Çelik işleyebilen mini CNC projesi

Geniş ve et kalınlığı fazla olan demir profillere baktım biraz ve hem metre fiyatı yüksek, hem de kesmiyorlar, tam boy almak gerekiyor. Mesela 300 x 100 mm x 12 mm lik dikdörtgen profilin metre fiyatı 900 TL. Bir boy uzunluğu da 12 m, yani 10800 TL sadece profil tutuyor :cheeky5: Buna başka bir çözüm gerekiyor.
 
O zaman mecbur plasmada uygun ölçüde levhalar kestirilecek ve bu levhalar birleştirilecek. Bu noktada da elimizde çizimin hazır olması lazım :D
 
Bu projeyi iki ayrı, bağımsız kısımda ele almakta fayda var.

1) Ana taşıyıcı, X ve Y eksen mekanizmaları ve işleme yüzeyi.
2) Z kolonu, Z eksen mekanizması, servo spindle motoru, aktarma trigger kasnak/kayış takımı, spindle mili.

Bu iki bileşen, birbirinden tamamen bağımsız olarak ilerletilebilir ve bitirilebilir. sonra da kolon ile ana taşıyıcı birleştirilebilir.
 
Bugün atölyede birşey ararken şunu buldum:

IMG_20210623_185455.jpg


IMG_20210623_185854.jpg
 
Bu benim tornanın hareketli puntasının mili. Tornayı ilk aldığımda bu üzerinde idi, ama üzerinde ölçüm cetveli yapılmadan monte edildiği için bunu firmaya bildirmiştim ve yenisini göndermişlerdi. Bu da boşa çıkmıştı.

IMG_20210623_185401.jpg


Bunun koniği MK4. Şimdi dış çapını ölçtüm 59.50 mm. Mevcut hali ile buna uygun rulman bulunmaz, ama MK4 olmayan taraftan başlayıp bunu 49.98 mm ye indirirsem buna standart 50 mm göbel çaplı rulman bağlayabilirim.
 
1 kW servo olarak şahin rulman'da dört tane seçenek var: Bunlardan hangisi bizim için uygun olur?




şahin rulmandan baktığınız servoların bir kısmı ethercat iletişim protokolünü kullanır cia402 standartı linux cnc yapılandırmasını bende bugünlerde çözmeye çalışıyorum mümkünse ethercat e pek yaklaşmayın kontrolcüleri çok pahalı ve mesa kartlarında bildiğim kadarıyla ethercat desteği daha yok ancak ethercat master olarak realtime linux üzerine kurulabiliyor çözmeye çalışıyorum bende ethercat servolar aldım ama kontrolcüler çok pahalı geldi.linux üzerinden nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyorum.bilginize
 
merhabalar proje ne oldu ne durumda acaba ? bende iot merakı ve sanayide birşeyler yaptıramama yüzünden cnc yapmaya karar verdim . tam model kestiremedim ama yavaş yavaş şekillendiriyorum . Elektronik ve yazılım kısmını hallettim , mekaniği netleştirmeye calışıyorum.
 
Proje ilgi bekliyor :)

Mekanik yapı olarak ben tablaya XY hareketi yaptırıp sütuna sadece Z hareketi yaptıracak şekilde düşünmüştüm. Piyasadaki CNC makinalarındaki yapı büyük ölçüde böyle.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,307
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top