Cok ince uclu kalem niyetine

Mikro Step

Kıdemli Üye
Kalemle 0.1mm capinda daire cizmek istersek nasil bir kalem ve kagit gorevi gorecek nesne secmemiz gerekir.

Kalemle 0.1mm capinda daire cizmek istersek nasil bir kalem ve kagit gorevi gorecek nesne secmemiz gerekir.
Tam daire olmaz çokgen olur. :)
Kalem ucuda kağıt liflerinin kalınlığı kadar olmalı.
Metal olursa yüzey pürüzlüğü kadar olmalı.

Yapay zekaya kağıt lifleri ile metallerin yüzey pürüzlüğünün kaç mikron olduğunu sordum.

https://duck.ai:Kağıt lifleri, genellikle 10 mikron ile 100 mikron arasında değişen çaplara sahiptir. Ancak, bu değerler kağıdın türüne, üretim yöntemine ve kullanılan ham maddeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin, selüloz lifleri genellikle daha ince olup, 10-30 mikron arasında olabilirken, bazı kağıt türlerinde daha kalın lifler de bulunabilir. Kağıt üretiminde kullanılan liflerin boyutu, kağıdın özelliklerini ve kalitesini etkileyen önemli bir faktördür.

Metallerin yüzey pürüzlüğü, kullanılan işleme yöntemine, malzeme türüne ve yüzeyin son durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak, metal yüzeylerinin pürüzlülüğü birkaç mikrondan (µm) birkaç yüz mikrona kadar değişebilir.

• Kaba yüzeyler: 1-10 µm arası pürüzlülük değerlerine sahip olabilir.
  • Orta düzeyde yüzeyler: 0.1-1 µm arası pürüzlülük değerleri.
  • İyi işlenmiş yüzeyler: 0.01-0.1 µm arası pürüzlülük değerleri.
  • Aynalı yüzeyler: 0.01 µm'nin altına kadar inebilir.
Bu değerler, yüzey pürüzlülüğünü ölçmek için kullanılan farklı standartlara ve ölçüm yöntemlerine göre değişiklik gösterebilir. Yüzey pürüzlülüğü, metalin işlenmesi, kaplanması ve uygulama alanları açısından önemli bir parametredir.

6c55a060777b5d89894bcae2494f4017.jpg

Kaç numara mesh kullanırsak 0.1 mm daire çizebiliriz? :)

Torna kalemini taşlayarak sivriltmeye çalışsam onun bile sivri ucunu 0.1 mm den ufak yapamam.
Belki hassas taşlarsam 0.05 mm olur. O uçlada 0.1 mm daire filan çizilmez. :)

1000px-Comparison_CD_DVD_HDDVD_BD.png

Blueray disk deliklerinin gerçek görüntüsünü bulamadım. Bulan varsa atabilir mi?

kalemle nasıl olur bilmiyorum, hassas yüzey ve çok ince uç sorunu çözülse bile mekanizmaya 0.1mm daire çizecek hareketi vermek zor iş. o ölçülerde yerden gelen vibrasyonlar bile etkilidir. tabi optik pozlama teknolojileri ile çok çok daha hassas çemberler çizilebilir.

Son düzenleme:
Derdim mekanigimi test etmek zaten. Cizimi buyutup gormek istiyorum.

Mini cnc yapip bizim cihazimiz 1um hassasiyette diyerek 0.1mm hassasiyetteki makineleri kotulemeleri uzerine, eger makineniz o kadar iddiali ise cizin 0.1 mm capinda bir daire de gorelim demek istiyorum. Tabi ki bunu diyebilmek icin once benim cizebilmem ve gosterebilmem lazim.

Son düzenleme:
Baş ağrıtıcı bu soruna hala çözüm bulamadım.

Bir camı mum alevinde isleyerek kara bir zemin elde edeceğim.
İslenmis camı incecik uclu bir nesne ile kolayca cizebilecegimi düşünüyorum.

Amacım 0.1mm çapında bir çember çizmek. (!! Ici bos daire degil !!)
Ancak halen bu sivri uçlu nesne olarak ne kullanabileceğimi bulamadım.
1739213598272.png

Sağdaki fotoyu, kumpas çenelerini 0.1mm aralayıp arkadan aydınlatarak cep telefonu ile çektim.

Şimdilik pahalı mikroskop olmadan da 0.1 mm çapındaki bir çemberi cep telefonu ile fotograflayabilecegim.

Bana fikir verin.

