Ağaç şerit testere elde bilenir mi?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
23,558
Benim ağaç şerit testere, hiç doğru dürüst kullanılmamasına rağmen iyice köreldi. Ağacı hem yakıyor, hem de kesmesi için çok baskı yapmam gerekiyor, tehlike yaratıyor. Bunu elde bilemenin bir yolu var mı? Veya uygun el tipi bir makina var mı bu işi yapan? Malum makinanın hem dişin ucunu taşlaması lazım, hem de uygun açı ile dişi yan yatırması lazım.
 
Bunu bileyen bir makine var, belki marangoz atölyelerinde olabilir.
Ayrıca dişlerin çaprazlanması lazım. Bunun da özel pensesi bulunmakta. Belki bileyen makine bunu da yapıyor olabilir. Yeni makineleri bilmiyorum.
 
Evet çarprazlama penselerini görebiliyorum. İzeltaş'ın var mesela. Şimdi sadece bileme aparatı lazım. Yoksa ya bileyici bulmam lazım yada sıfır şerit almam lazım. Aslında Gebze'de vardır ama şimdiye kadar hiç lazım olmadı o yüzden yer bilmiyorum.
 
Hem bilemeyi hem çarprazlamayı yapan çok güzel makinalar var yurtdışında. Türkiye'de görüğüm kadarıyla sadece devasa CNC kontrollü makinalar var

 
Bileme firmaları da varmış.
Ayrıca bildiğim kadarıyla sıfır ürünlerin bilenmesi ve çaprazlanması gerekmekte. Tabii yine dediğim gibi 50 yılda çok şey değişmiştir. :rolleyes:
 
Birkaç firma belirledim bakalım. Gebze'de istes testere var. Bir de online https://www.testeresepeti.com.tr var. Bu online olanda tam benim testerenin modeline uygun şerit de var, belki de oradan hazır alırım artık.
 
Ben hemen hazır testereyi alayım :gulus2:
 
Hem bilemeyi hem çarprazlamayı yapan çok güzel makinalar var yurtdışında. Türkiye'de görüğüm kadarıyla sadece devasa CNC kontrollü makinalar var

Babam hem şerit testere hemde bu videodaki gibi bileme makinası yaptıydı.
Ama şerit testere çok sık kırılıyordu. Kaynak yapmaktan bıktığı için hurdacıya verdi hepsini :)
 
İzeltaşın pensesini alacaktım ama şuradaki eleman onlar işe yaramaz diyor, belçikadan getirttiği bir penseyi kullanıyor. O pensenin de ne idüğü belirsiz ...

 
Çin'de benzer bir tane buldum bakalım, ya nasip :katil2:

1720703852721.png
 
ufak testerede kolay ama büyük ise tek tek el ile zor olur. :)
Testere ufak ise yuvarlak veya üçgen eğe ile bilenebiliyor.
Yuvarlak olan eğe daha çok zincirli testerelerde kullanılıyor.
 
Taşınabilir striptizci de stoklara girmiş, aliexpress farklı sektörlere de el atıyor herhalde ...

1720704216971.png
 
ufak testerede kolay ama büyük ise tek tek el ile zor olur. :)
Testere ufak ise yuvarlak veya üçgen eğe ile bilenebiliyor.
Yuvarlak olan eğe daha çok zincirli testerelerde kullanılıyor.

Testere boyu 3820 mm. Makinalar o kadar nadir kullanılıyor ki, uzun sürse bile benim için sorun değil. Bileme işinin elde yapılabilirliğinden emin değilim. Tam simetrik bir şekilde bilenmezse titreşim yapar diye bir endişem var.
 
Olmazsa pense gelince eski testerenin dişlerini muntazam bir şekilde çarprazlayayım. Sonra da proxxon taşlama ile dişleri bir elden geçireyim bakalım. Belki de ağaç olunca dişlerin tam simetrik olması o kadar kritik olmaz.
 
Merhaba @taydin hais mj12 modelini kullanıyorum 2020 yılında çok araştırdım. Ama bileme konusu sıkıntı o nedenle yeni şeritler aldım. Yanı sıra bir çok firmadan alışveriş yaptım ancak en çok ORTA markasından memnun kaldım değişik çap ve ebatta ağızları aldım benim testere 2240 mm büyük şeritleri biliyorlar ama bizim ebatları henüz bilmeyen yok ya da ben rastlamadım
 
Bende Jet jwbs 20x var. Şerit boyu 3820 mm. Sanırım şeridin genişliği bir alt sınır. Ben dün 16 mm lik şerit aldım ağaç için. Ama bir de 6 mm lik bimetal şerit aldım. Bu 6 mm olanı muhtemelen kimse bileyemez diye düşünüyorum. Artık körelince o değişecek herhalde. Ama körelmeden önce dişler düzeliyor, o yüzden dişleri tekrar yatıra yatıra uzun süre kullanılabilir gibime geliyor.

Aslında makina ağaç kesmek için, devirler ona göre, ama ben aleti bir siemens motor sürüsü ile çalıştırıp devrini metal kesim değerlerine kadar azaltıp 6 mm ile metal kesmeyi deneyeceğim :)
 
4 mm den 20 mm ye kadar genişlik var cihazın durumuna göre takılabilir benim cihazım da ma 16 mm çaprazlama konusunda haklısınız 2 dişte bir çapraz atılıyor. Bu konuyu YouTube ta kanalı olan Osman Sağdıç ile çok değerlendirdik. Aktif olarak ağaç işleri. Üzerinde çalışmakta yurt dışı YouTube kanallarında kendi bileme cihazlarını dramel ile yapanlar var. Hatta Erzurum da bileme makinası yapan bir kişi ile de görüşmüştüm. Ama 4 yıl önce bir ağız 150 TL civarı daydı. Değmez deniliyordu şu sıralar fiyat ne halde bilmiyorum. Sık dişli ağız ile dediğiniz devir ayarı ile dilediğiniz kemikleri rahat yaparsınız. Hatta devir ayarına da gerek yok YouTube ta diresta nın çalışmalarına Bir göz atın derim metal sarı alüminyum kesimleri var. Örnek olacaktır
 

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,667
Mesajlar
113,681
Üyeler
2,740
Son üye
machinetotal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.

Senin gibi amatör telsizciler burada dedikodu yapıyorlar. :)
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top