devreci

Aktif Üye
Atomlar belirli frekansda ışık yayıyorlar ve atoma ne şekilde tepki verilirse verilsin uzayın hiçbir yerinde bu frekans değişmiyor.

U şekinde bir demir vardı , bir şey dikkatimi çekti 50hz şebeke frekansında ses çıkarıyor ne şekilde vurulursa vurulsun, ister sert ister yumuşak bir cisimle vurulsun hep 50hz titreşiyor ,, sadece genliği değişiyor , aynı mantık değil mi?

Benim yapmak istediğim bir bilgisayar programı olacak ve atom numarasını verdiğimiz an spektrum çizgilerini matematiksel olarak hesaplıyacak müthiş bir proje , bildiğim sadece hidrojenin hesaplanabiliyor , nobel ödülü bile getirir :katil2: .

cıvanın spektrum çizgileri
220px-HG-Spektrum_crop.jpg

U seklinde dedigin diyapozon olmali. Darbe aldiginda imal edildigi frekansda titresir.

Atomlarin belli frekansda titresim yaymasinin aciklamasi nedir? Atom saati de sezyum atomuyla bu mantigi kullaniyor.

Klasik fizikte elektronlarin bir yorungede dondugu varsayimindan yola cikarsak;

Bir nesneye sipsivri ucu olan bir teli 1 kac nm kalacak kadar yaklastirisak bu telin altindaki elektron donerken her geciste bir elektrik sinyali olustutur mu?

Atomlar belirli frekansda ışık yayıyorlar ve atoma ne şekilde tepki verilirse verilsin uzayın hiçbir yerinde bu frekans değişmiyor.

U şekinde bir demir vardı , bir şey dikkatimi çekti 50hz şebeke frekansında ses çıkarıyor ne şekilde vurulursa vurulsun, ister sert ister yumuşak bir cisimle vurulsun hep 50hz titreşiyor ,, sadece genliği değişiyor , aynı mantık değil mi?

Benim yapmak istediğim bir bilgisayar programı olacak ve atom numarasını verdiğimiz an spektrum çizgilerini matematiksel olarak hesaplıyacak müthiş bir proje , bildiğim sadece hidrojenin hesaplanabiliyor , nobel ödülü bile getirir :katil2: .

cıvanın spektrum çizgileri
220px-HG-Spektrum_crop.jpg

bu var zaten raman spekstorskopi, hatta bir sürü open source yazılımlar da var. tam tersine sadece atom değil bir sürü moleküler bileşiğin de spektrumları bu databaselerde kayıtlı ve bilinen çok kullanılan bir malzeme analiz tekniğidir.

Son düzenleme:

Bir nesneye sipsivri ucu olan bir teli 1 kac nm kalacak kadar yaklastirisak bu telin altindaki elektron donerken her geciste bir elektrik sinyali olustutur mu?

Akilli bidik elektrik sinyali alamazsin diyor.

U seklinde dedigin diyapozon olmali. Darbe aldiginda imal edildigi frekansda titresir.
İnsaat demiri idi ama u şeklinde bükülmüş kesilmiş.

Atomlarin belli frekansda titresim yaymasinin aciklamasi nedir? Atom saati de sezyum atomuyla bu mantigi kullaniyor.
Eğik Metalde olduğu gibi matemetiksel bir sey olduğunu düşünüyorum , Sezyumda atom çekirdeğinde bişeyler oluyordu galiba

Elektron uygun yöründesinde ışık hızına yakın hareket ediyormuş çekirdeğe yaklaştıkca bu hız artıyormuş , ışık hızını geçemeyeceği için de çekirdeğe düşmüyormuş yani o küçüklükte ışık hızna yakın dönüyor gerisini sen hesapla

Zaten hesaplanamıyor hatta belirsizlik ilkesi buradan geliyormuş

bu var zaten raman spekstorskopi, hatta bir sürü open source yazılımlar da var. tam tersine sadece atom değil bir sürü moleküler bileşiğin de spektrumları bu databaselerde kayıtlı ve bilinen çok kullanılan bir malzeme analiz tekniğidir.

