Çamaşır kurutma makinası arızası

fmy

Aktif Üye
Selamlar cümleten,

5 yıldır kullandığım samsung marka kurutlmalı çamaşır makinamda yaşadığım sorunlar ve aksiyonları sizinle paylaşıp, tıkandığım yerde de sizden fikir almaya karar verdim.

Bu makina birkaç saatlik yıkama işleminden sonra 3-5 saat kadar çamaşırları kurutabilme özelliği var.
aslında çok kullanışlı. atıyorsun, yıkıyor kurutuyor. hiç uğraşmıyorsun.

bir ay önce hc diye bir hata verdi. bu ısıtma sistemiyle ilgili bir hata anlamına geliyor.
yaptığım araştırmalar neticesinde makinanın kurutma mantığının şöyle olduğunu gördüm:
kazandaki havayı bir salyangoz fan alıp rezistansın olduğu bir tünelden geçirip tekrar kazana üflüyor.
rezistansın olduğu ısıtma tünelinin üzerinde iki tane aşağıdaki limit termostatından bulunuyor.

birisi resetlenebilir bir modeldi ve ölçüm yaptığımda resetlenebilir olanın üstünden enerji geçmediğini gördüm.
butona basıp resetledim. peki bu termostat neden bu kadar ısındı? komple fanın olduğu kısımı söktüm.
içeride bir miktar çamaşır tüyleri tozları vardı. ama internette gördüğüm başka görsellerdeki kadar da yoğun bir birikme yoktu.

temizledim. sonrasında tekrar kurutma programı çalıştırdım. yine aynı hata. yine termostat atmış.
bir ntc gördüm, ölçtüm ısıttım, direnç değişiyor. herşey normal. resitansı ölçtüm kaçak var mı diye, yok.
anakarta ulaştım, (epoksi içine gömülü) gözle birşey göremedim. röleyi bir şekilde ölçtüm.
bacakları yapışmamış. kurutma moduna geçince 15dk kadar ısınıyor ve termostat atıyor. bu termostatlar rezistansa seri bağlı.
burdan sonra tıkandım. tavsiyelerinize açığım =)

1771420297683.png
1771420990137.png
1771421075816.png

Merhabalar hocam,
2 durum denenebilir gibi duruyor.
1.durum= Eğer imkan var ise limitin olduğu kısmı söküp kabloyu düz bağlayın ve kurutma çalışma sekansında geçen akımı pens ile ölçün ve sonuç 10A den yüksekse burada ısıtıcı veya başka bir komponent tarafında ısınma sonucu kısa devre gibi bir durum oluşuyor olabilir.
2.durum= Bu KSD serisi 301-303 gibi limit böcekleri birkaç kez attıktan sonra görevini yerine getirmemeye başlıyor. Yenisi ile değiştirip tekrar bi gözlem yapın.
Kolay gelsin.

• Beğen
Reactions: fmy
Merhabalar hocam,
2 durum denenebilir gibi duruyor.
1.durum= Eğer imkan var ise limitin olduğu kısmı söküp kabloyu düz bağlayın ve kurutma çalışma sekansında geçen akımı pens ile ölçün ve sonuç 10A den yüksekse burada ısıtıcı veya başka bir komponent tarafında ısınma sonucu kısa devre gibi bir durum oluşuyor olabilir.
2.durum= Bu KSD serisi 301-303 gibi limit böcekleri birkaç kez attıktan sonra görevini yerine getirmemeye başlıyor. Yenisi ile değiştirip tekrar bi gözlem yapın.
Kolay gelsin.
hocam teşekkür ederim dönüş için. birinciyi deneyeceğim. ikincideki bilgi sorunumu çözebilir. bu termostatlardan birisine atlama yapıp direk çalışıtrdım. çünkü yedekli diye düşündüm. makina birkaç kez çalıştı. lakin bir keresinde de plastik kokusu geldi. yani diğer termostat atmadığı için rezistans aşırı ısındı ve birşeyleri eritmeye başladı. belki evde olmasaydım daha da kötü olurdu. en iyisi iki termostatı da yenileyeyim.

hocam teşekkür ederim dönüş için. birinciyi deneyeceğim. ikincideki bilgi sorunumu çözebilir. bu termostatlardan birisine atlama yapıp direk çalışıtrdım. çünkü yedekli diye düşündüm. makina birkaç kez çalıştı. lakin bir keresinde de plastik kokusu geldi. yani diğer termostat atmadığı için rezistans aşırı ısındı ve birşeyleri eritmeye başladı. belki evde olmasaydım daha da kötü olurdu. en iyisi iki termostatı da yenileyeyim.
Geçmiş olsun hocam dikkat edin kendi ve cihaz sağlığınıza. Lakin şöyle bir durum var bildiğim kadarıyla bu limitler koruma için kullanılıyor aşırı ısınma durumunda rezistansı devreden çıkarıyor. Bunun dışında rezistansın sıcaklık değerini kontrol edecek bir termostat olması gerekir bu termostat görevini yerine getirmezse eğer bu limitler korumak için konur diye biliyorum.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,920
Üyeler
3,593
Son üye
west7

Son kaynaklar

Back