Abi güzel bir felsefen var hatta ben de yararlandım bundan daha önce de söylemiştim sana. Nasıl çalıştığını bilmeden bir şeyi kullanmanın veya yapmanın ne anlamı var olayı. Ama bir de şu var amerikayı yeniden keşfetmeye de gerek yok. Tekerlek nasıl çalışıyor öğrenmek lazım eyvallah ama jantın alaşımı ne, lastiğin formülü ne bunlar da var. Bunları da öğrenecek değiliz eğer işin kimyasına merakımız varsa da bu örnekte amaç arabayı hareket ettirmek olduğuna göre önce tekeri takarız araba yürür sonra vakit kalırsa hayattan geriye teker nasıl çalışıyormuş, nasıl üretiliyormuş kısımlarına gireriz. Yoksa abi hayat biter gider valla.
vakit bulursan aynı senaryo benim için de geçerli vakit bulursam. Ben mesela telsiz yapmaya çalışıyorum farklı katlardan oluşuyor. Alıcı verici haricinde bunların içindeki filtresiydi(band past, low past filtre), sinyal güçlendiricisi, karıştırıcısı, zayıflatıcısı, röleleri, aktif kazanç kontrol devresi, power amp katı, audio amp katı derken hepsi tabağın içindeki makarna gibi birbirine bağlı girişik karmaşık konular. Ben biraz mükemmeliyetçi bir insanımdır biraz ders konuları hariç orda her bilgiyi dayadıkları için. Neyse bir kere yapayım en iyisi olsun ve bir defada olsun ki ucuza olsun aileme de daha az masraf çıkarıyım en fazla sonradan bir iki rötuşla mükemmele getiririm diye düşünüyordum. Araştır araştır derken baktım ki oku oku ben hiçbir şey yapmıyorum çünkü mükemmel baya zor ve uzaktaymış. Değil bütün bilgileri okumak anlamak ayrı bir yerde o daha zor.
12940 eklentisine bak
Örnek bu devre ve üzerinde gördüğün farklı katlar. Bir yerden başlayıp bir ürün çıkartmalıyım sonucuna vardım. Ve bu yolda üsttekinden çok daha basit bir çizimle sadece alıcı yapayım dedim. Her bir bölümü az çok biliyim bir bölümü öncelikle odaklanıp çok iyi biliyim dedim. Yoksa inan imkansız bunalır çatlarsın. Atom parçalamıyoruz basit hobi işleri yapıyoruz mühendislik işlerine oranla ama senin kullanacağın kristali tasarlayan adamın ne kadar kafa yorduğunu düşün bir de mikro kontrolcü tarihini ve oradaki sınırsız sayıdaki makaleyi düşün daha birçok şeyin bu oranda karmaşık dolu dizgin bir tarihçesi var. Yani basit bir hobi yapsak da yüzyıllık bilgi birikimini kullanıyorsun. Ne yazık ki bazı şeyleri bilmemeye de mecbursun. Hayat süresi belli, beceri olarak değil ama GB olarak beyin kapasitesi de sınırlı.
Bence bir kısım bilgiyi atlayıp sonuca ulaşmak ve vakit buldukça öncesini araştırmak hayatı verimli kullanmak adına en mantıklısı. Bazı konular var tabi en temelini bilmek de gerekli yeri gelen konularda. Ama bugünkü ihtiyacın için işinin bitmesi ve projeyi tamamlaman seni mental olarak çok daha rahatlatır ve şarj eder. Sonra da collpits osilatör nasıl çalışır birlikte bakarız. Ben de öğreneceğim bunu çünkü ;D
Umarım haddimi aşmamışımdır. İyi akşamlar.