Kare dalgada ana frekans önemli.kare dalga kullanırsam da oluşan harmoniklerden dolayı aslında tam tonu değil de onun yarattığı diğer tonları duyuyor olabilirim diye düşündüm.
bu ses seviyesi ile anlaşılırlık aslında PA (public announce) sistemlerinde de çok ciddi bir konu. şahit olmuşsunuzdur bir tren ya da otogarda ses yüksek ama anlaşılırlık zayıftır. duyulsun diye daha da açarlar ama bu defa hiç anlaşılamaz. vakti zamanında EN54 (yangın anons) sertifikalı projelerde ürün geliştiriken bu voice clarity (terimi yanlış hatırlıyor da olabilirim) bizi epey uğraştırmıştı.
işitme cihazı kullananların çoğu aslında duyuyor ama anlamıyor. o kulaklıklar da sadece sesi arttırmıyor bildiğim kadarıyla. seslerin içinden bazı tonları-frekansları o kulağa göre filtreleyerek anlaşılırlığı arttırıyor. muhtemelen duyma sorunu yaşayanlar da bir hasar nedeniyle bazı tonlar diğerlerini bastırıyor ve homurtu şeklinde anlaşılmaz duyuluyor.
düzenli magnezyum kullanımının kulak çınlamasına iyi geldiğini duymuştum, tabi farklı çınlama sorunları var kulak hasarı olan kişilerde fayda sağlamayabilir.
Odyo testinin bir eksiği war.Odyo testi gibi![]()
Rahmetli dedemin kulağını yıkatmıştık. Lakin duyumunda pek bişey farketmemişti.Bugune kadar hic kulaklarimi yikatmadim. Youtube videolarinda igrenc kulak yikama videolari var.
Aramizda kulak yikatip duyma yeteneginde iyilesme yasayan var mi?
Bias sinyaliyle eşik değerini aşmak istiyorsun kısacası.Şimdi, şu şekilde entegreler mevcut:
2MHz frekansta, 80Khz civarına kadar ses dalgası oluşturabiliyor. Motor sürmek için kullanılabilir gibi.
Acaba, ihtiyarladıkça düşük frekansların üzerine yüksek frekansları bindirerek beyin kandırılabilir mi?
Benim kulaklarımı istemediğim halde yıkadılar.Bugune kadar hic kulaklarimi yikatmadim. Youtube videolarinda igrenc kulak yikama videolari var.
Aramizda kulak yikatip duyma yeteneginde iyilesme yasayan var mi?
Mahalle trafolarının yakınından geçerken hiç ses duymuyorsunuz o zaman?Testlerde sadece frekans değil ses şiddetide ayarlanabilir olmalı.
Ben mesela 250hz duymuyorum. Ama parmağımı koyunca parmağım hissediyor.
Aynı şekilde motor gürültüsünüde duymuyorum. Ama midem hisseddiyor.![]()
Evet duymuyorum.Mahalle trafolarının yakınından geçerken hiç ses duymuyorsunuz o zaman?
Geçmiş olsun.Evet duymuyorum.
Ama çevresindeki malzemelerin doğal titreşim frekansları ile module edilirse duyarım.
8000hz civarında sürekli kulak çınlamamda var sinir bozucu.
Eski insanlar kulağa susam yağı koyarlardı.
Ben de Demir 3 klorur ile deneecegim.
Bir ara bir projemiz wardı.50 Hz guclu bir sinyal 50Hz den daha yuksek bir frekansla nasil module edilir?
emin olamayıp kaliteli mikrofon ile spektrum analizör den baktığımda bu videoda 16500 den sonra zaten ses yoktu. Sonra youtubedan şüphelenip başka videolara baktım frekans testi içinSimdi test ettim 10Khz de ses gitti. Gerci mini PCnin hoparlorlerinin de olumsuz etkisi olmustur.
kulaklıkla denedim 15500'den sonrasını duyamadım. gerçi çok fazla dip gürültüsü var. aslında en sağlıklısı sinyal jeneratöründen kulaklığa saf sinüs tonu vermek.emin olamayıp kaliteli mikrofon ile spektrum analizör den baktığımda bu videoda 16500 den sonra zaten ses yoktu. Sonra youtubedan şüphelenip başka videolara baktım frekans testi içinbu video 20 khz e kadar çıkış verdiğini teyit edebildim.
