Arızalı güç kaynağı tamiri.

İyice aç. İçinden renk kodları olan direnç çıkarsa çakma demektir.
 
Abi biraz daha kiriliyor mu , orada yuvarlak bir sey var o nedir ki?
1715179880767.png
 
hic direnc olcebiliyor musun? isi yapan o kalin tel sanki
 
Devre üzerine lehimlenen ayaklardan değer vermemişti, iç telden denemedim.
 
Tamam bu olması gerektiği gibi, çakma değil bu.
 
Güç kaynağının modifiyesiz haliyle, arızalı R7 yi değiştirip, 85C° sıcaklıkta FANSIZ alınabilen makimum değerlere devre çıkışından multimetre ile baktım.

Boşta 26V.
1A, 23.4V
1.3A, 21.9V

WhatsApp Image 2024-05-09 at 16.27.23.jpeg





Osiloskop ile devre çıkışına baktığımda 1.3A yükte verebildiği temiz voltaj 21.20V.

WhatsApp Image 2024-05-09 at 16.41.28.jpeg
 
Yükten 1.3A çekerken, trafonun sekonderinden 2.2A çektiğini gördüm.
Bu kayıp normal mi?

WhatsApp Image 2024-05-09 at 16.52.07.jpeg
WhatsApp Image 2024-05-09 at 16.52.06.jpeg
 
İki ölçüm cihazı arasındaki ölçüm farkı olduğunu düşünüyorum.

Bence pens tipi olan cihaz tam okuyamıyor çünkü 600 amper kademesinde bu kadar düşük akımı düşük voltajda hassas ölçemiyor muhtemelen.
 
Kullanım klavuzunda belli bir değer altında tolerans farkı vs bahsedilmemiş.


AC A0 - 600.0/1000A
±2.0%rdg±5dgt (50/60Hz)
±3.5%rdg±5dgt (40 - 500Hz)
DC A0 - 600.0/1000A
±1.5%rdg±5dgt
AC V6/60/600V(Auto-ranging)
±1.5%rdg±4dgt (50/60Hz)
±3.5%rdg±5dgt (40 - 400Hz)
DC V600mV/6/60/600V(Auto-ranging)
±1.0%rdg±3dgt
Ω600Ω/6/60/600kΩ/6/60MΩ (Auto-ranging)
±1%rdg±5dgt (600 - 6M) / ±5%rdg±8dgt (60M)
Continuity buzzerBuzzer Sounds at 100Ω
Capacitance test400nF/4/40μF(Auto-ranging)
Temperature-50 - +300ºC (With the use of Temperature probe 8216)
Frequency/DUTY10/100Hz/1/10kHz(Auto-ranging) / 0.1 - 99.9%
Conductor sizeØ40mm
Safety StandardIEC 61010-1 CAT IV 600V,
IEC 61010-031,
IEC 61010-2-032,
IEC 61326
Power sourceR03 (1.5V) (AAA) × 2
Dimension254(L) × 82(W) × 36(D)mm
WeightApprox. 310g
Accessories7066A (Test leads)
9094 (Carrying case)
Instruction Manual
Optional Accessories8216 (Temperature probe)
 
linear regülatörde regülatörün giriş akımı ile çıkış akımı her zaman aynıdır. linear regülatörü voltajın falasını ısıya çevirerek yok eden bir arabirim gibi düşün. burada bir ölçüm hatası olduğu kesin.

regülatörün giriş akımını DC ampermetre ile köprü diyotların çıkışı ile regülatörün girişi arasından ölçebilir misin. bu noktadaki ölçümünde giriş ve çıkış aynı olacaktır.
 
@TA3UIS sen minimum voltaj olayını yanlış anlamışsın. Ripple üzerinde minimum voltajı belirleme işini, doğrultucu çıkışında yapıyoruz.

Ama sen anladığım kadarıyla güç kaynağı devresinin çıkışında ripple görüyorsun. Burada ripple olmamalı, dümdüz DC voltaj görmen lazım. Eğer ripple görüyorsan o zaman ya pass transistör kısa devre olmuştur ve doğrultucu çıkışındaki voltajı aynen çıkışa veriyor, yada başka daha az aşikar olan bir problem var.
 
