Çelik işleyebilen mini CNC projesi

Sütunu bağlama ile ilgili konuya ne diyorsun? Uzun civata mı?

20 mm kalınlıkta baz plaka kullanırsak içerisine kör delik açıp diş çekebiliriz. Bu söküp sıkmayı kolaylaştırır. Sütunun altına bir flanş ve her kenara da 5 tane civata ve her civataya da tırtıklı pul koyduk mu taş gibi olur. M16 gerekli olur mu emin değilim ama. Bence M10 yeterli olur.

6 basamaklı kasnak sistemi ile 100 - 6000 devir elde edebiliriz çift hızlı bir asenkron motordan. Ama devirlerde örtüşme oluyor. Tam olarak uygun kasnak kombinasyonunu daha çıkaramadım. 1500 d/d ve 3000 d/d olan motora göre uygun kasnak ölçüleri çıkarmaya çalışıyorum.

RTAI daha uygun linuxcnc için. Daha hızlı olduğundan değil, deterministik çalıştığından dolayı (real time)

Önemli olan bir çeşit real time özelliğinin olması. Onun dışında hangi linux olduğu önemli değil. Veya minimal bir linux dağıtımı oluşturup, gereksiz tüm aygıt sürücüleri ve uygulamaları kaldırıp da RT ye yakın bir ortam oluşturulabilir.

Burada real time ile kasıt şu: Belli bir uygulamaya linux çekirdeğinin MUTLAKA düzenli olarak işlemciyi tahsis etmesi. Yani kötü yazılmış bir aygıt sürücüsü veya işlemciyi %100 meşgul eden bir program bile olsa, linuxcnc nin mutlaka ve düzenli aralıklarla işlemciyi kullanabilmesi. Böylece kesintisiz ve doğru zamanlama ile GCODE akışı sağlanacaktır step motorlara.

Anladım. Debian 7 olsun sorun değil o zaman. Da tekrar kurdum çalışmadı. Acaba VirtualBox'da diye midir?

Bir dakka, virtualbox'da herhalde çalıştırmayacaksın linuxcnc'yi? Birşey virtualbox'ta ise artık real time'ın r sinden bile bahsedemezsin. İşletim sisteminin kendisi RT olsa bile.

Tamam. Bir yerlerde LPT port ile CNC işlerinin çok daha iyi olduğunu okumuştum. USB ile belirsiz gecikmeler olabildiği anlatılıyordu. Halen durum böyle mi yoksa artık USB ile de iyi sonuç alınabiliyor mu?

Evet karar vermemiz lazım.

1) Çift hızlı asenkron motor, BT30, ve merdiven kasnak sistemi. 100 - 6000 arasında bazı sabit devirleri elde etmek mümkün olacak. Diş açmak mümkün olmayacak. Devir değişikliği için programın duraklatılması gerekecek. VFD ye gerek yok.

2) Spindle servo, 1:1 triger kayış ile BT30. 0 - 6000 arasında istenen devri elde etmek mümkün. Spindle ile eksenleri senkronize etmek mümkün olduğu için diş açmak da mümkün. Devir değişikliği programın bir parçası olabilir. VFD ye gerek yok.

Bu ikisi arasındaki maliyet farkını görmemiz ve ona göre birisini seçmemiz lazım.

VirtualBox da doğru çalışsa bile bu gerçek sistemdeki performansı hakkında bir ipucu vermez ki. O yüzden doğrudan kullanılacağı sisteme kurmak daha iyi olur bence. Eğer sistemde I7 veya eşdeğeri bir işlemci varsa, real time olayını belki de çok sorun etmene gerek kalmayacak, performans zaten yeterli olacak.

Benim debian 10 da deneyeyim diyecektim ama sen zaten çalıştırmışsın 10'da ... MACH3 den niye linux cnc'ye geçiyorsun? Artısı nedir?

Bir eksenin ray ve arabalarını çizdim fusion 360 da. Dikkat edilirse arabalar sabit raylar hareketli. Bu çok önemli diye düşünüyorum. Böyle yapınca, tabla ne kadar sağa sola hareket etse de, kesici aletin olduğu yer arabalar tarafından sımsıkı tutuluyor olacak ve çok rijit olacak.

Burada şundan emin değilim: HIWIN sitesinde alttan montajlı ve üstten montajlı diye iki ayrı ürün satılıyor. Neden böyle bir ayrım var? Üstten montajlıyı tepesi üstü çevirince olmuyor mu?

1612720676048.png

Raylar hareketli olur ise arabalarin boslugu kadar tavtravelli etkisi olur. Eksen uzun olur ise goze batmaya baslar.

Raylar hareketli olur ise arabalarin boslugu kadar tavtravelli etkisi olur. Eksen uzun olur ise goze batmaya baslar.

Eksen genişliği 200 mm diye başladık ama bu şekilde sabit araba hareketli ray ile X ekseninde 300 veya 400 mm ye çıkabiliriz sorunsuz diye düşünüyorum. Y gene 200 kalabilir çünkü arkada sütun var.

Yani 400 x 200 x 100 makina olabilir :)

Bir eksenin ray ve arabalarını çizdim fusion 360 da. Dikkat edilirse arabalar sabit raylar hareketli. Bu çok önemli diye düşünüyorum. Böyle yapınca, tabla ne kadar sağa sola hareket etse de, kesici aletin olduğu yer arabalar tarafından sımsıkı tutuluyor olacak ve çok rijit olacak.

Burada şundan emin değilim: HIWIN sitesinde alttan montajlı ve üstten montajlı diye iki ayrı ürün satılıyor. Neden böyle bir ayrım var? Üstten montajlıyı tepesi üstü çevirince olmuyor mu?

Üstten montajlıyı kullanırsan, önce rayları haraketli tabloya monte etmen, sonra ters çevirip sabit arabalara rayları geçirmen lazım. Bu eğer haraketli tabla ile sabit zemin arasında mesafe kısa ise son derece zor olacaktır. Ayrıca rayların paralelliğinin ayarlanması arasındaki mesafenin arabalara göre mükemmel yapılması falan gerekiyor ki büyük eziyet ayrıca ayar sahası kalmıyor.

Halbuki alttan montajlı için önce rayları boştan arabalara kolayca takıyorsun sonra tablayı rayların üzerine monte ediyorsun. Bunu için rayların üzerinde hazır açılmış vida yuvaları var:

Aslında herşeyi tersten monte etsek aynı kapıya çıkmaz mı? :D Böyle yapmanın avantajı çok fazla o yüzden kolay bir yolu varsa bulmak isterim.

Aslında herşeyi tersten monte etsek aynı kapıya çıkmaz mı? :D Böyle yapmanın avantajı çok fazla o yüzden kolay bir yolu varsa bulmak isterim.

Her yol Roma'ya çıkar gibi oldu.:katil2: Aslında araba bağlantı vidalarına kolay ulaşabilecek bir sehpa veya uygun bir tasarım yapabilirsen neden olmasın. Ayar için bu vidalara ulaşman gerekebilir, makinayı topladıktan sonra ihtiyacın olabilir.

Biraz daha ayrıntılı çizeyim ona göre bakalım. Mümkün değilse tabi gene normal yapacağız ama umarım mümkün olur. Böyle olunca kesicinin olduğu yer, X koordinatı ne olursa olsun her zaman 4 tane arabanın tam ortasında kalıyor. Bir de rayların tabla altında kaldığı için körük ile falan korumaya muhtaç olmaması bonus :)

• Beğen
Reactions: umk
Motor şu ama neması nedir bilmiyorum. Belki de nema değil bu

Forum istatistikleri

Konular
7,233
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back