü yetersiz olduğu tespit edilirse, ve elinizde aynı modülün ikincisi varsa onların diyotlarla paralel bağlantısını deneyebiliriz.Aksi halde daha güçlü modül bulmanız gerekecek.
1752253216194.png

Şimdi amper ölçümlerini yaptım booster boşta 0.1 amper çekiyor tren yükte 0.67-72 amper çekiyor buma göre ne yapmam gerekiyor.. Bu ölçüm motor raylara temas etmiyor iken 5sn sonra boşta 0.4 e kadar düşüyor... Zaten o sırada booster hep 9.1 i veriyor ne zamanki amper artıyor voltajlar düşüyor...

Ekler

• IMG_20250711_172109.jpg
    IMG_20250711_172109.jpg
    637.1 KB · Görüntüleme: 2
670mA pilden çekilen mi yoksa 9V tarafında motorun çektiği mi?
Pilden çekilen ise durum kritik. Motorun/legonun çektiği ise o modül o akımı veremez

Şimdi amper ölçümlerini yaptım booster boşta 0.1 amper çekiyor tren yükte 0.67-72 amper çekiyor buma göre ne yapmam gerekiyor.. Bu ölçüm motor raylara temas etmiyor iken 5sn sonra boşta 0.4 e kadar düşüyor...
Motorun başlangıç akımı daha fazla olur, hıza ulaşınca akım düşer. Bu normal.

Zaten o sırada booster hep 9.1 i veriyor ne zamanki amper artıyor voltajlar düşüyor...
Anlaşılan yükseltici modülün güçü yetmiyor. Fide'nin bahsettiği modülü deneyebilirsiniz.

Şimdi amper ölçümlerini yaptım booster boşta 0.1 amper çekiyor tren yükte 0.67-72 amper çekiyor
670mA pilden çekilen mi yoksa 9V tarafında motorun çektiği mi?
Pilden çekilen ise durum kritik. Motorun/legonun çektiği ise o modül o akımı veremez
Hocam ben ampermetreyi pil artısı ile booster artısı arasına baplafım yani pilden çekilen amper bu... Akşam vaktim olırsa booster ile motor arasına bağlayacağım birde öyle debeyeceğim... Peki 2 boosterı paralel bağlasam 0.8 amper alabilirmiyim

Elinizde ikinci booster varsa olabilir ama alacaksanız XL6009 alın.
Muhtemelen 670mA motorun maksimum akımı değil çünkü voltaj çökmeye başlıyor. Motor daha fazla akım istiyor ama booster 670mA civarında verebiliyor diye düşünüyorum

Hocam bu fiyotu resimli göstermen mümkünmü acaba birde bu. Sonuçta pcb değil kabloya bağlayacağım dimi

Forum istatistikleri

Konular
7,974
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back