Sercan
--
Elimde Selni U2.40.01.P.05-HU model bir çamaşır makinesi motoru var. Daha önce hiç böyle bir motorla çalışmadım. Hemen aşağıdaki gibi bir test ortamı kurdum. Tako sinyalini osiloskopa bağladım ve gerekli güvenlik önlemlerini de aldıktan sonra ölçümlere koyuldum.
Hemen bu noktada şu uyarıyı yapayım, doğru güvenlik önemlerini mutlaka alın. Yüksek devir ve ölümçül elektrik seviyleri var. Bütün sorumluluk size ait.
Tacho çıkışını ve motor devrini hem osiloskop hem optik takometre ile ölçtüm. Ortaya çıkan rakamlar ilginç oldu.
Osiloskop ölçümüm 3.6 kHz (3600 Hz) sabit frekans, Uni-T UT372D optik takometre ise 26926 RPM (doğrudan motor milinden) değerleri gösterdi.
Bu durumda osiloskop frekansını
[math]3600 \text{ Hz}×60=216000 \text{ darbe/dakika}[/math]
olarak
[math]PPR = \frac{216000}{26926} \approx 8[/math]
sonucuna varıyorum.
Yani sensör yaklaşık 8 pulse per revolution (PPR ≈ 8) veriyor.
Bu sonuç Uni-t optik takometre ile tacho verisi neredeyse birebir örtüşen
[math]RPM = \frac{216000}{8} = 27000[/math]
hesabına götürüyor.
Hesaplarla ilgili sanki herşey yolunda gibi ama bana gerçek olamayacak kadar hızlı geldi.
Boşta 27.000 RPM bu motor için normal mi? Her çamaşır makinesi motoru bu hızlarda mı çalışır?
Bir de yük altında bu değer ne kadar düşer?
Bu motoru babam odun kesmek için şerit (ya da daire) testre gibi birşey yapacağından hız ayarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Fakat kurcaladıkça farklı güzel işler de yapılabilir diye aklıma fikirler geliyor. Mesela hava üfleyici türbin filan yapılırsa iyi bir hava basıncı elde edilebilir.
Neyse sonuçta hazır devreler var ama ben biraz da tecrübe maksatlı kurcalıyorum. O nedenle aklınıza gelen fikirleri de duyamk isterim.
Hemen bu noktada şu uyarıyı yapayım, doğru güvenlik önemlerini mutlaka alın. Yüksek devir ve ölümçül elektrik seviyleri var. Bütün sorumluluk size ait.
Tacho çıkışını ve motor devrini hem osiloskop hem optik takometre ile ölçtüm. Ortaya çıkan rakamlar ilginç oldu.
Osiloskop ölçümüm 3.6 kHz (3600 Hz) sabit frekans, Uni-T UT372D optik takometre ise 26926 RPM (doğrudan motor milinden) değerleri gösterdi.
Bu durumda osiloskop frekansını
[math]3600 \text{ Hz}×60=216000 \text{ darbe/dakika}[/math]
olarak
[math]PPR = \frac{216000}{26926} \approx 8[/math]
sonucuna varıyorum.
Yani sensör yaklaşık 8 pulse per revolution (PPR ≈ 8) veriyor.
Bu sonuç Uni-t optik takometre ile tacho verisi neredeyse birebir örtüşen
[math]RPM = \frac{216000}{8} = 27000[/math]
hesabına götürüyor.
Hesaplarla ilgili sanki herşey yolunda gibi ama bana gerçek olamayacak kadar hızlı geldi.
Boşta 27.000 RPM bu motor için normal mi? Her çamaşır makinesi motoru bu hızlarda mı çalışır?
Bir de yük altında bu değer ne kadar düşer?
Bu motoru babam odun kesmek için şerit (ya da daire) testre gibi birşey yapacağından hız ayarına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Fakat kurcaladıkça farklı güzel işler de yapılabilir diye aklıma fikirler geliyor. Mesela hava üfleyici türbin filan yapılırsa iyi bir hava basıncı elde edilebilir.
Neyse sonuçta hazır devreler var ama ben biraz da tecrübe maksatlı kurcalıyorum. O nedenle aklınıza gelen fikirleri de duyamk isterim.