evet dengesiz dolacak.Koruma sistemi hy2120 gibi entegrede 4.25 civarı keserim şarj işlemini diyorBirden fazla seri bagli batarya grubunuz var durumunda bms kullanmak gerekiyor.
Balans konusu örnekle ilerlersek 3s bir pil grubunuz var. Sarj oluyor. Bu 3 pilden illaki biri ilk önce dolacak. Balans sistemi ya dolan pili şarjdan ayırıyor yada dolmasını yavaşlatmak için paralel direnc bağlayarak voltajinin yükselmesini engelliyor. Her iki durumda da diğer piller sarj esnasında voltajlari yükselirken önce dolan pil beklemede kalıyor.
Sonuçta her pil eşit voltajda sarj oluyor.
Deşarj olurken de pillerden ilk önce hangisi alt limite inerse bms çıkışı kesiyor. Voltaj vermiyor.
koruma ve balans özelliği olan kartta tek pil dolduğanda nasıl tüm sistemi kesmiyor anlayamadım.Balans olmayan bms lerde 4.25 voltaja ulaşan ilk pil dolduğunda sarji kesiyor. Ama diğer pil 3.96 voltajda kaldıysa ne olacak. Deşarj esnasında o pil ilk önce bitecek. Buda bataryadan optimum yararlamanayacaksiniz demektir.
Balans deşarj yukarıda dediğim gibi diğer pilleri önce dolan pil seviyesine çıkartmak için Balans deşarj yapıyor dolu pil voltajinin yükselmesini engeller iken diğer pillerinde tam dolu şarja ulaşmasını sağlıyor.
Lityum piller için Balans sarj çok önemlidir.
Sabit akım-sabit gerilim ile şarj ettiğimiz zaman erken dolan pili şarj akımından ayırması lazım. Güç kaynağı sabit akım modunda çalışmaya devam edeceğinden BMS'ye daha düşük gerilim verecektir. Yani böyle olması lazım, gibi geliyor ama geçenlerde 3S BMS aldım bir tane, ne yaptıysam BMS'den akım çekemedim piller 3.70'er Volt'ta olmasına rağmen. Devreye de güvenemediğimden şarj ederken dolan pili devreden ayırmadan gerilimi sabit tutan bir şönt devresiyle kullandım. Çok pratik değil ama işe yarıyor, şarj akımı 4.2V'ye ulaşan pili bypass geçiyor ve şarj olan pi başına 5W kadar güç tüketiyor.koruma ve balans özelliği olan kartta tek pil dolduğanda nasıl tüm sistemi kesmiyor anlayamadım.