Akü Şarj Cihazı

Unal

Üye
Lt3083 entegresini paralel bağlı kullanarak akü şarj cihazı yapmak istiyorum. Entegrenin voltaj ve akım ayarını arduino+ina219 kullanarak yapmayı planlıyorum. Kafamı karıştıran nokta şu; cihaz başlangıçta akü bağlı değilken 14.4 volta arduino tarafından ayarlanacak. Ama devreye aküyü bağladığım anda voltaj düşümü olacak, arduino da çıkış voltajını ölçüyor olduğundan dolayı voltajı 14.4 yükseltmeye çalışacak. Bunun önüne nasıl geçebilirim.

Lt3083 entegresini paralel bağlı kullanarak akü şarj cihazı yapmak istiyorum. Entegrenin voltaj ve akım ayarını arduino+ina219 kullanarak yapmayı planlıyorum. Kafamı karıştıran nokta şu; cihaz başlangıçta akü bağlı değilken 14.4 volta arduino tarafından ayarlanacak. Ama devreye aküyü bağladığım anda voltaj düşümü olacak, arduino da çıkış voltajını ölçüyor olduğundan dolayı voltajı 14.4 yükseltmeye çalışacak. Bunun önüne nasıl geçebilirim.
Akım sınırlama devresi de eklemen lazım.
Ama kabaca şema eklersen neresine ne yapman gerektiğini daha rahat anlatabilir arkadaşlar.

Akü şarjı için hangi tip aküyü şarj edeceksen ona göre bir şarj profili oluşturmasın. Ona göre sabit akım ve sabit gerilim gibi değerlerle şarj işlemini yürütmesinin.

Mesela meanwell firmasının bir vrla tip akü şarj grafiği ekte. İnceleyebilirsiniz. 3 kademeli bir şarj tekniği uygulanılıyor.

images.png

Birde 14.4 ile şarjı tamamladığında 13.6 da beklemeye almalı.
Şarda bırakırsanız ve unutursanız akü hasar görmesin diye.
Verilen grafiğin 3. aşamasıdır bu da.

Kurşun asit aküler için genellikle şu şarj adımları uygulanır:

1. Sabir Akım (Bulk Charging): Akü, belirli bir sabit akımla şarj edilir (örneğin, kapasitesinin %10’u kadar).
  2. Sabit Voltaj (Absorption Charging): Akü tam dolmak üzereyken voltaj sabitlenir (örneğin, 13.8V).
  3. Float (Bakım): Şarj akımı minimuma indirgenir ve voltaj düşük bir seviyede tutulur (örneğin, 13.2V).
Bunu dikkate alıyorum. Bunda problem yok. Soruma cevap olarak attığın grafikten anladığım kadarı ile başlangıç voltajını düşük tutmam gerekiyor. Akım sınırlama da ekleme yapacağım.

Grafiğini altında yazıyor.

1. Kademe sabit akım
2. Kademe sabit voltaj
3. Kademe float ( voltaj düşürülerek şarj akımının belli bir değere düşmesi bekleniyor. )

Yanixgüç kaynağınızın hem akım hem gerilimi kontrol edebiliyorum olması lazım.

Şema ekleyin üzerinde konuşalım.

Kurşun asit aküler için genellikle şu şarj adımları uygulanır:

1. Sabir Akım (Bulk Charging): Akü, belirli bir sabit akımla şarj edilir (örneğin, kapasitesinin %10’u kadar).
  2. Sabit Voltaj (Absorption Charging): Akü tam dolmak üzereyken voltaj sabitlenir (örneğin, 13.8V).
  3. Float (Bakım): Şarj akımı minimuma indirgenir ve voltaj düşük bir seviyede tutulur (örneğin, 13.2V).
Bunu dikkate alıyorum. Bunda problem yok. Soruma cevap olarak attığın grafikten anladığım kadarı ile başlangıç voltajını düşük tutmam gerekiyor. Akım sınırlama da ekleme yapacağım.
Akımı sabit yaparsanız başlangıç akımını zaten akü kendi belirler.
Sizin extra birşey yapmanıza gerek yok.
1-Akımı sınırlayın. akü kapasitesine göre belirlenir. Farklı akü kullanacaksanız akımı ayarlı yapıp bir ampermetre ekleyebilirsiniz.
2-Gerilimi sınırlayın. Gerilimi akü akım çekmeye başlayınca 14.4volta set edersiniz. Akım çekmesi bittiğinde bi sonraki moda geçersiniz.
4-Standby modunu ekleyin. Akü şarjı tamamlayıp akım çekmemeye başlayınca 13.6 volta set edip yeni akü bağlanıncaya kadar bu modda kalırsınız.

IMG_20241216_213359.jpg

Çizim konusunda pek iyi değilim. Yapmak istediğim;
-Akü doğru bağlandı ise önce akünün voltajı lcd ekranda görünecek, akü voltajı 7 voltun üzerinde ise akü cinsinin secilmesi istenecek. Seçilen akü tipine göre voltaj, akım ve şarj tipi ayarlanacak kod ile. Şarj işlemi başlatılacak, çekilen akım voltaj lcd ekranda görünecek vs.
-Akü voltajı 7 voltun altında ise ekranda düşük voltaj uyarısı verilecek ve pulse moduna geçilsin mi diye sorulacak. Kullanıcı ok verirse akü tipi seçtirilecek. Sonra darbeli mod için mosfet anahtarlanarak şarj edilecek.
-akü ters bağlanırsa ekranda uyarı verilecek ve buzzer çalacak.
Yapmak istedigim kabaca bu.SZBK07 dijital pot ile kontrol edilecek. Voltaj ve akım ayarlarını önceden giricem bilgilerini. Yani 13 volt için dijital pot kaçta olmalı, 3 amper için dijital pot şu ayarda olmalı gibi.
Kullanıcı akü tipini seçtiğinde dijital pot önceden bulduğum değere gelerek çıkış voltajını ayarlanmış olacak.
Çözemediğim kısımlar var, akü ters bağlanırsa sisteme geri akım akmayacak shotky diyottan ama ina260 a voltaj ters girmiş olacağından ina260 entegresini bozacak. Birde ters bağlantı olduğunda arduinoya bunu nasıl bildirebilirim çözemedim.
Kodlama kısmında sıkıntı çekeceğimi sanmıyorum.
Ustalardan fikir bekliyorum.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,122
Üyeler
2,887
Son üye
pigsm

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back