Çok fonksiyonlu elektriksel ölçüm aletleri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Çok fonksiyonlu elektriksel ölçüm aletlerinin kullanımı ne kadar yaygın? Multimetreye göre çok büyük bir zaman avantajı sağlıyor mu? Ancak bununla çözülebilecek arıza çeşitleri var mı?

Mesela Megger MFT1825 var. Toprak direnci ölçebiliyor, 1 kV izolasyon testi yapabiliyor, KAR testi yapabiliyor, faz sırası belirleyebiliyor. ama fiyat 100 bin TL ye yakın ...

1764349608700.png

Çok fonksiyonlu elektriksel ölçüm aletlerinin kullanımı ne kadar yaygın? Multimetreye göre çok büyük bir zaman avantajı sağlıyor mu? Ancak bununla çözülebilecek arıza çeşitleri var mı?

Mesela Megger MFT1825 var. Toprak direnci ölçebiliyor, 1 kV izolasyon testi yapabiliyor, KAR testi yapabiliyor, faz sırası belirleyebiliyor. ama fiyat 100 bin TL ye yakın ...

45385 eklentisine bak
Sadece meger özelliği açısından tercih edilebilir olsa da daha makul rakamlara meger temin edilebilir.
K.A.R testi, faz sırası tesbiti özelliklerini kullanmak için rakamsal boyutta asla tercih edilemeyeceği gibi bu maliyette bir cihazı kimsenin K.A.R ya da faz sırası testi için kullanıcı eline teslim edeceğine ihtimal vermiyorum.

TEDAŞ (CK Elektrik) gelen elemanın elinde buna benzer Fluke marka cihaz ve Testo marka termal kamera görmüştüm.
Megger kontrol cihazı 4.5 sene önce ₺37K civarında idi. Termal kamera da benzer fiyattaydı.

1764356254744.jpeg

1764356326105.jpeg

Son düzenleme:
bu tür cihazlar genelde sanayi tesisleri ve ticari işletmelerin periyodik kontrollerini yapan mühendislik şirketleri tarafından kullanılıyor. yabancı yüklenici teknisyen ve tekniker meslektaşlarımız bu tür cihazları iş bitiminde oto kontrol ve arıza tespitinde etkin olarak kullanırken biz bütün o işleri kontrol kalemiyle hallediyoruz.

45385 eklentisine bak
İzolasyon test cihazlarını özellikle endüstride motor sargılarını kontrol etmek için yaygın biçimde kullanıyorlar. Bu izolasyon test cihazlarının kollu tip analog olanları çok güzeldi. Bazı kaçakları bu cihaz olmadan multimetre ile göremiyorsunuz.

Topraklama testi yaygın, termal kamera (büyük panolarda şalter vb ekipmanların gevşek bağlantılarını tespit etmek kolay oluyor). Benzer şekilde termal kamera gibi ekipmanları kestirimci bakım için de kullanmak mümkün.

Kablo bulmak için tarama dedektörleri de mevcut.

Çok fonksiyonluları sevmiyorum.

Her fonksiyon için ayrı cihaz olursa aynı anda bozulmuyorlar. :)

Evet anladığım kadarıyla daha çok standartlarda veya sertifikasyonlarda belirtilen testleri yapıyor bu alet. Yani tesisatı test edip onaylıyorsun bununla. Yoksa sana bir elektrik arızasını tespit etmek için ilave özellikler sunmuyor gibi duruyor. Veya sunuyor ama o özellikler için sahip olduğu korkunç fiyatı haketmiyor, çok daha ucuz opsiyonlar var.

Geçenlerde bizim kızın evinde elektrik arızası ile uğraştım. Ev yeni ve odaların birinde elektrik tesisatı yanlış yapılmış. En çok işime yarayacak olan cihaz, kablo takibi yapan cihaz olurdu. Nötr ve faz, panoya gidiyor mu? Bunu 10 metre uzunluğunda prob kablosu ile de test edersin, ama alıcı/vericili kablo takip cihazı bu işi çok daha kolay ve hızlı hallederdi.

Örnek cihaz, Megger MCT105

1764365850590.png

"Çok para ödemek varken niye daha az ödeyesin?" Diye düşünenler için de Fluke 2042 var :D

1764365901699.png

Bunların çok ucuzları da var. Ama ucuz olanlar daha çok sinyalizasyon kabloları için tasarlanmış ürünler. Canlı şebeke voltajlarının olduğu kablolar üzerinde performansları nasıl olur belli değil.

Geçenlerde bizim kızın evinde elektrik arızası ile uğraştım. Ev yeni ve odaların birinde elektrik tesisatı yanlış yapılmış. En çok işime yarayacak olan cihaz, kablo takibi yapan cihaz olurdu. Nötr ve faz, panoya gidiyor mu? Bunu 10 metre uzunluğunda prob kablosu ile de test edersin, ama alıcı/vericili kablo takip cihazı bu işi çok daha kolay ve hızlı hallederdi.

Örnek cihaz, Megger MCT105

45394 eklentisine bak

"Çok para ödemek varken niye daha az ödeyesin?" Diye düşünenler için de Fluke 2042 var :D

45395 eklentisine bak

Bunların çok ucuzları da var. Ama ucuz olanlar daha çok sinyalizasyon kabloları için tasarlanmış ürünler. Canlı şebeke voltajlarının olduğu kablolar üzerinde performansları nasıl olur belli değil.
Buatsız sistem mi tesisat?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,593
Üyeler
3,416
Son üye
hdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back