arduino ile oda termometresi yapmak ?

tuttumseni

Yeni Üye
Katılım
15 Haziran 2023
Mesajlar
8
Merhabalar yeni arduino başlangıc seti aldım cok bir bilgim yok sormak istediğim soru şu arduino ile termometreyi gösterebilir miyim elimde 4 lü segment var olur mu yada cok mu zor birde onun yerine lcd de yapsam daha mı kolay nasıl olabilir bilen arkadaşlar yardımcı olursa veya fikir verirse sevinirim internette arastırdım ama 4 lü segmentte yapanı bulamadım lcd ekran ile yapanlar var
 
7 segment ile çalışmak daha zevkli olur.
önce sıcaklığı istediğin doğruluk payında ölç daha sonra bundan ayrı 4 veya 3 haneli 7 segment display grubuna veri yazmayı dene bunuda ypatıktan sonra 2 sini birleştirmek çocuk oyuncağı.

takıldığın yerde buraya yaz burada çok tecrübeli ustalarımız var bende elimden geldiğince yardım ederim.
 
hocam merhaba cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim ben devreyi bu şekilde kurdum hatta sayaç bile yaptım çalışıyor ancak şöyle bir durum var termometre kodlarının hepsi lcd ekranlar için yapılmış benim yapmak istediğim ise ekranda sadece 4 haneli bir şekilde segmentte bunu gösterebilmek LM35 sıcaklık sensörünü nasıl bağlayıp ekrana çıktı olarak alabilirim biraz daha arastırıyorum ama kod kısmı sıkıntım var
 

Ekler

  • termo 1.jpg
    termo 1.jpg
    111.1 KB · Görüntüleme: 64
Datasheet'te verilen temel devre ile 2 ℃ ile 150 ℃ arasında ölçüm yapmak mümkün. Arduino'nun analog girişine bunun çıkışını bağlıyorsun ve analog pini okuyorsun, o kadar. Bunun için internette program falan aratmaya gerek yok.

1687017928573.png
 
Hocam ben cok yeniyim neredeyse hiç birsey bilmiyorum arastırarak öğreniyorum sizin dediğiniz gibi nasıl oluyor onu pek anlayamadım devrenin son hali bu şekilde ama ekranda hala sayac kodu çalışıyor lm35 deki veri segmente nasıl geçecek
 

Ekler

  • termo 1.jpg
    termo 1.jpg
    117.6 KB · Görüntüleme: 58
Hocam ben cok yeniyim neredeyse hiç birsey bilmiyorum arastırarak öğreniyorum sizin dediğiniz gibi nasıl oluyor onu pek anlayamadım devrenin son hali bu şekilde ama ekranda hala sayac kodu çalışıyor lm35 deki veri segmente nasıl geçecek
nasıl sayaç yaptınız paylaşır mısınız kodu bizimle
 
kodu kaydetmeden çıktım elimde kod yok boş bir arduino sayfası açtım o var şimdi internetten bulmuştum kodu denemek için denedim çalıştı sonrada kapattım bağlantıyı gösterilen sekilde yaptım
 
kodu kaydetmeden çıktım elimde kod yok boş bir arduino sayfası açtım o var şimdi internetten bulmuştum kodu denemek için denedim çalıştı sonrada kapattım bağlantıyı gösterilen sekilde yaptım
bu şekilde yardımcı olmak ne derece mümkün bilmiyorum.

söylediğim adımları doğru şekilde basarak gidersen çocuk oyuncağı haline gelir.

1-öncelikle termometreyi sıcaklık ölçümünü unut öyle birşey yapmadığını varsay 4 digit 7 segment ekrana dilediğin sayıları yazabilir hale gel her dijit için 0-9 sayıları rastgele veya bir veri girişi(okul numaran gibi) göstermeyi başar.
Bu adımı yaptıktan sonra zaten nasıl sayı yazılabildiğini nasıl kontrol edildiğini kavrayacaksın elinde olan her türlü sayısal veriyi yazabilir hale geleceksin.

