Dekupajdaki bıçak da önemli diye duymuştum. Yavaş kesen ama daha düzgün kesen bıçaklar varmış, bir de hızlı kesim amaçlı olanlar varmış. Sizdeki hangisi, böyle bir durum olabilir mi? Tabi daire testere kadar hiçbir şekilde düzgün olamaz ama.
Dekopaj için uç önemli gerçekten. Eskiden ahşap işleri ile çok uğraşırdım. Dekapajın bıçağı kötü ise 90 derece. Bile kesmiyor. Yamuk birşey kesiyor. Yanlış hatırlamıyorsam çapraz dişli bıçaklar ile rahat kesiliyordu. Şöyle bir şeydi sanki...
Üzerinde çapraz dişli testere var. Cihazım üst sınıf değil ama hız kontrolü filan olan orta sınıf bir alet. Kullandığım uçlar kaliteli.
Belki koyduğum kılavuz tahta yüzünden doğru kesemedim, ne kadar doğru bilmiyorum ama internette gördüğüm iki taraftan destekleyen klavuzla dümdüz kesiyorlar.
Eğer bıçak tam olarak tablaya dik ise, çok yavaş bir ilerleme ile dik kesim yapabilirsin. Ama gerçekten çok yavaş ilerlemen lazım. Videodaki kişi, bıçağın yamulmasını engellemek için bir bıçak kanalı kullanıyor ve bu kanalın duvarları bıçağı destekliyor.
Bıçak dik, kesim öncesi onu her iki taraftanda kontrol etmiştim. Aslında epey dikkatli ve yavaş ilerledim ama sanıyorum beceremedim. Kılavuz rayı olan ufak bir daire testerem olsa iyi olacaktı. Şu an özel olarak satın alamam ama denk gelirse bir tane bulundurmak faydalı olur.
Bir diğer yandan şöyle bir durum da var. Ben üst katta oturuyorum. Eve büyük parça plaka filan taşıyamam. Bu tarz kesim işlerim olduğu zaman mecburen dışarıda kestirmem gerek. Bizim otopark boş duruyor, daire testere gibi taşınabilir bir çözüm ile orayı kullanabilirim.
Bunun dışında kendin yapmak gibi olmasa da ufak tefek kesimleri Bauhaus'dan almak daha doğru gibi duruyor. Fiyatları pahalı ama yarım saatte istediğim ölçülerde veriyorlar. Eve gelip delikleri delip montajını yapabilirim.
Bu arada benim ahşap işleri ile ilgili gördüğüm en iyi araç gereci üreten JSK-koubou diye bir Japon Youtube kanalı. İlgili olanların abone olmasını tavsiye ederim.
Onun bu yamulma sorunu olmadan dekupajı masa tipi kullanım için çözümü aşağıdaki gibi, diğer türlü bu alet sunta bile olsa belirli bir mesafeden sonra düz kesemiyor diye düşünüyorum.
Ölçülerim yaklaşık 1 cm daha küçülse de bugün tahtaları düzleştirme fırsatım oldu. Akşam vakti çok fazla ilerleyemedim ama kutunun genel şekli ortaya çıktı ve tabanı tamamen bitti.
Orijinal çizimimde olduğu gibi yanlara yaklaşık 30 tane havalandırma deliği açacağım. Arka tarafa bağlayacağım priz ve yuvalar da sorun değil fakat ön tarafta gözden kaçırdığım bir başka sorun var.
Suntalar standart 18 mm kalınlıkta. Benim ön tarafa bağlamam gereken malzemelerin bazıları için bu kalınlık çok fazla geliyor. Ya router temin edip iç kısımlarında oyma işi yapacağım ya da ön paneli komple daha ince bir tahtadan yapacağım.
Tabana delik açarken tekerleklerin dışarı taşmaması için her iki köşeye 6 cm uzaklık bıraktım.
Şimdilik sıkıştırmasam da izolasyon trafosunu tabana sabitleyeceğim delikleri ve vidaları ayarladım.
Bugün de yan tarafları bitirdim. Her iki tarafa da 4x5 ızgara şeklinde havalandırma delikleri açtım. Delik sayısı daha fazla olacaktı fakat elimde 20 mm çapında uç olunca sayıyı küçülttüm.
Bu uç hurdadan gelmişti. Ucu körelmişti ve bende bileyledim ve sunta için idare etti, uç çok dandikmiş. Böyle şeylere para verirken iyisini almakta yarar var.
Bugün sutunlu matkap yardımı ile arka tarafın prizlerini monte ettim. Elimde uygun ebatta matkap ucu olmadığı için sutunlu matkabı freze gibi kullandım.
Geriye sadece ön panel kaldı. Fakat orada bazı değişiklikler yapıp yapmama konusunda kararsızım. Elimdeki güç analizörü (Circutor CVM-C10) 3 fazlı, faz farkı olmazsa düzgün çalışır mı emin değilim.
Bir yandan da ön tarafta kullanmak istediğim güç analizörü (Circutor CVM-C10) 500 dolar civarındaymış. Bunun yerine sadece volt ve akımı gösteren aşağıdaki gibi 50 TL'lik daha basit ölçer kullanabilirim. İki adet sığar mı bilmiyorum ama ön panelde en az bir adet volt/amper metre şart çünkü varyak çıkışındaki gerilimi görmem gerekiyor.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.