Bu tur makineleri ilk kimler tasarliyor cok merak ediyorum.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Butur makineleri ilk kimler tasarliyor cok merak ediyorum.
Nasil bir hayal gucu?

Mesela bu matkap imalat videosunu izlemeden once kafamdan cok farkli bir imalat senaryosu gecirirdim. Videoyu ilk izledigimde sok olmustum. Bu kadar basit olamaz.

Son düzenleme:
Kendimce karmaşık olduğunu düşündüğüm angarya bir kod yazılacaktı. Yapay zekayı unutmuşum. bir sordum. Dakikalar içinde ayna gibi yazdı. Çok şaşırdım. normalde bunu günlerce düşünecek forumlarda soracak ve cevap bulacaktım. belki de bulamayacaktım

Farklı bir beyin -yapay zeka olmasına gerek yok- farklı düşünecek hızlı çözüm üretebilecektir. Beyin fırtınası çok yararlı.

Tek kişilik firmaların cücük gibi kalması büyüyememesi büyük ihtimalle bu yüzdendir. tek beyinli, tek çekirdekli.

yapa yapa kafalarında bu mekanizmalarla ilgili bir arşiv oluşuyor bu arşiv giderek daha kompleks mekanizmalar yapabilmelerini sağlıyordur. mutlaka ilk başta aynı amaca hizmet eden daha başarısız versiyonları yapılıp evrile evrile daha stabil mekanizmalar ortaya çıkıyordur.

bu mekanikler bizim düşünme biçimimize ters, çünkü hep elektronik-motor-sensor düşünmeye alışmışız. bir sorunu hemen bu yöntemlerle çözmeye çalışıyorız. derler ya elinde çekiç olan herşeyi çivi gibi görmeye başlarmış diye.

Siradisi adamlari anlatan bir video vardi. cok sayida (atiyorum 50 ayri masada adam var) her birisinin onunde satranc tahtasi.

Adam 1. ile masada satranc hamlesi yapiyor taslari hafizaya atiyor. 2. masaya geciyor onunda onuda. 50'ye kadar oynuyor.
Tekrar birinci masaya geldiginde yapacagi hamle zaten aklinda oynayip ikinciye geciyor boyle boyle devam ediyor.

Sonucta adam rakiplerini yeniyor.

Bir baskasi matematik sorusu cozerken gozunun onune ugrastigi denklemlerin grafikleri beliriyor.

Dusunsenize devre semasina bakarken degisik noktalardaki scop goruntulerini en ince detaylaina kadar beyninin icinde olusturuyorsun.

Tesla'da da bu elektrik devrelerinde grafikleri gozunun onunde olusturabiliyormus.

Siradisi adamlari anlatan bir video vardi. cok sayida (atiyorum 50 ayri masada adam var) her birisinin onunde satranc tahtasi.

Adam 1. ile masada satranc hamlesi yapiyor taslari hafizaya atiyor. 2. masaya geciyor onunda onuda. 50'ye kadar oynuyor.
Tekrar birinci masaya geldiginde yapacagi hamle zaten aklinda oynayip ikinciye geciyor boyle boyle devam ediyor.

Sonucta adam rakiplerini yeniyor.

Bir baskasi matematik sorusu cozerken gozunun onune ugrastigi denklemlerin grafikleri beliriyor.

Dusunsenize devre semasina bakarken degisik noktalardaki scop goruntulerini en ince detaylaina kadar beyninin icinde olusturuyorsun.

Tesla'da da bu elektrik devrelerinde grafikleri gozunun onunde olusturabiliyormus.
Satranc ile ilgili video atacaktım konuyla alakası olmadığı için vazgeçmiştim.
Katıldığım turnuvalarda öyle küçük çocuklar çıkıyor.
Ben biri ile oyun sonu için analiz yapmak için notasyon kağıtlarına bakıp analiz edecektik.
Çocuk taşları notasyon kağıdına bakmadan hem kendi hamlelerini hemde benim hamleleri oynamıştı.

Magnus carlsen üç kişi ile gözleri kapalı oynuyor. :)

Bu verdigim sadece 3 video. Fabrika videolarina da bakin. Cok tuhaf bir okaddar kolayci ama dusunmesi zor makine goreceksiniz.

Pek cogu da tamamen mekanik gorunuyor. (Pinler garip garip sekilli kamlar vs)

Sonradan "satranç hakemi" olduğunu öğrendiğim bir müşteri basit bir konuyu anlamadı. Hakem olduğuna göre herhalde satranç oynamayı da biliyor.