Hocam bilgisayara hesaplatacağız tamamen sanal olacak yani , atom numarası dışında dışarıdan bir veri vermeyeceğiz

Yok yahu. Akilli bidikla tartisip duruyoruz ama benim kafa almiyor.

Klasik teorideki gibi elektron donmez bulut halinde olur diyor. Bulut ne diyorum bulunma olasiligi olan yerler diyor.

Kuantum anlasilmaz. Eskiden ne guzeldi elektron bilya gibi bir nesne fildirfilfir donuyordu. Donmezse cekirdege yapisir diyorduk.

Simdi bu aciklamalar hikaye olmus.

Hocam bıdığa sorsana :D atomların hepsinin spektrum çizgileri hesaplanabilmiş mi ben sadece hidrojen hesaplanmış diye hatırlıyorum , belki bulmuşlardır.

tamam elinde tüm atomlar için zaten bir database var bu veriden yola çıkarak lookup table zaten istediğin grafiği oluştur.
Buradaki matematiksel altyapıyı anlamaya çalışıyoruz hocam , yoksa tüm atomlarım spektrum cizgileri olan bir resim var ama mantığını anlamak , eğer böyle bişey bilgisayar içinde hesaplanabilirse atom , quantum bilimine çok katkısı olur.

Yahu neden kendin sormuyorsun. Bidikla papazmi oldunuz?
Kullanmıyorum hazır yanındayken soruver :D

Buradaki matematiksel altyapıyı anlamaya çalışıyoruz hocam , yoksa tüm atomlarım spektrum cizgileri olan bir resim var ama mantığını anlamak , eğer böyle bişey bilgisayar içinde hesaplanabilirse atom , quantum bilimine çok katkısı olur.

Kullanmıyorum hazır yanındayken soruver :D
iyi de bu dediğini yaparsan zaten kuantum teoriyi çözüp atomaltı fiziginde çığır açıyorsun. aynı yıl 3 nobel verirler sana.

• Beğen
Reactions: clc
Hocam bıdığa sorsana :D atomların hepsinin spektrum çizgileri hesaplanabilmiş mi ben sadece hidrojen hesaplanmış diye hatırlıyorum , belki bulmuşlardır.
Evet, atomların enerji seviyeleri ve tayf çizgileri ile ilgili bazı temel formüller vardır. Özellikle hidrojen atomu için en yaygın kullanılan formül, enerji seviyelerini ve tayf çizgilerini hesaplamak için Rydberg formülüdür. İşte bu formüller:

1. Enerji Seviyeleri​

Hidrojen atomu için enerji seviyeleri aşağıdaki formülle hesaplanır:

En=−n213.6eV

Burada:

• En = n'inci enerji seviyesinin enerjisi (elektron volt cinsinden)
  • n = ana kuantum sayısı (1, 2, 3, ...)

2. Tayf Çizgileri​

Hidrojen atomu için tayf çizgilerini hesaplamak için Rydberg formülü kullanılır:

λ1=RH(n121−n221)

Burada:

• λ = yayılma dalga boyu (metre cinsinden)
  • RH = Rydberg sabiti (yaklaşık 1.097×107m−1)
  • n1 ve n2 = enerji seviyeleri (n1 < n2)

3. Enerji Farkı​

İki enerji seviyesi arasındaki enerji farkı, aşağıdaki formülle hesaplanabilir:

ΔE=En2−En1=13.6eV(n121−n221)

Bu formüller, hidrojen atomu gibi basit sistemler için oldukça etkilidir. Daha karmaşık atomlar için, enerji seviyeleri ve tayf çizgileri hesaplamaları daha karmaşık hale gelir ve genellikle kuantum mekaniği ve atomik fizik teorileri gerektirir.

Bana böyle cevap verdi. :)

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back