sinyal jeneratörüne referans bi kulaklık bağlayıp, 1-2volt sinus vererek deniycem.
Sinüs çok yumuşak bir türdür. Duyamayabilirsin.
Kare darbeleri tercih etmen daha uygun olur.
Tizler keskin köşelerle belirginleşir.
gençken 15625 hz tüplü tvlerin tarama frekansını duyardım. içerideki odadan tv açık mı, kapalı mı söyleyebilirdim o derece net duyuluyordu. şu an en yüksek 10-11 khz duyabiliyorum.
bence vucut oranlarının da etkisi var. koca kafalı iri biri muhtemelen yüksek frekansları duymakta zorlanır.
Koca kafalı biriyim ama belli yaşa kadar hiç şikayetim yoktu.
Geçmişte çok gürültülü (100m² alanda 100 makinanın dehşetli ıslık çaldığı bir ortamda çalışmışlığım yüzünden kulaklarımda yaşlandıkça çınlamalar artmaya başladı.
Çınlama arttıkça tiz sesleri duyamamaya başladım. Ama kafamın kocaman oluşuyla pek ilgisi yok doğrusu.
Bahriye gemilerinde çalışan bir arkadaşım makine dairesinde çok büyük gürültülü ortamda çalıştığı için aynı şikayetlerden o da muzdarip idi.
Kulaklarının çınladığından dolayı duyum sıkıntısı çektiğini ifade etmişti.
Şimdi önemli bir noktaya dokunalım.
Normal ortam seslerinden bahsedersek duyum olarak bunu ikiye ayırabiliriz.
-Birincisi duymakta -zorlanılan frekans eşiği neresidir.
-ikincisi ise bazı sesleri ne kadar yakından duyabiliyor anlayabiliyorsunuz.
Ortam sesleri özellikle konuşmalardaki tınıyı veren tiz bileşenleri kaldırdığınızda geriye boğuk gürültülü konuşma homurtuları kalır ki benim şikayetim burada başlıyor.
Konuşanları duyuyor olmama rağmen söylediklerini anlayamıyorum. Zira homurtudan başka birşey duyamıyorum.
Ancak volüm artırıldığında anlayabiliyorum.
Sağ kulağımdaki kayıpların daha çok olması hasebiyle sağıma kulaklık kullanmaya başladım.
Kulaklıkların en büyük sıkıntısı ise bas sesleri üretmemesi. Mikrofonları tiz üzerine çok büyük kazanç yapmakta.
Tabii tek problem bu değil.
Bu seferde sol ile sağ arasında uyumsuz duyumlar nedeniyle duyulanların beyinde filitre edilip sadece duymak istediklerine odaklanma mümkün olamıyor.
Aynı şekilde üretilen sesin kaynağının ttespiti mümkün olamıyor. Zira kulaklık mutlaka ve mutlaka üretilen sesi gecikmeli olarak kulağa iletiyor.
Mesela yer düşen bir civatanın nerede tıngırdadığını asla bilemiyorsunuz.
Kulağınızın birisi tizleri çok ve gecikmeli duyarken diğerinin daha erken ve bas sesleri ağırlıklı olarak duyduğunda zihnen aşırı yorgunluk ve strese sebep oluyor. Zira iki sesi birleştiri analiz edip hüküm koyma çabası insanı bitiriyor.
Özellikle çok kişili toplantılar işkence olmaya başlıyor.
Evde hatunla TV sesşi yüksekliği nedeniyle ve söylenenleri çok defa tekrar ettirmem nedeniyle hep kavga da tuzu biberi.
Hiçmi hiç sağır olmanızı tavsiye etmem.