Sivri uçlu nesne ne olabilir? Sivri ucun kalınlıgı en fazla 30um olsun ki çizdiğim nesnenin daire degil çember olduğu anlaşılsın.

Baş ağrıtıcı bu soruna hala çözüm bulamadım.

Bir camı mum alevinde isleyerek kara bir zemin elde edeceğim.
İslenmis camı incecik uclu bir nesne ile kolayca cizebilecegimi düşünüyorum.

Amacım 0.1mm çapında bir çember çizmek. (!! Ici bos daire degil !!)
Ancak halen bu sivri uçlu nesne olarak ne kullanabileceğimi bulamadım.
40226 eklentisine bak

Sağdaki fotoyu, kumpas çenelerini 0.1mm aralayıp arkadan aydınlatarak cep telefonu ile çektim.

Şimdilik pahalı mikroskop olmadan da 0.1 mm çapındaki bir çemberi cep telefonu ile fotograflayabilecegim.

Bana fikir verin.

Sivri uçlu nesne ne olabilir? Sivri ucun kalınlıgı en fazla 30um olsun ki çizdiğim nesnenin daire degil çember olduğu anlaşılsın.
Hücre içinden malzeme almak için cam sırınga yaparken ısıtıp çekip kopartınca sivri uç elde ediliyordu.
sivri uc kaç mikron olur bilmiyorum.
Metallerede aynı yöntem uygulanabilir.

çelik pergel uçları var. onların uçlarıda işe yarayabilir.

Mikrometrem yok, elimdeki kumpasla olcmeye calistim, mutfakta kullandigimiz aluminyum folyo 20um.

Tam aradigim gibi.

10 tane satiyorlar ve 70$. Bu biraz dusundurucu.
Bu incelikte ve sivri şekilde bilenmiş karbür ucları kırılgan olabilirler.
Piyasada argon kaynağı için karbür uclar satılıyor veya bozuk hss kılavuz, karbür freze/matkap uçu da olabilir.
Onların uclarını elmas taşlı salgısız matkap bileme makinasında 20 mikron altına bilenmesi zor olmamalıdır.

Laser başlıklar kalem yerine uygun odaklamayla istenilen çapta bir huzmeye dönüştürülemezmi.?
Optik olarak mümkün olduğunu düşünüyorum.
Yarı iletken imalat teknolojisinde pozlama hassasiyeti belirttiğinizden daha da hassas ve küçük.

Yariiletken teknolojisinde master maskenin film baskisi dehset cozunurlukteki yazicilarla yapiliyor. (Ornegin 2 milyon DPI)
2 Milyon dpi 13nm. Halbuki 3nm MOSlardan bahsediliyor. Sanirim once film daha buyuk sekilde filme aliniyor. Daha sonra filmdeki goruntu optik tekniklerle kucultulup hedef film pozlaniyor.

Master maske elde edildikten sonra is klasik pozlama isine donusuyor. Yani her bir cip icin tek tek moslari uretmek icin ugrasilmiyor.

Son düzenleme:
Isin icine lazer girdimi kolay. Caresiz kalirsam lasere donerim. Derdim bu isi mekanik usullerle yapmak.
Labaratuvar camlari ile zamaninda calismistim. Purmuz alevi ile isitilan 4-5 mmcapindaki tup iki bastan sunduruldugunda incecik cama donusuyor. sundurdukce de inceliyor.

Fakat bu incelikte uca sahip bir kalemi dusey eksende oyle bir dengelemek ve baski kuvvetini oyle bir ayarlamak lazim ki incecik uc kirilmasin.

@frmman nin verdigi linkteki uclar bu konuda cok iyi. Fakat onlarin bile kirilma riski cok yuksek. Yuzer kafa uygulaması ile asagidaki gibi bir duzenek dusunuyorum.

1739266740399.png

Halen 70 USD vermeden boyle bir igne ucu bulabilirmiyim arayisindayim.

Bisturi ucu olabilir.

Kara kara dusunurken bahcedeki gulun dikenleri dikkatimi cekti. Henuz irilesmemis yeni olusan dikenler dusunulebilir.

Isirgan otu bulamadim onun dikenlerine de bir bakmak lazim.

Arinin ignesi

Son düzenleme:
Bildiğim kadarıyla mikroskobik sonda iğneleri piyasada satılıyor.
Çip hacklemek için kullanıldığını biliyorum.
Bir arkadaş kullanmıştı hatta.
Mekanik olarak İşine yarayabileceğini düşünüyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,329
Üyeler
2,968
Son üye
ahmetees

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back