Bir Garip Opamp Tester Denemesi

Bak @Dede diyor ki opampa göre voltaj uygulamalısın. İş iyice karışmaya başlıyor.

Benim bildiğim piyasadaki opamplerin çok büyük bir çoğunluğu 5V a kadar çalışır. Daha düşük maksimum voltajlara sahip opampler olabilir ama bunlar özel opamp'lerdir ve belki de özel test prosedürlerine ihtiyaç duyarlar. ±12V yerine ±5V kullanırsan, senin pratikte karşılaşacağın opamp'lerin tamamını test edebilirsin diye düşünüyorum.

CD4066'nın tetiklemesi için arduino pini HIGH mı yapmamız gerekiyor? Birde araya koruma direnci koyuluyor mu?

Analog switch ile yapılacak tasarımda birçok ilave ayrıntı olacak. Anahtarı açıp kapatmak işin en kolayı. kontrol ayağını high yaparsan düşük bir direnç değerine iniyor (100 Ohm gibi), low yaparsan çok yüksek bir direnç değerine çıkıyor (gigaohmlarda).

Oradaki yapıda özel IO blokları geliştirilmesi gerekecek. Mesela 16 pin için 16 tane blok. Her blok tamamen bağımsız kontrol edilebilecek, Her bir bloğun çıkış voltajı set edilebilecek veya çıkışı HiZ yapılabilecek. Her bir bloktan voltaj okuyabileceğiz. bir STM32 işlemci ile çok güzel birşey ortaya çıkarılabilir. STM32F0 da bile 16 kanal multiplex ADC var, 16 bloğu okuyabileceğiz. Bir DAC var, burada da özgün bir devre ile blokları yapılandırmak lazım. Dediğim gibi, ayrıntı çok, ayrı bir konuda ele almak lazım.

Örnek uygulama. Ama test ettiği çiplerin çoğu artık günümüzde obsolete olan şeyler. Kendin yapıp test ettiğin komponentlere göre geliştirmek en güzeli.

Örnek uygulama. Ama test ettiği çiplerin çoğu artık günümüzde obsolete olan şeyler. Kendin yapıp test ettiğin komponentlere göre geliştirmek en güzeli.

Güç kaynağını özelleştirebilirsin mesela.
Bir swiç ile 3, 5 ve 15 volt dual çıkacak şekilde dizaynedebilirsin.
Daha basit çözüm olur böylece.

Beyin Firarda :D

Ekran görüntüsü 2024-10-27 161150.png

4066 ları cepheye sürmüşsün :D

Yalnız öyle mekanik anahtar gibi istediğin yerde kullanman, mesela opamp feedback yapman uygun olmaz muhtemelen.

Az kaldı bırakacağım abi. O olmaz, bu olmaz. Habire zorluk çıkarıyorsun. :D

Orijinal devreyi yap çalıştır. Oradan bile öğrenilecek bir sürü şey var :)

Bence 4066 ları voltaj ayarlamalarında kullan en iyisi bu olur.
Zaten bütün soketlere 2 li 4lü opamp takıp hepsini birdn test etmeyeceksin:
Sadece bir çipe test uygulayacaksın.
Mantığı ona göre kur.

Hakkaten yandı beyin ama.
Şimdi opampların beslemeleri var, Arduinodan analog okunacak çıkışları var ve bir de normal sinyal pinleri.
Hangisine ne kullanacağımı şaşırdım.

Orijinal devreyi yap çalıştır. Oradan bile öğrenilecek bir sürü şey var :)

O kolay abi. Çizmişim hazır zaten.

Hakkaten yandı beyin ama.
Şimdi opampların beslemeleri var, Arduinodan analog okunacak çıkışları var ve bir de normal sinyal pinleri.
Hangisine ne kullanacağımı şaşırdım.

O kolay abi. Çizmişim hazır zaten.
Sadece 4 çıkış okuyacaksın.
4 pozitif 4 nnegatif giriş kullanacaksın.
2 adet te gerilim kontrol anahtarı kullanacaksın.
Besleme tarafını sana çizerim.
iki adet MC34063 ile hallolur bu mesele.
Sadece 24 volt giriş kullanman yeterli olacaktır.

Sadece 4 çıkış okuyacaksın.
4 pozitif 4 nnegatif giriş kullanacaksın.
2 adet te gerilim kontrol anahtarı kullanacaksın.
Besleme tarafını sana çizerim.
iki adet MC34063 ile hallolur bu mesele.
Sadece 24 volt giriş kullanman yeterli olacaktır.
İşte hangisine ne kullanacağımı bilmiyorum. tüm bacakları aç kapa yapabilmem lazım. Birine 4066 uyuyor, ötekine uymuyor.

İşte hangisine ne kullanacağımı bilmiyorum. tüm bacakları aç kapa yapabilmem lazım. Birine 4066 uyuyor, ötekine uymuyor.
4066 ya hiç ihtiyacın yokki besleme ve geribesleme dışında.
Tümü birbirine paralel olacak sonuçta ayrı ayrı olması bile gerekmiyor

4066 ya hiç ihtiyacın yokki besleme ve geribesleme dışında.
Tümü birbirine paralel olacak sonuçta ayrı ayrı olması bile gerekmiyor
Valla ben sizin aklınızdan geçenleri anlayamadım. :)

Siradisi opamplar disindakilerde giris cikis ve besleme hic degismiyor.

O yuzden birden fazla soket kullanmak isi kolaylastirir.

Eger amac yazisi silik bir opampi incelemekse o zaman bilmece cozmek gerekecek. Bunun icin test duzenegi yapilsa bile cok faydali bir cihaz olmayacak gibi gorunuyor.

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back