Ürün hakkında bir konuyu belki 10 defa sordu. Şekiller resimler... ile anlattım. Bu anlattığım şey Sır değil. Yıllardır anlatıyorum. Anlıyorlar. İyi anlatıyorum. Çok kişi anlamış ve gereğini yapmıştır. Kablo bağlantısı anlatılıyor. 4 delik var. 4 kablo takılacak. Hepsi o.

Fakat bu kişi yine anlamadı. Ayrıca aradı. Aylardır haftalardır anlattığım şeyi tekrar "lafla" anlattım. Büyük ihtimalle yine anlamadı. Aynı kişi aynı şeyi 4 sene önce yine sormuş ve anlatmıştım. WhatsApp kayıtlarında var.

Kısaca satranç becerisi gerçek dünyada fayda sağlamayabilir.

O bahsettigim videoyu izlemenizi isterdim.

Adamlar reportaj yapmislar sonra da modern teknoloji ile o anlatilanlari, gozler onune gelen hayali goruntuleri dei gorsellestirmisler.

Mesela bir kadin vardi. Yanlis hatirlamiyorsam caddede yururken onunden bir kamyon gecti. Kamyonun kasasindaki yazilar resimler beynine kaziniyor. Bir dukkanin onunden geciyor vitrin aynen beynine kaziniyor gibi.

Boyle yetenekler muthis.

Daha once bu forumda da yazdim diye hatirliyorum.

Askerde astegmen olacaklari 4 ay egitime tabii tutuyorlar. Ha bire bir dersten oburune giriyoruz. Sikici mi sikici geciyor.
Neyse tanklarda kullanilan telsiz cihazlari dersine girdik.

Komutan tepegozle bir telsiz cihazinin panelini duvara yansitti. Anlatiyor bu dugmenin adi xxxx, sunun ki cccc. Kullanilan isimlendirmelerin cogu sivil hayattan tanidik seyler degil.

Sinavda soracagim diyince tutustuk, hepsini ezberlememiz gerekecek.

Tum paneli anlattiktan sonra kim anlatacak bana bunu diye sordu.

Bir arkadas el kaldirdi ve sanki teybe almis gibi tek tek anlatilanlari o dugmelerin adlarini birer birer saydi. Bizler sok.

Boyle beyinler tasarim islerinde calisanlarda da vardir.

Bizler ogretilenleri uyguluyoruz. Transistoru tak biyasla sinyali surdan gir surdan cik. Cok siradan, herkesin yaptigi seyler.

Fakat ciplerin bazi kisimlarinin kaba semalari veriliyor o kaba semada bile acaip numaralar goruyoruz.

Bazen Anunakiler ve reptilianlar belki de gercektir diye dusunmeden edemiyorum.

Sonradan "satranç hakemi" olduğunu öğrendiğim bir müşteri basit bir konuyu anlamadı. Hakem olduğuna göre herhalde satranç oynamayı da biliyor.

Ürün hakkında bir konuyu belki 10 defa sordu. Şekiller resimler... ile anlattım. Bu anlattığım şey Sır değil. Yıllardır anlatıyorum. Anlıyorlar. İyi anlatıyorum. Çok kişi anlamış ve gereğini yapmıştır. Kablo bağlantısı anlatılıyor. 4 delik var. 4 kablo takılacak. Hepsi o.

Fakat bu kişi yine anlamadı. Ayrıca aradı. Aylardır haftalardır anlattığım şeyi tekrar "lafla" anlattım. Büyük ihtimalle yine anlamadı. Aynı kişi aynı şeyi 4 sene önce yine sormuş ve anlatmıştım. WhatsApp kayıtlarında var.

Kısaca satranç becerisi gerçek dünyada fayda sağlamayabilir.

Insan beyni hasar aldigi zaman cok ozel yetenek kazanabiliyormus. Bu durumda olanlardan cok azi sansliysa bunun farkina variyormus ve bu yetenekle bir seyler yapmaya basliyormus.

Anne hamile iken dustugunde bebek anne karninda hasar aliyormus. Bu durumdaki bebek dahi ya da sizofren cikabiliyormus.

Ne yapsam kafami duvara gum gum vursam mi?

bu insanlara savant deniyor, adamı helikopter ile şehir üzerinden bir defa uçuruyorlar. yere inince kağıda şehri çizmeye başlıyor ve
çizimlerinde binaların pencere sayıları bile doğru.

Insan beyni hasar aldigi zaman cok ozel yetenek kazanabiliyormus. Bu durumda olanlardan cok azi sansliysa bunun farkina variyormus ve be yetenekle bir seyler yapmaya basliyormus.

