Ark demir eritme ocağı

Selamın aleyküm arkadaşlar,
Elimde soyberg 48 volt 250amper kaynak makinesi var.Voltaj şuan için yetersiz .Bir tane daha alıp ,seri bağlayıp 96v 250amper yapacam.Karbon elektrotları pilden çıkardım, olmazsa hazır satan bir yer var ondan alıcam.Sorum şu böyle eritme yapabilir miyim?
Voltaj yeterli mi?

Not ;
Takribi olarak 20 ile 40kg arası demiri.
@Dede gelince induksiyon fırını yapar sana. :)

Ark Fırınları daha ziyade büyük kapasiteli sistemlerde kullanılıyor.
İndüksiyon fırınları ise daha küçük kapasiteler için tercih ediliyor.
3-5 kilodan başlayıp 20 30 ton demirlere kadar indüksiyon tercih ediliyor.
İndüksiyonun kontrolü ve ocağının kullanışlı olması (Çaydanlık gibi) seri üretimde etken unsur olabilir.
Sürekli döküm bantlarında da indüksiyon ocakları kullanılmaktadır.
Mesela bir ergitme fırını düşünün sürekli içine mal yükleyip sürekli eriyen maldan çekim yapıyorsunuz.
Sürekli döner bant proses kalıplarla bir ürününü 7x24 üretmek istiyorsunuz.
Burada devreye çoklu indüksiyon ocakları giriyor. Yada ayrı bir indüksiyon tekniği olan 'kanallı indüksiyon ocağı' denilen sistem devreye giriyor.
Çelik dökümü yapılacaksa eğer ergitme ısısı 1600 dereceleri bulmak zorunda. Yoksa döküm ve malzeme kalitesizliği baş gösteriyor.
Yüksek ısıdayken çelik alaşımı yapılacak Manganez, Magnezyum yada benzeri madenler son anda ocağa atılarak kaynayan demirin kalite kayıpsız döküme hazır olmasını sağlamak indüksiyon ocağıda daha rahat yapılıyor.
En az kirlilik ve atmosferik salınım da gene oransal olarak imndüksiyon ocaklarıyla mümkün.
Ancak en önemli unsur @Mikro Step inde vurguladığı gibi dış ortamdan izolasyon.
Eğer ısıl izolasyon yapmazsanız neredeyse imkansızlaşır ergitme olayı.
İndüksiyon ocakları için bobin içine özel çimentosu ve onun içinede astar (Volkanik kristal tozu da diyebilirsiniz) malzemesi kaplanarak pota hazırlanıyor.
Buna rağmen ısıl kayıplar kaçınılmaz oluyor.
Ocak bobini ve güç sistemleri bu sebeple su dolaşımıyla soğutulmak zorunda.

İşlemci kontrollü Güç ve Voltaj denetimi yapılarak ancak istenen sonuç ve verim elde ediliyor.
Tristör (Yüksek güçlerde 100-300 KW sonrası) kaçınılmaz seçenek. Ancak düşük güç yüksek frekanslarda IGBT kontrolü ideal çözüm.
1751956781443.png
1751956692054.png
1751956723050.jpeg

indiksiyon fırın maliyetli ve stabil çalışması için güç elektroğinin iyi bilmek lazım.Açıkçası benim üniversitedekiler daha 100khz yeni çıktı.Hani bu konuda gidip sormak mantıksız.

Forum istatistikleri

Konular
7,950
Üyeler
3,177
Son üye
bassaran

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back