Android cihazların fonksiyon jeneratörü olarak kullanımı

Sercan

--
@taydin Virtins Signal Generator'ü inceleyince buradakileri altına yorum olarak yazacaktım ama ayırmak daha verimli olabilir diye burada ayrıca konu olarak yazıyorum. İmkanlar çerçevesinde incelemeyece çalışacağım, belki benden daha detaylı bir incemelesi de yapılabilir...

Play Store'da Keuwlsoft tarafından geliştirilen çift kanal Function Generator isminde bir program var. Ben bu programı uzun zaman önce kurdum ama ölçme imkanım olmadığından sınırlarını hiç doğrulayamadım, haliyle kullanmayıp bir köşede unuttum. Bu program sayesinde telefonunuzu belirli limitlerde fonksiyon jeneratörü olarak kulanabilirsiniz. Bu limitleri kullanacağınız cihazın ses çıkış kalitesi belirliyor.

ReFp0Tk2zFkZyRJFLHvWiRuB7jxKibmruhOEPT52FhzpByAXDM2QT7XUDu5CaTG1NsqU=w1920-h1058.png

Programı önce şebeke sorunu olan ve kullanmadığım bir ASUS telefona kurdum.

IMG_20210430_040303.jpg

Telefon ses çıkışının tepe noktaları 1.5 V. 1 Hz de çok zayıf bir sinyal alıyorum. 3 Hz biraz canlanmaya başlıyor fakat tam olarak 50 Hz frekansta 1.2 V tepe gerilimlere ulaşıyorum.

Not: soldaki sinyal 1 Hz sağdaki ise 3 Hz. Geçiş sırasında sinyali durdurdum.

IMG_20210430_040309.jpg

Bu da 50 Hz deki sinyalin görüntüsü.

ScreenImg.png

Programın kare ve testere dalga formaları da mevcut ama bu frekanslarda çok kötü sonuç veriyor.

Mesela bu 50 Hz kare dalga

ScreenImg(1).png

Bu ise 50 Hz testere

ScreenImg(2).png

Program 22 kHz sinyale kadar çalışsada bu telefon ile 1.5 v tepe gerimleri verebildiğin en yüksek frekans 5 kHz. Sonra sinyal kademeli olarak zayıflamaya başlıyor. 20 kHz'den sonrası yok.

Aynı programı güncel Xiaomi telefona kurdum. Hemen fark edilir bir durum ortaya çıktı.

1 Hz sinyali tepe gerimleri 832 mV olacak şekilde çok net görüntüleyebildim.

ScreenImg(4).png

Hal böyle olunca mHz ölçümleri de yaptım. 300 mHz sinyal çok zayıf ama görüntüsü aşağıdaki gibi.

ScreenImg(9).png

6 Hz de ise testere sinyali 1.32 V net bir şekilde görüntüledim.

ScreenImg(5).png

Aynı şekilde kare dalga da 6 Hz civarında oluşmaya başlıyor. Kare dalgının şekli biraz daha iyileşse de genel olarak aşağıdaki gibi görünüyor. Acaba kare dalga bölümünde kullanırken ufak bir kondansatör sinyali düzeltir mi bilmiyorum.

ScreenImg(6).png

Bu telefonda ise 22 kHz sinyali 1.32 v tepe gerilimi olarak zayıflamadan görebiliyorum.

ScreenImg(7).png

Aşağıda ise 2 kHz kare dalganın görüntüsü var. Bundan sonrası kare dalgaya pek benzemiyor. :D

ScreenImg(8).png

Evet akıllı telefonu sinyal jeneratörü olarak kullanmak iyi fikir. Ama bu sadece alınacak sinüsun kalitesinin kritik olmadığı durumlarda yararlı olur, çünkü alınabilecek sinüsün kalitesi telefondan telefona çok büyük farklılık gösterecektir. Benim Huawei ile deneyebilirim bakalım nasıl.

Telefondan white noise elde etmek mümkün müdür? İleride bununla bir spectrum analizörü yapmayı planlıyorum genelde çinden noise source modülü almışlar bu iş için. İnternette kendin yap kolay bazı devreler de gördüm. Sonra bazı uygulamalar da gördüm ama bunlar ne kadar doğru yapabilir bu işi. Yani telefon teoride white noise üretebilir mi? Bu konuda pek tecrübeli değilim, yani telefonun donanımı bunun için yeter mi diye sorayım?

Telefonlar sinyalleri dijital ortamda ürettiği için her türlü sinyali üretebilir. Buna bütün gürültü çeşitleri de dahil (Beyaz, pembe ve diğerleri).

Ama eğer telefon çıkışındaki elektronik devre AC kuplajlı ise, DC bileşen içeren veya sinüsoidal olmayan sinyaller bozularak çıkar. Gürültü bu kategoriye girmediği için hiç bozulmadan çıkışta kullanılabilir.

Play Store'da Keuwlsoft tarafından geliştirilen çift kanal Function Generator isminde bir program var.

Bunu benim huawei'de denedim. "Left" çıkış çok düşük seviyede geliyordu. Önce telefonun bir hoparlörü mü gitti diye düşündüm, ama benim kullandığım Tone Generator Pro ile deneyince her iki kanaldan da çıkış aldım. Bir fırsat olursa daha ayrıntılı deneyeceğim.

3.5 mm jack yok yeni telefonlarda, ama 3.5 mm jack takılabilecek bir adaptör veriyorlar. Benim Huawei de var mesela.

IMG_20210430_163636.jpg

Forum istatistikleri

Konular
7,237
Üyeler
2,924
Son üye
aytu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back