Arduino IDE kütüphane dosya sorunu yaşıyorum

Bende sadece varsayilan olarak yuklu Arduino IDE var, kendisi Adafruit_GFX_Library kutuphanesi yukluyor. Tamaguino kodunu hicbir kutuphane yuklemeden derliyorum. Sizdeki hatada Adafruit-GFX-Library-Master olarak gorunuyor. Indirdiginiz diger kutuphanelerle hic ugrasmayin. Varsayilan ayarlarla bir deneyin isterseniz. O kutuphaneleri Library klasorunden kaldirip oyle deneyin bence.

Tama.jpg

Bende sadece varsayilan olarak yuklu Arduino IDE var, kendisi Adafruit_GFX_Library kutuphanesi yukluyor. Tamaguino kodunu hicbir kutuphane yuklemeden derliyorum. Sizdeki hatada Adafruit-GFX-Library-Master olarak gorunuyor. Indirdiginiz diger kutuphanelerle hic ugrasmayin. Varsayilan ayarlarla bir deneyin isterseniz. O kutuphaneleri Library klasorunden kaldirip oyle deneyin bence.

26512 eklentisine bak
varsayılandan kastınız nedir?

Arduino IDE'yi kaldirin. Belgelerim icindeki kalmissa kutuphane klasorunu de silin. Tamaguino icinde degisiklik yaptiysaniz orijinal kodu tekrar indirin. Arduino IDE'yi tekrar kurun. Adafruit_GFX_Library kutuphanesini ekleyip eklemedigini kontrol edin. Projede belirtilen hic bir kutuphaneyi kurmayin. Uzerinde oynama yapilmamis Tamaguino kodunu derleyin. Ben bu sekilde yaptim, hata vermedi. Hafiza yetmiyor hatasi disinda hata vermedi yani. Mega ile derleyince o hatayi da vermedi.

Su konuya goz atin isterseniz. Cozumu orada anlatilmis.

Konu biraz dagildi, kisaca soyle toplamak gerek :

Burada iki farkli durum var.

Ilki, proje yapildigi tarihte Adafruit kutuphanesi IDE icinde gelmiyor, o yuzden projeyi yapan elle eklemek icin link koymus. Ama guncel IDE'de bunu yapinca hata olusuyor.

Ikinci durum, guncel IDE kodu derlerken eskisinden daha buyuk olarak derliyor. Bu durumda Nano ve Uno'ya sigmiyor kodlar. Duzeltmek icin kod icinde float olarak tanimlanan degiskenin int'e cevrilmesi onerilmis. Bu daha kucuk kod demek. Ilgili cozum ise su linkte.

Not : Windows sistemlerde Arduino 2.1.0 kurulu ise 2.2.1'e guncellemek icin uyari veriyor. Tamam deyip kurdugunuzda kurulum yapiliyor ve 2.2.1 olarak aciliyor. Fakat tekrar kapatip actiginizda 2.1.0 geliyor ve yine guncelleme istiyor. Sorun 2.1.0'in kaldirilamamasindna kaynakli. Programi kapatip Program Ekle Kaldir'dan elle kaldrin ve manuel olarak indirdiginiz guncel surumu kurun. Oyle yapinca hata ortadan kalkiyor.

Konu biraz dagildi, kisaca soyle toplamak gerek :

Burada iki farkli durum var.

Ilki, proje yapildigi tarihte Adafruit kutuphanesi IDE icinde gelmiyor, o yuzden projeyi yapan elle eklemek icin link koymus. Ama guncel IDE'de bunu yapinca hata olusuyor.

Ikinci durum, guncel IDE kodu derlerken eskisinden daha buyuk olarak derliyor. Bu durumda Nano ve Uno'ya sigmiyor kodlar. Duzeltmek icin kod icinde float olarak tanimlanan degiskenin int'e cevrilmesi onerilmis. Bu daha kucuk kod demek. Ilgili cozum ise su linkte.

Not : Windows sistemlerde Arduino 2.1.0 kurulu ise 2.2.1'e guncellemek icin uyari veriyor. Tamam deyip kurdugunuzda kurulum yapiliyor ve 2.2.1 olarak aciliyor. Fakat tekrar kapatip actiginizda 2.1.0 geliyor ve yine guncelleme istiyor. Sorun 2.1.0'in kaldirilamamasindna kaynakli. Programi kapatip Program Ekle Kaldir'dan elle kaldrin ve manuel olarak indirdiginiz guncel surumu kurun. Oyle yapinca hata ortadan kalkiyor.
Anladığım anlatımınızdan şu;

Ne varsa ardunio ide ile ilgili kurulum ya da klasör-dosya kaldırıyorum. Sonrasında sıfırdan gibi güncel arduino ide 2.2.1 versiyonunu kuruyorum. Kütüphane den hiç bir şeyi kurmuyorum. Open diyerek sadece proje kaynak kodunun ino uzantılı dosyasını açıp verify işlemi yapıyorum. Hata almadan doğrulama yapması lazım dediğinize göre.

Yani 2.2.1 sürümünde otomatik yüklü gelmese, hatta kütüphane yüklü görünmese bile bu şekilde deniyorum. Doğru mu?