O akım gayet doğru ölçüm. I real için evet yük akımından yorum yapılır ama I imag için zor. Reaktif güç de var
 
Biraz daha bilgi verir misin?
DC devrede sadece gerçek güç P tanımlayabiliyoruz, bu güç gerçekten iş yapar(ısı üretmek vs hep iş). Dolayısıyla mesela bir linear regülatör tasarladın baştan diyelim(ki elinizdeki dc kaynakları kullanarak bunu yapabilirsiniz) girişi de DC olsun, o zaman gerçekten giriş akımı ile çıkış akımı neredeyse aynı olur. Köprü sonrasından ölçüm alırsan göreceğin akım neredeyse çıkış akımın olur(birazı iç elemanların harcadığı güç vs). Ama AC olunca işler değişiyor hem P var gerçek güç, hem de Q var reaktif güç. Reaktif gücü farklı farklı betimleyebiliyoruz ama günün sonunda tam olarak anlamak zaman içinde oluyor, dolayısıyla şu an kafanıza yatmazsa dert değil bir gün yatıyor. Reaktif güç alınıp geri verilen, herhangi bir gerçek iş yapmayan güç gibi düşünün. Bunu alıp bir yerde depo edip sonra geri veriyorsunuz gibi. Prize mesela doğrudan kapasitör takarsanız(uygun ratinglerde olan bir kapasitörü takmanızda hiç bir sakınca yok, hatta birazdan size buna uygun bir deney kurgulayayım) kapasitör bir akım çekecek, kapasitörün voltajı ve akımı arasında bir bağıntı yazmak istediğimiz de ohm kanunu doğrudan kullanamıyoruz, sebebi de açık R yok elimizde. Ama şöyle bir formül var(latex hata veriyor biraz çirkin yazacağım)


Ic=C*dVc/dt

Sözel olarak yorumlarsak, kapasitörün üstündeki akım, kapasitesi ve üstündeli voltajın zamana bağlı değişimine bağlı. DC devreye taktınız, bir süre taktığınız yerin voltajına gelir o kapasitör ve üzerinde voltaj değişimi olmadığı için kapasitör üstünden akım da akmaz, bir enerji depolar. Siz aslında o DC hattan akım çekmeye başladığınızda o hattın voltajının düşmesine engel olur(dVc negstif olduğunda Ic de negatif olur deşarj olur. Dolayısıyla aslında hatta bir inertia ekler. Mesela arabanızı düşünün frene basın rahatça durur, ama tır aynı şekilde bas frene dur olmuyor sebebi de aslında fren tarafından görülen eşlenik inertianın farklı olması, daha fazla enerji varsa durdurmak daha zor). Neyse ama AC ye taktığınızda voltaj sürekli değişir, akımda değişir. 0 dan başlayıp AC voltaj yükselirken bir enerji depolanmaya başlar kapasitörde, AC voltaj tepe değerine geldiği zaman artık AC voltaj düşmeye kapasitörde enerjisini boşaltmaya başlar ta ki negatif tepeye gelene kadar, o noktadan sonra tekrar enerji depolamaya başlar. Ortalamaya baktığınızda hiç enerji depolamadı, aldı ve geri verdi. Hiç iş yapılmadı. Ama akım çekildi. İşte bu reaktif güç, siz bunu aldınız geri verdiniz.


Sizin güç kaynağı da bunu yapıyor, P si var siz kullanıyorsunuz ama Q su da var. AC bir voltaj ve akım ölçüp(RMS olacak ikiside) çarptığınızda S i elde edersiniz bu görünür güçtür, P yi ölçmek için power factor u bilmeniz gerekir ya da dalga şeklindem analiz yapmanız. Power factor de true pf ve displacement pf olarak ikiye ayrılıyor.

