Asus Strix Rx 480 VRM mosfet arızası

huseyind06

Üye
Katılım
5 Ağustos 2022
Mesajlar
15
Arkadaşlar merhaba RX 480 Ekran kartım var. Resimde Hıgh mosfet (M3054M)' e kadar 12v voltak geliyor. Ama oradan low mosfet (M3056M) e akım geçmiyor. Hemen yukarısındaki pwm entegresini ( Up1450) değiştirdim. Hatta low mosfetleride değiştirdim. Low mosfet Rds direnci 14 ohm okuyor. Ama Yukarısındaki diğer mosfet gurubunun low mosfetinin Rds değeri 65 Ohm! Resimdeki low mosfeti Multimetre düşük değer olduğu için kısa devre gösteriyor. Normalmi bilemiyorum :( Kısa devre ise nasıl çözerim. Değilse neden voltaj geçmiyor. Gelen 12 Volt 1,3 V düşmediği için Vcore voltajlarıda yok. 1,8 V ve 5 V raylarında gerilim var. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim...
 

Ekler

  • IMG_20220805_012139.jpg
    IMG_20220805_012139.jpg
    545.5 KB · Görüntüleme: 82
Rds direncini multimetre ile ölçemezsin. V/I testleri yapılırken anlık voltaj akım değerlerinden hesaplanır o, ölçülmez.

Öncelikle besleme raylarında kısa devre olmadığından emin ol. Varsa onu önce hallet. Sonra da MOSFET'leri tekrar değiştirip test edebilirsin.
 
Hocam Rds değeri dediğim şey size göre farklı heral ? Mosfetin drain ile source pinlerinin arasındaki direnç. İlginçlik bu ya Güç raylarında kısa devre yok :( m3056 low mosfetini diyot modunda hem devreye takılı hemde çıkardığımda ölçtüm 305mV değeri var. Mosfetin kendisinde kısa devre yok. Youtube dan izlemediğim ekran kartı arıza videosu kalmadı. :D Videolorın çoğunda arıza kabak gibi ortada, Benim kartta ne patlayan ne çatlayan devre elmanı var. Hocam vramlerde kısa devre olabilir mi ? rosin ile devreye 1,2 V voltaj enjekte ettim 70mA Akım çekti. Hiç bir parçada ısınma olmadı.
 
MOSFET ölçümünü sadece drain source arasında kısa devre var mı şeklinde yapma. MOSFET'i bir anahtar gibi kullanıp bu görevi yaptığını gör. Aşağıdaki gibi bir devre kurabilirsin.

1659692650027.png
 
Hocam mosfeti çıkarıp gate bacağına probumun - ucunu, draine + ucunu değdirdiğimde drain- source arasında direnç değeri 0,15 ohm oluyor. Tam tersini yani probumun + ucunu gate e değdirdiğimde drain -source arası direnç yüksek oluyor yani akım geçmiyor. N tipi mosfetlerde akım drainden source doğru aktığını öğrendim google amcadan. Yani bahsettiğiniz Anahtarlama oluyor. Ama mosfet devreye takılı olduğunda sürekli kapalı konumda oluyor anahtarlama olmuyor, yani kısa devre olarak okuyor multimetre :(
Resimde aynı pwm entegresi olan üst taraftaki mosfet gurubunda drain source arası 65 ohm, yani multimetre kısa devre sesi çıkarmıyor. 15 ohm kısa devremi ki multimetre ötüyor. Direnç değerlerinde kısa devre sayılması için bir standart var mı hocam. Up1540 pvm entegresi etrafındaki bütün direnç ve kapasitörleri ölçtüm kısa devre bulamadım. Hocam bide bu resimdeki mosfet gurubu ramlere mi voltaj sağlıyor, yoksa baştan mı yanlış yolda gidiyorum. Uğraşmadığım tek yer RAM ler kaldı onlarıda sökmek dert, kalıplamak dert RAM lerin fiyatıda şahane :D Hocam hoby düzeyinde elektronik bilgimle yazıyorum ama araştırmacı ve meraklıyımdır. Başınızı ağrıttıysam kusura bakmayın.
 
Hocam bir de up 1540 entegresinde vcc bacağına bağlı olan PMBFJ112 (42t) N kanal fet transistörün drain ve source bacaklarına multimetremi direnç modunda ölçtüğümde yine kısa devre. Dediğiniz gibi bu Rds olayını yanlışmı anlıyorum acaba. Kısa devre bulamayınca kısa devre yaratmak için mi uğraşıyorum. :D Arızayı bulamamak kadar kötü birşey yok.
 

Ekler

  • 42t1.jpg
    42t1.jpg
    548.4 KB · Görüntüleme: 65
Devre üzerinde ölçüm yaparsan beklenen değerleri göremeyebilrsin. Mesela trafo sekonderine bağlı köprü diyotları ölçüyorsun ve TAM kısadevre görünüyor. Diyorsun ki köprü bozuk. Sonra söküyorsun ve köprü diyot sağlam çıkıyor, çünkü kısa devre olarak ölçtüğün şey trafonun sekonder sargısı idi.

Eğer basit bir arıza yoksa o zaman devre şemasını bulup devre üzerinde olması gereken voltajlar var mı diye takip etmen lazım.
 
Rx 480 lerin çoğunun boardview i var ama asusunki hiçbir yerde yok :( Sadece rus sitelerinde Asus rx 470 in boardview i var, siteye de güvenip para vermeye çekindim. Bu ruslar ne kadar para gözlü hocam. İnsan hayrına paylaşır değil mi :D
 

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,281
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top