bilincin tamamen elektriksel olmama ihtimali

czorgormez

Temporary user
Katılım
27 Ekim 2022
Mesajlar
1,957
bir grup bilimadamı bilincin sadece nörönlar arası elektriksel bağlardan oluşmadığını. canlı beyninin içinde nörönların quantum seviyesinde de operasyonlar gerçekleştirdiğini savunuyor. bunu iddia eden kişiler öyle sıradan insanlar da değiller. bir tanesi nobel ödüllü bir bilimadamı. siz ne diyorsunuz,
tüm dünya quantum computer peşine düşmüşken kafamızda quantum computer mi var ?


"Yakın zamanda yapılan çığır açan bir deneyde farelere anestezi uygulanması, bazı bilim insanlarını kemirgen beyinlerindeki küçük yapıların bilinç deneyiminden sorumlu olduğuna ikna etti. Bunu başarmak için "mikrotübül" adı verilen mikroskobik içi boş tüp yapıları ileri düzey fizik işlemleri gerçekleştiriyor; uzmanlar mikrotübüllerin kuantum alanında inanılmaz operasyonlar yürüttüğüne inanıyor. Daha önceki araştırmacıların çalışmalarına atıfta bulunan bu çalışma, aynı türden kuantum operasyonlarının muhtemelen insan beyninde de gerçekleştiğini çıkarımında bulunuyor."
 
Hocam Allah o kadar güzel yaratmış ki, senelerdir kullanmamıza, söküp kurcalamamıza rağmen nasıl çalıştığı hakkında fikrimiz yok hâlâ.
 
Sevinç, güven duygusu ve travmalar insan hayatında hayati öneme sahip durumlar. Bunların hücre ölmü, yenilenmesi vb durumlara rağmen korunması gerçekten beni dehşete düşürüyor
 
beyin elektriksel veya kimyasal olarak müdahale edildiğinde baya farklı davranabiliyor veya karakter değişebiliyor. parkinson tedavisi için beynine elektrod yerleştirilen bir yaşlı amca, tedaviden sonra kadınları rahatsız etmeye başlamış mecburen söktürmüşler.
 
Bu soruyu merak edenlerden olmuşumdur. Nitekim insan anatomisinin en ayırt edici özelliği sezgiler olabileceğini düşünüyorum. Denklemlerin tüm değişkenleri ve bileşenleri ortaya koyulmasında zorlandığımız durumlarda sadece eldeki verilere odaklanıp sallamalar yaparız, yada daha tutarlı sonuçlar için uykudan uyandığımız anda cevapların belirginleştiğini farkederiz. Quantum pc lerin çalışma mantığına benziyor, verileri sun ihtimaller arasında bir tarafa çökelmesini bekle gibi.
 
daha ilginci şu tip deneyler var. kocaman bir cam kase içindeki bocuk tanelerinin kaç tane olduğunu yüzlerce insana soruyorlar bazıları çok az, bazıları çok daha fazla tahmin ediyor ama ilginç olan tüm tahminlerin ortalaması alındığında gerçek sayıya çok çok yakın bir rakam çıkıyor. bu deneydeki insanların hiçbiri bu konuda antremanlı değil, hatta kafalarında matematik olarak kasenin hacmi boncukların çapı gibi hesap yapacakları bir zaman da yok. sadece sezgisel yanıt verebiliyorlar.
 
Anlaşılan, tahminlerdeki hata tamamen random beyaz gürültü türünden.
Kasa ve boncuk geometrik ölçülerin nisbi beyin tarafından +- doğru algılanabilir.
Hataların dağılım grafiği ve tekrarlanan deneylerde bias'in tek veya çift yönlü olmasına dair bilgileri merak ediyorum.
 
Bence bazı bilim adamları , ve genel olarak insanlar, bilincin Özgür irade olmayabileceği fikrinden rahatsız. Bu yüzden aksini ispatlama yönünde kuantum parçacıkların olasılıklı tabiatlarından faydalanarak bunu ispatlamaya çalışıyo. Bence çalışmalılar da. Bu çalışmalar aksini de ispatlayabilir. Hiçbir şey ispatlamasa bile neyin nesi olduğumuz hakkında bize biraz daha elle tutulur bilgi verebilir.

Belki de haklı çıkacaklar, ama bir nöron hücresinin davranışının, içindeki bazı reaksiyonlardan dolayı işlevini olasılıklı olarak tanımlamaları imkansız gibi bir şey. Hücre su molekülü değil su damlası gibi davranmaz mı? Bir taraftan da bir kararın alınmasında görev alan toplam nöron sayısı da düşünüldüğünde kuantum etkiler nasıl varlık gösterecek veya tespit edilecek ki?

Bir taraftan da yapay zekanın llm olmasına rağmen zeki olmanın ötesinde bilinç izlenimi de verebilmesi var. Tabii ki insan etkisiyle bazı tasarlanmış eğilimleri de var, ama bizim eğilimlerimizi de etkileyen sosyal şartlanma veya biyolojik etkiler var.

Edit. Konuyu bulandırmamak için düzenledim.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,778
Mesajlar
129,156
Üyeler
3,132
Son üye
furkanuzal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back
Top