Mesaj fazlaca uzadı, eminim diğer üyelerden daha güzel anlatımlar gelecektir. Son olarak bunu gözlemlemeniz için elinizde eğer uygun bir kapasitör var ise şu deneyi yapabilirsiniz. Trafonuzun çıkışına(izole olalım ki osiloskopu rahatça kullanalım) ufak vir direnç ile kapasitörü(elinizdeki değerlerr göre bu R ve C yi hesaplarız) seri bağlayıp takacağız, R ve C üstündeki voltajları gözlemleyeceğiz. R üstündeki voltaj akım ile orantılı olacak, burada doğrufan gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak bu reaktif güç neden zararlı onu kısaca bir ekleyeyim, iletim hatlarının vs hep direnci var, trafoların kapasitesi var. Siz reaktif güç çektiğiniz de iletim hatlarındaki dirençten bir akım geçtiği için orada bir gerçek güç harcanıyor, bu da kayıp demek. Aynı zamanda trafoların kapasitesini de kullanıyorsunuz, ki bunu siz şu anda gözlemlediniz bile güç kaynağınızın çıkış akımı 5A olacakda trafo akımınız 5A den büyük olmak zorunda.
 
Yükten 1.3A çekerken, trafonun sekonderinden 2.2A çektiğini gördüm.
Bu kayıp normal mi?

33512 eklentisine bak33513 eklentisine bak
Böyle bir ölçüm farkı olması normal. Kullandığınız pensampermetre kuvvetle muhtemel doğrudan AC ile beslenen yüklerin (motor, ısıtıcı vb) çekeceği akımları ölçmek için üretilmiştir. Ancak bir doğrultma devresi ve filtre devresinin çekeceği akımın şekli rezistif bir yükten yada motordan çok farklı olacaktır. Çekilen akımını görebilmek için osiloskop yada akımı anlık olarak ölçüp bilgisayara aktaran bir anlık akım ölçüm kitinden faydalanılabilir. Pensampermetre yanıltacaktır.
 
Dogan abi, bende merak ettim, akim probu varsa bunu da dener misin lutfen? Ne kadar farkli olctugunu de gorebiliriz sanirim.

Reaktif guc cok enteresanmis, vaybe.
 
Böyle bir ölçüm farkı olması normal. Kullandığınız pensampermetre kuvvetle muhtemel doğrudan AC ile beslenen yüklerin (motor, ısıtıcı vb) çekeceği akımları ölçmek için üretilmiştir. Ancak bir doğrultma devresi ve filtre devresinin çekeceği akımın şekli rezistif bir yükten yada motordan çok farklı olacaktır. Çekilen akımını görebilmek için osiloskop yada akımı anlık olarak ölçüp bilgisayara aktaran bir anlık akım ölçüm kitinden faydalanılabilir. Pensampermetre yanıltacaktır.

Orada pens ampermetre ile yapılan ölçüm, trafo sekonder akımı. Bu akım, sinüsoidal olmasa da AC bir akım. Herhangi bir DC bileşeni de yok. O yüzden True RMS ölçüm özelliğinin olması nedeniyle Kyoritsunun o akımı doğru bir şekilde ölçebilmesi lazım. Benim Fluke 376 FC doğru ölçüm yaptığını biliyorum.

Bir de tabi burada, sekonder akımındaki frekans bileşenleri belirleyici. Eğer çok sivri bir sinyal ölçülüyorsa, orada 50 Hz in harmonikleri mevcuttur. Ama 376 FC nin %2.5 hata ile ölçüm bant genişliği 500 Hz, dolayısıyla 10. harmoniğe kadar gidiyor. Bir de multimetrelerde genelde "crest factor" denen sinyal özelliğine göre de ölçüm hatasi veriliyor. CF değeri 2 nin üzerine çıkarsa, 376 FC nin hata oranında %2 artış olduğu belirtiliyor. Ama doğrultucudaki sekonder akımın CF değeri de çok yüksek görünmüyor, orada sadece harmonik bir bozulma var.

Benim doğrultucuda ölçtüğüm sekonder voltajı (sarı) ve sekonder akımı (mavi, her 10 mV voltaj 1 A akıma karşılık geliyor)

1715326631324.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,192
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top