Anne hamile iken dustugunde bebek anne karninda hasar aliyormus. Bu durumdaki bebek dahi ya sizofren cikabiliyormus.

Ne yapsam kafami duvara gum gum vursam mi?
Bir video vardı.
Resim çizmesini istiyorlardı. İlk başta çizemiyordu.
Kafasına manyetik şok mu ne uyguluyorlardı.
Adam ressam gibi çizmeye başlıyordu. Ama geçici idi bu yetenek kazanma işlemi.
Beyin için MR makinesine defalarca girdim. Hiç böyle yetenek kazanmadım geçici olsada. :)

Bir video vardı.
Resim çizmesini istiyorlardı. İlk başta çizemiyordu.
Kafasına manyetik şok mu ne uyguluyorlardı.
Adam ressam gibi çizmeye başlıyordu. Ama geçici idi bu yetenek kazanma işlemi.
Beyin için MR makinesine defalarca girdim. Hiç böyle yetenek kazanmadım geçici olsada. :)

tekniğin adı TMC

o videoyu hatırlıyorum ama o manyetik şok bir bölgeye yoğunlaştırılarak dakikalarca pulse halinde uygulanıyordu. gene de etkisi kısa süreli ve sınırlı oluyordu. MR makinası 1.5 tesla civarı manyetik alan üretiyor ve bobinleri vucuttan 1.5 metre uzaklıkta. o kafaya takılan kask yakın mesafeden ve noktasal olarak çok daha güçlü manyetik alan üretiyor olabilir.

Transcranial magnetic stimulation is achieved by quickly discharging current from a large capacitor into a coil to produce pulsed magnetic fields between 2 and 3 teslas in strength.[19] Directing the magnetic field pulse at a targeted area in the brain causes a localized electrical current which can then either depolarize or hyperpolarize neurons at that site. The induced electric field inside the brain tissue causes a change in transmembrane potentials resulting in depolarization or hyperpolarization of neurons, causing them to be more or less excitable, respectively

Ne yapalin kafamiza magnetik alan basalim mi?

Bir baska baslikta acmayi dusunuyordum baslangici burasi olsun.

Kutuplamasi istedigim yonde miknatis bulmakta zorlanabiliyorum cogu satici kutuplamadan bahsetmiyor bile.
Neodyum miknatisin miknatisiyetini silsem atolye sartlarimda yeterince guclu yukleyemezmiyim?

Elektromiknatisin nuvesi de derttir ama esasen ani desarja dayanikli buyuk kapasitorbloklari bulsam olacak bir is.

Bu kazara dahi olma durumunu güzelce köpürtmek lazım. Beyin hasarı sonrasında insanların karakter ve davranışlarının değişmesi gibi. İyice çitileyine bulaşık suyunda bir sürü inanç ve varsayım kalır.

Beynimizin bilincimize hizmet etmediğini söyleyebiliriz herhalde. Korku, endişe, kıskançlık, öfke gibi istem dışı etkileri olan donanım seviyesinde çalışan devrelerimiz var. Bunların bazıları bireye bazıları da topluluğa hizmet ediyordur. Bazılarının kısıtlayıcı veya yönlendirici olması olası. Devre dışı kalmaları adamı uçurabilir :) . ama o zaman sen hala aynı sen olacak mısın? Olmayacaksan sen nerede olacaksın.

yapa yapa kafalarında bu mekanizmalarla ilgili bir arşiv oluşuyor bu arşiv giderek daha kompleks mekanizmalar yapabilmelerini sağlıyordur. mutlaka ilk başta aynı amaca hizmet eden daha başarısız versiyonları yapılıp evrile evrile daha stabil mekanizmalar ortaya çıkıyordur.

bu mekanikler bizim düşünme biçimimize ters, çünkü hep elektronik-motor-sensor düşünmeye alışmışız. bir sorunu hemen bu yöntemlerle çözmeye çalışıyorız. derler ya elinde çekiç olan herşeyi çivi gibi görmeye başlarmış diye.
Aynen öyle tasarımlar evrimleşiyor. Ben çok özel yapım makine yaptım. Talep geldiğinde yaptığımız ilk iş yapılmış örnekleri incelemek olurdu. Örneklerden feyz alıp kendi dokunuşunla yeni bir makine ortaya çıkartıyorsun. Eksik gördüğün yeri geliştiriyorsun
Başkasıda senin eksiği geliştiriyor. Böylece tasarımlarda bir evrilme süreci oluşuyor.

Forum istatistikleri

Konular
7,627
Üyeler
3,084
Son üye
gsenergin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back