2-Şimdi de 7 segment displayi unut doğru şekilde sıcaklık sensörünü okudğuna emin ol test etmek için ortam sıcaklık farklılıkları oluştur gerçekten farklılık görüyormusun buz küplerine yaklaştırınca(deydirme) sıcaklık düşüyor mu sıcak su konulmuş bardağa dokununca sıcaklık değerin yükseliyor mu?

3-Bu iki adımı başarıyla tamamlayınca birleştirmek çocuk oyuncağı olacak kolay gelsin.
 
ChatGPT efendi'den rica ettim, LM35 i okumak için şu kodu yazdı bana. 500 ms arayla sensörü sürekli okuyor ve serial monitöre yazıyor. Ama sensörün bağlantısı A0 analog girişine olacak. Denemedim ama çalışır herhalde. Temel konuları öğrenirken ChatGPT den yararlan. ChatGPT nin her dediğini, her yazdığı kodu doğru kabul etme. Yazdığı kodu incele, anlamaya çalış.

C++:
const int lm35Pin = A0;  // Pin connected to the LM35 sensor

void setup() {
  Serial.begin(9600);  // Initialize the serial monitor
}

void loop() {
  int sensorValue = analogRead(lm35Pin);  // Read the LM35 sensor value
  float temperature = (sensorValue * 5.0 / 1023.0) * 100.0;  // Convert sensor value to temperature in Celsius

  Serial.print("Temperature: ");
  Serial.print(temperature);
  Serial.println("°C");

  delay(500);  // Wait for 500 milliseconds
}
 
Hatta ChatGPT nin yazdığı bu kodda çok önemsiz de olsa bir hata var. Kodu ince, dene, ve hatanın ne olduğu bulmaya çalış.
 
Hocam sen bir kralsın bunu bulmuşsun cok sağol :DDDD bende saatlerdir arastırıp video izliyorum inşallah yapacağım 2.5 saat oldu bu verileri serial port ekranında bende görebiliyorum yavas yavas öğreniyorum ama simdi en önemli kısmı kaldı benim için bu verileri 4 lü segment aktarmak kaldı yani arduino ya bağlı 4 lü segmente aktarabilirsem bugünlük tamamdır :D
 
Azcık kopyada ben vereyim :)
Displayde 7 segment var. Bunların her biri 1 led anlamına geliyor. Yani 7 tane led var. Senin istediğin sayıyı yazabilmek için bu ledleri doğru şekilde yakıp söndürmelisin. Mesela 1 yazmak için b ve c segmentlerini HIGH yapıp, diğerlerini LOW yapman gerekir.
Elindeki display ortak Anot mu yoksa Katot mu? Önce bunu tespit et. Sonra segment bacaklarını bul. Resimdekinden farklı olabilir sendeki.

7-segment-display-pinout-cc-ca.png
 
Son düzenleme:
yaaa ustalar :D :D bu nasıl olacak cidden bendeki şuanda bu şekilde @taydin verdiği kodu kopyaladım arduino segment ekranına yapıştır tüm kodu tek tek sildim ama yine ekrana yazdırma kısmına bu kodu yerleştiremedim yani serial port ekranında termometre çıktı veriyor ancak 4 lü 7 segment çıktı veremiyor web tasarım ve kodlama mezunuyum ben ama buradaki bağlantı kısmını bir türlü değişkenden alıp diğer değişken ekranında yani segmentte cıktı verdiremedim suanda segmentin bağlantı semasını vermiştim ekranda sabit yanan bu şekilde kaldım bir gün bunuda cözeceğim inşallah belkide suanda cok basit bir çözüm var ama ben yapamıyorum :D :D @Gokrtl kopyadan fazlasına ihtiyacım var :D :D
 

