- Katılım
- 24 Şubat 2018
- Mesajlar
- 24,194
Duruma göre değişir. Rezistif bir yük için uzun değil. Hiçbir rezistans içinden 10 ms boyunca çok aşırı yüksek akım geçti diye yanmaz. O iletkenin bir termal kütlesi var ve o kütlenin ısısının yükselmesi zaman alır. Ama MOSFET gibi yükler için 1 ms bile çok uzun.RMS dendiği anda 500 Hz için yarım alternans desek 1 ms nin altında akım ölçmek mümkün olmaz. 50 Hz için 10ms. Bu çok uzun bir süre değilmi?
RMS yerine sinüsün açısı ile orantılı bir ref. kullanmalı diyeceğim.
Yani sinüsün pozitif ve negatif piklerine göre mi? 50 Hz de pozitif pikler arasında 20 ms süre var. Bir pozitif pikten hemen sonra akım anlık olarak çok yüksek bir değere çıktıysa bunu ancak 20 ms sonra farkedeceğiz. Ama mesela 50 kHz lik örnekleme hızı ile biz yük akımını anlık olarak ölçüyorsak, 20 [CHAR]micro[/CHAR]s de bir ölçüm yapmış oluruz. 100 [CHAR]micro[/CHAR]s içinde de 5 ölçümün ortalamasını alırsak ve bu değere göre gidersek daha iyi olmaz mı? Daha iyi bir ADC ile çok daha yüksek örnekleme hızları mümkün.
Orada da gerilim/akım arasında faz farkı olursa ne olacak sorusu çıkıyor.
Gerilim ile akımın arasındaki faz farkı önemli değil diye düşünüyorum, ama %100 de emin değilim. Bizim akımı takip etmemiz lazım diye düşünüyorum, çünkü yükü ısıtıp yakacak olan o.