İnsan gençliğinde sağlığının kıymetini bilmediğinde yaşlanınca bunun acısını çekiyor. Gençliğimde 70-80 lerde klasik gitar ve müzikle uğraştım. Ama tekstil sektöründe boyahane yönetirken yüksek gürültülü ortamlarda koruma olmadan çalışma hatasını yaptım. o zamanlar 20li yaşlarda vurdumduymazlık var tabii. Sonra 40 lı yaşlarda kulak çınlamaya başladı, belli frekanslarda ise işitme kaybı ve 60lı yaşlarda sizdeki gibi işitme kaybı ve belli frekanslardaki seslere tahammülsüzlük arttı. Şimdi klarnet çalmaya çalışıyorum ama eski hassas kulaklar olmayınca eski tadı alamamak çok büyük rahatsızlık veriyor. Genç arkadaşların kesinlikle göz ve kulak gibi duyu organlarına gerekli önemi vermelerini tavsiye etmek gerekiyor. Yoksa kocadıklarında bizim gibi durumlara düşmeleri kaçınılmaz oluyor.Sinüs çok yumuşak bir türdür. Duyamayabilirsin.
Kare darbeleri tercih etmen daha uygun olur.
Tizler keskin köşelerle belirginleşir.
Koca kafalı biriyim ama belli yaşa kadar hiç şikayetim yoktu.
Geçmişte çok gürültülü (100m² alanda 100 makinanın dehşetli ıslık çaldığı bir ortamda çalışmışlığım yüzünden kulaklarımda yaşlandıkça çınlamalar artmaya başladı.
Çınlama arttıkça tiz sesleri duyamamaya başladım. Ama kafamın kocaman oluşuyla pek ilgisi yok doğrusu.
Bahriye gemilerinde çalışan bir arkadaşım makine dairesinde çok büyük gürültülü ortamda çalıştığı için aynı şikayetlerden o da muzdarip idi.
Kulaklarının çınladığından dolayı duyum sıkıntısı çektiğini ifade etmişti.
Şimdi önemli bir noktaya dokunalım.
Normal ortam seslerinden bahsedersek duyum olarak bunu ikiye ayırabiliriz.
-Birincisi duymakta -zorlanılan frekans eşiği neresidir.
-ikincisi ise bazı sesleri ne kadar yakından duyabiliyor anlayabiliyorsunuz.
Ortam sesleri özellikle konuşmalardaki tınıyı veren tiz bileşenleri kaldırdığınızda geriye boğuk gürültülü konuşma homurtuları kalır ki benim şikayetim burada başlıyor.
Konuşanları duyuyor olmama rağmen söylediklerini anlayamıyorum. Zira homurtudan başka birşey duyamıyorum.
Ancak volüm artırıldığında anlayabiliyorum.
Sağ kulağımdaki kayıpların daha çok olması hasebiyle sağıma kulaklık kullanmaya başladım.
Kulaklıkların en büyük sıkıntısı ise bas sesleri üretmemesi. Mikrofonları tiz üzerine çok büyük kazanç yapmakta.
Tabii tek problem bu değil.
Bu seferde sol ile sağ arasında uyumsuz duyumlar nedeniyle duyulanların beyinde filitre edilip sadece duymak istediklerine odaklanma mümkün olamıyor.
Aynı şekilde üretilen sesin kaynağının ttespiti mümkün olamıyor. Zira kulaklık mutlaka ve mutlaka üretilen sesi gecikmeli olarak kulağa iletiyor.
Mesela yer düşen bir civatanın nerede tıngırdadığını asla bilemiyorsunuz.
Kulağınızın birisi tizleri çok ve gecikmeli duyarken diğerinin daha erken ve bas sesleri ağırlıklı olarak duyduğunda zihnen aşırı yorgunluk ve strese sebep oluyor. Zira iki sesi birleştiri analiz edip hüküm koyma çabası insanı bitiriyor.
Özellikle çok kişili toplantılar işkence olmaya başlıyor.
Evde hatunla TV sesşi yüksekliği nedeniyle ve söylenenleri çok defa tekrar ettirmem nedeniyle hep kavga da tuzu biberi.
Hiçmi hiç sağır olmanızı tavsiye etmem.
6500Hz den sonraki sesleri duyamıyorum. Buradaki test işe yarıyor. Yalnız ses şiddetinin de olduğu bir test olsa iyi olurdu. Teşekkürler. Buradan sağır olduğumuz ortaya çıkmış oldu. En azından 6.5KHz den sonraki frekanslarda duyma engelli sınıfına girmişiz.emin olamayıp kaliteli mikrofon ile spektrum analizör den baktığımda bu videoda 16500 den sonra zaten ses yoktu. Sonra youtubedan şüphelenip başka videolara baktım frekans testi içinbu video 20 khz e kadar çıkış verdiğini teyit edebildim.