Ekler

  • termo 2.jpg
    termo 2.jpg
    394.1 KB · Görüntüleme: 68
Kullandığın 7 segment ortak anot mu ortak katot mu? Ona göre bağlantıyı yapman lazım. Segmentlere de seri dirençler bağlaman lazım. Ama sen bütün 7 segmenti doğrudan pinlere bağlamışsın. Şu anda Arduino can çekişiyor, her an nalları dikebilir. Web tasarımı ve kodlama mezunu birisinin daha fazla ilerleme katetmesi lazım, bu yeterli değil :)
 
Yazdığın kodu da paylaşmıyorsun. Bütün bunlardan ben şunu anlıyorum: Hiç çaba sarfetmeden, hemen hazır çalışan bir kodu kapıp kullanmak niyetindesin, bu işi öğrenme falan niyetin yok. Belki de bu doğru değil ama görünen bu.
 
@Gokrtl kopyadan fazlasına ihtiyacım var
Aslında kopyadan ziyade neredeyse direk cevabı verdim.
Tek yapman gereken bacakları tespit edip kodlamak.
web tasarım ve kodlama mezunuyum
Web tasarımı ve kodlamada mantık genellikle aynıdır. Sadece diller değişir. Ben PHP kullanırım sen ASP. Ama eninde sonunda bir değişkendeki veriyi bir yerlere yazdırarak bir yapı oluştururuz. Biri sana deseydi ki " Benim web sayfamda 7 segment display ile hava sıcaklığı gösterilsin."
Ne yapacaktın? Yine aşağı yukarı aynı mantıkla bunu kodlayacaktın. Timur abinin dediği gibi Web tasarımı ve Kodlama mezunu birisinin daha fazla ilerlemesi lazım.
Benimde anladığım kadarıyla birisi kodu yazsın versin istiyorsun. Ama burada kimse o kodu yazıp vermez sana.
En basitinden bu forumu araştırsan bir sürü display ile yapılmış proje var.
 
hocalarım sizler beni cok yanlış anladınız biraz benim eksik yazmamdan kaynaklanıyor ben arduino başlangıç setini yeni aldım elektrikle alakalı hiç bilgim yok direnç bağlamayı daha yeni yeni öğreneceğim direnc değerlerini okumayı vs ama bilmediğim ve bu işin içinden çıkamadığım için böyle oldu web tasarım kodlamayı bitireli 3 yıldan fazla olmuştur yıllardan beri elimi hiçbir seye süremedim işlerimden dolayı. ancak simdi bu seti alabildim ve bir tanede güneş paneli aldım 12 watt değerinde inşallah yavaş yavaş öğreneceğim.Bunu yazmamın sebebi en azından kod kısmında sıfır değilim yani bir if else kullanımını azdan coktan bilirim ama videolardan forumlardan anladığımı yapmaya calıştım ancak segmentte bunu yazdıramadım en son attığım fotoda tüm ledleri yakabildim hazır kod kesinlikle aramıyorum elimdede kod alsa inanın paylasırdım @taydin kod sizin vermiş olduğunuz kod zaten benim ek olarak yaptığım arduino ide programına girip örnekler kısmına girip sevseg kısmına yapıştırmak ve oradan ledlere gönderebiliceğim bir komutu bulmaktı onuda yapamadım bu foruma bunları sormak veya bana yardımda bulanacak arkadaslara sormak istemiştim zaten öğrenmeye istekli olmasam neden seti alayım bir de öyle düşünün cevremde bunu soracağım kimse yok bu konu ile alakalı onun için buraya gelip yazdım ancak böyle cevaplar alacağımı da düşünmemiştim kusura bakmayın özür dilerim yanlış anlatmışsam kendimi. biraz uzun oldu ama olsun birgün bunu cözecek olursam buraya semayı ve kodları yapıştıracağım. hersey için tesekkürler...
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,854
Mesajlar
99,799
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top