acemi kullanici

fatih46

Üye
Merhaba Arkadaslar,

Hobi amacli evde kart tamiri yapiyorum , kendimi gelistirmek icin rigol ds1202ze osilaskop aldim, size birkac sorum olacakti. osilaskop ve olcum yaptigim yük sebekeye bagli. (izalasyon trafosu hakkindada arastirmalarim devam ediyor)

ornegin elimde bir kombi karti var tamir sonrasi calistigindan emin olabilmek adina cikis pinlerinden osilaskop ile olcum yapmak istiyorum, pinlerin bazilarinda sinyaller ,bazilarinda dc voltaj, bazilarinda ac 220 volt var.
merak ettigim husus osilaskobun gnd krokodili devrenin gnd sine bagli iken osilaskobun olcum probu sinyal ve dc voltajlari olcdugumde sorun olmayacak sanirim ya peki prob ac voltaj faz veya notr denk gelirse nasil bir durum ortaya cikar? osilaskoba veya devreye zarar verirmi?

Sorularına her zaman geçerli olan genel cevaplar vermek mümkün değil. Eğer kart, izoleli bir SMPS ile besleniyorsa, devrenin GND sinin şebeke ile hiçbir alakası olmaz. Rahatlıkla osiloskopun şase krokodilini GND ye bağlayabilirsin. Ama izoleli değilse, o zaman devrenin her yerinde faz voltajı olabilir. O durumda izolasyon trafosu veya yüksek voltaj diferansiyel prob gerekli olur.

Sorularına her zaman geçerli olan genel cevaplar vermek mümkün değil. Eğer kart, izoleli bir SMPS ile besleniyorsa, devrenin GND sinin şebeke ile hiçbir alakası olmaz. Rahatlıkla osiloskopun şase krokodilini GND ye bağlayabilirsin. Ama izoleli değilse, o zaman devrenin her yerinde faz voltajı olabilir. O durumda izolasyon trafosu veya yüksek voltaj diferansiyel prob gerekli olur.
diyelim ki kart izoleli bir smps ile besleniyor osiloskopun şase krokodilini GND ye bağladik buraya kadar sorun yok, osilaskobun diger probu 220 v faz`a degerse ne olur?

diyelim ki kart izoleli bir smps ile besleniyor osiloskopun şase krokodilini GND ye bağladik buraya kadar sorun yok, osilaskobun diger probu 220 v faz`a degerse ne olur?

O durumda ne olacağı, kullandığın osiloskop probuna bağlı. Eğer prob 1X ise, osiloskopun giriş katı çok yüksek voltaja maruz kalır ve bozulur. Prob da muhtemelen yanar. Eğer prob 10X ise, bu durumda probun voltaj dayanımı nedir o belirleyici olur. 230 Vrms voltaj dayanımı varsa birşey olmaz ve osiloskop şebeke voltajını gösterir ekranda.

Yani neticede risk alıyorsun. Risk gerçekleşirse de onbinlerce liralık osiloskopu yakıyorsun. Bu riski alacağına izolasyon trafosu veya yüksek voltaj diferansiyel prob al.

O durumda ne olacağı, kullandığın osiloskop probuna bağlı. Eğer prob 1X ise, osiloskopun giriş katı çok yüksek voltaja maruz kalır ve bozulur. Prob da muhtemelen yanar. Eğer prob 10X ise, bu durumda probun voltaj dayanımı nedir o belirleyici olur. 230 Vrms voltaj dayanımı varsa birşey olmaz ve osiloskop şebeke voltajını gösterir ekranda.

Yani neticede risk alıyorsun. Risk gerçekleşirse de onbinlerce liralık osiloskopu yakıyorsun. Bu riski alacağına izolasyon trafosu veya yüksek voltaj diferansiyel prob al.
isin mantigini daha iyi anlamak icin soruyorum , sizde hakli olarak muhtemel olasiliklari soyluyorsunuz.sagolun varolun

osilaskop ve problar 300v rms degerinde olcumler 10 x modunda buraya kadar sorun yok, cevabinizda osilaskobun sebeke voltajini gosterecegini soylediniz , o zaman gnd hatti notr hatti gorevini ustlenmis olacak degil mi? bu durumun karta zarari olurmu?

Gene birçok olasılık var. Mesela şebekeden tamamen bağımsızdır kart. Ama senin vücudun statik elektrik yüklüdür. Devreye parmağınla dokunuyorken devrenin başka bir yerini toprağa bağlarsak, orada hassas bir komponent arızalanabilir.

İşin mantığını anlamak istiyorum diyorsun. Bunun için seni yanıltmayan, ölçüm cihazına zarar vermeyen bir yöntemle ölçüm yapabiliyor olman lazım. Yani her halukarda sana dediğim cihazlar gerekiyor :)

genelde sinyal ve dusuk dc voltaj takibi yapacagim icin yüksek voltaj diferansiyel prob dan ziyade , izalasyon trafosu kullancagim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,486
Üyeler
3,372
Son üye
murat1557

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back