Anladığım anlatımınızdan şu;

Ne varsa ardunio ide ile ilgili kurulum ya da klasör-dosya kaldırıyorum. Sonrasında sıfırdan gibi güncel arduino ide 2.2.1 versiyonunu kuruyorum. Kütüphane den hiç bir şeyi kurmuyorum. Open diyerek sadece proje kaynak kodunun ino uzantılı dosyasını açıp verify işlemi yapıyorum. Hata almadan doğrulama yapması lazım dediğinize göre.

Yani 2.2.1 sürümünde otomatik yüklü gelmese, hatta kütüphane yüklü görünmese bile bu şekilde deniyorum. Doğru mu?
2.2.1 icinde GFX kutuphanesi otomatik ekleniyor, eger library dizini icinde gorunmezse sistemle ilgili baska sorun olabilir. Iki PC'de denedim, ikisinde de kutuphane var olarak kuruldu.

Kurulumdan sonra uno ya da nano secerek derleme yaptiginizda hata verecek kart hafizasi yetmiyor diye. Mega secerseniz bu hata gelmeyecek. Bu hata icin ise yukarida belirttigim kod duzeltmesini yapmak gerek.

2.2.1 icinde GFX kutuphanesi otomatik ekleniyor, eger library dizini icinde gorunmezse sistemle ilgili baska sorun olabilir. Iki PC'de denedim, ikisinde de kutuphane var olarak kuruldu.

Kurulumdan sonra uno ya da nano secerek derleme yaptiginizda hata verecek kart hafizasi yetmiyor diye. Mega secerseniz bu hata gelmeyecek. Bu hata icin ise yukarida belirttigim kod duzeltmesini yapmak gerek.
Ben 2.2.1 yüklemelerimde kütüphane yüklü gelmedi. Ama tekrar en baştan denicem teşekkür

Allah razı olsun ya vallaha yaptım :) öncelikle neler yaptım adım adım anlatıyım. Birininde işine yarar.

Neler sildim;
- ekle kaldır dan programı
- documens klasöründe bulunan kütüphane klasörünü
- appdata içinde bulunan arduino15 klasörünü
- tüm indirdiğim kütüphaneleri, kod dosyalarını sildim

Sonrasında sadece arduino 2.2.1 versiyonunu indirdim kurdum.

Sonra github üzerinden kaynak kodunu indirdim ve uygulama ile open diyerek açtım. Kütüphanelere baktığımda gfx yüklü değildi. Yani 2 kütüphanede yüklü değildi. Bu şekilde verify butonu ile doğrulama yaptığımda gene aynı hatayı aldım. Sonra 2.2.1 online kütüphane üzerinden gfx olanı buldum ve son sürümünü yükledim. Sonra diğer kütüphane yi buldum yükledim ve yükleye bildim bu şekilde :)

Gerçekten destekleriniz için çok sağolun. Artık sırasıyla menüsünü Türkçe yapmaya geldi sıra :)

Bu arada direk orjinal kod ile bendeki ardiuno uno ya sığdı. %98 kullanımla kılı kılına sığdı

sorun şu ki; diyelim ki sanal dinazoru beslediniz ve güç kesildi. işte o an her şey başa dönüyor. Biraz araştırma yapacağım, bu yüklemeler ile uğraşırken birisi güncel bir versiyonunu çıkarttıgını yazmıştı ve belli aralıklarda otomatik kaydetme özelliği eklediğini yazıyordu yeni özelliklerinde. Ama yanlış hatırlamıyorsam ardiuno mega ya sığabileceğini yazmıştı. bu projenin minumum boyutta donanımlarda olması gerektiğini ve nanoya sığması gerektiğini düşünüyorum.

en azından ilk etapta kodu yada kütüphaneyi küçülterek elimdeki nano ya yükleme yapmak gerek. nanoya yükleme yapmak istediğimde %103 olarak gösteriyor. Gönderdiğiniz linke baktığımda açıkcası her kafadan bir ses çıkmış gibi. Hani net olarak nano ya girecek kadar küçülten, alın şu şu değişiklik yaptım diyeni farkedemedim açıkcası. lezzetli robot tariflerinde nanoya yüklemişti. bakalım biraz araştırayım

Aynı hatayı bende alıyordum, derleme ve kütüphane hatasını. Yalnız bu hatayı windows 10 ve 11 de alıyordum. MacOs pc de bu sorunu yaşamadım, kütüphaneyi tanımakta ve derlemekte. Sorunun kaynağı one drive mış, belgelerim klasörü one drive bağlı olduğu için derlemiyordu. Belgelerim klasöründe bulunan Arduino dosyasına sağ tıklayarak dosyaları bu cihazda sakla derseniz ya da Arduino klasörünü başka bir yere (c de bir yer olabilir) taşırsanız sorun çözülmekte. Başka bir yere taşırsanız Arduino ide preferences 'taki sketchbook location 'ı taşıdığınız yeri tanımlamanız gerekmekte. Böylece windows 'taki kütüphaneyi görme ve derleme sorunu ortadan kalkmakta. Bendeki sorun böyle çözüldü.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,169
Üyeler
2,899
Son üye
Abdullahuguz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Back